fbpx

Zastupnica iz Lukavca ukazala na ekološke probleme u ovome gradu

2 min. za čitanje

DF-ova zastupnica u Federalnom parlamentu Amra Haračić rekla je da je, prema pokazateljima mjernih uređaja za kvalitet zraka, vrijednost sumpor dioksida u Lukavcu 12. novembra ove godine iznosila i do 706 mikrograma po metru kubnom, što je dvostruko više od gornje dozvoljene granice koja je 350 mikrograma.

„Građani Lukavca uopće nemaju predstavu kakav zrak udišu, jer mjerni uređaji, koji najčešće i ne rade, nemaju displej, niti šalju zvučni signal kada sumpor dioksid premaši dozvoljenu granicu“, upozorila je  Haračić.

„Na području Lukavca trenutno posluju i dvije firme koje su specijalizirane za spaljivanje guma, ali one rade bez valjanih dozvola. Sada je i jedna treća firma uputila zahtjev da dobije okolišnu dozvolu, a želi da se bavi spaljivanjem opasnog otpada grita“, rekla je Haračić.

Ona  je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma zatražila da hitno obustavi davanje okolišnih dozvola na području Luklavca svim pravnim licima koji nisu ispoštovali i najmanje okolišne standarde. Haračić traži da vlasti barem donekle zaštite građene ove općine u Tuzlanskom kantonu.

Naime, na manje od četiri kvadratna kilometra u Lukavcu nalazi se sedam velikih zagađivača, i pet manjih, a da neki od njih uopće nemaju okolišnu dozvolu za rad.

Inicijativu i poslaničko pitanje Haračić je uputila na ssjednici održanoj 17.novembra 2015. godine.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

…pa vidiš da ulicu nemožeš preći od automobila i svi oni izduvavaju u zrak…..!

Bravo, gospodjo Haracic !
Vi zasluzujete podrsku svih pojedinaca
i institucija kako bi vas glas dopro do
zivotno-zainteresiranih i odgovornih.
Izmjerene kolicine ,samo, sumpor-dioksida
su nedostatne da bi se shvatila ekoloska
kataklizma Lukavca.
Osim toga, 706 mg po metru kubnom su “vrijednosti”
koje nisu meritorne.
Kad bi se obezbijedilo mjerenje od kompetentnih,
meritornih i NEOVISNIH institucija, rezultati bi bili MNOGO ALARMANTNIJI !!
Tvrdim da bi njihovo objavljivanje izazvalo gradjanske
i politicke nemire. Zato se ne objavljuju i doziraju “na kascicu”.

Poznata stvar je da ova zastupnica od kako je postala zastupnica preselila da živi u Sarajevu i ona uopšte ne diše naš Lukavački zrak .Vjerovatno se pred kraj mandata sjetila svoje baze , kako bi i u narednim periodima dobila povjerenje Lukavčana.
Iako ima stan u Lukavcu ,u Sarajevu maksimalno koristi naknade za odvojen život i druga primanja koja su zastupnici sebi izglasali .Da li je ovim tuđim prepisanim tekstom uspijela opravdati mjesečna primanja od 5 000 km presudite sami .Sigurna sam da ni ne zna nazive ovih sedam zagađivača koje pominje u preisanom tekstu , jer tekst istog sadržaja smo čitali ovdje prije nje od sasvim drugih autora .

A kave sad ima veze sto ona zivi u Sarajevu? Poenta je bitna a to je da TI udises otrovan zrak. I to neko MRA da kaze. I sta ti to ne valja?

Dobit’ ces i ti #Zulejha_stajesaterapijom# svoje glasove na sledecim izborima pa ces od prvog dana da se “borish” za svoje mjesto i opcinu (opstinu op.a.) kad budes zaStupnik, samo sabur
A sto se tice gore spomenute Gospodje Haracic, bolje ikad’ nego nikad'…hvala

Zulejha, jel se to osjeti doza ljubomore u tvom tekstu. Mislim da se prvo trebate dodatno informisati pa iznositi svoje misljenje.

Bravo,za razliku od pojedinih lukavačkih teologa profesora i doktora koji i šakom i kapom godinama zijevaju po Sarajevu ova gospođa je bar na trenutak skrenula pažnju na nemoguću situaciju što se tiče ekologije i budućnosti naše djece u Lukavcu

Pa dajte joj i vi makar po 100 maraka kad je tako dobra,nek trkne i do Brisela.Što je dalje sve će prije riješiti problem Lukavca -to je vaša logika .Vidjeli smo upravo ovdje u po Lukavca kako nam sarajlije prave ilegalne javne rasprave za grit i pirolizu a u cilju njihove legalizacije .Ovdje se zubi pokazuju u stilu prof.Delića,a ne sa dalekih planina.Pripazi se samo kad se budes skijala po Jahorini da ne povrijediš članak jer kako će mo bez Fronte na sankanje .Oni nas jos nisu nasankali osim što su dobili naše glasove pa napustili vlast.Valjda misle obećane reforme provoditi iz oforbe .Ha Hah.

…teško je “suditi” kada su obje osobe u pravu i Haračić i Zulejha!?Tu je jako teško komentarisati…