fbpx

Vlada TK: Sisecam soda Lukavac želi nižu cijenu slanice!

3 min. za čitanje

Premijer Kantona Bego Gutić je gostima iz Turske zaželio dobrodošlicu i iskazao zahvalnost za dosadašnje investicije i društveno odgovoran odnos ove kompanije, te iskazani interes za dalja investiranja na području našeg kantona.

Kako je istakao generalni direktor Şişecam-a, jednog od najvećih svjetskih proizvođača stakla i hemikalija sa 100% turskim kapitalom, Ahmet Kirman, cilj ove kompanije je konstantan rast i razvoj fabrike Sode u Lukavcu, koja je dostigla godišnji kapacitet od 500.000 tona.

U svom izlaganju predstavnici Şişecam-a su ukazali i na određene poteškoće u poslovanju. Prije svega to se odnosi na cijenu slanice koju nabavljaju od Rudnika soli Tuzla, a koja je znatno skuplja od slanice u Turskoj i Bugarskoj. Premijer Gutić je izrazio razumijevanje za ovaj zahtjev, posebno uzimajući u obzir znatno povećanje potrošnje slanice, ali i istakao da cijena slanice mora odgovarati kvalitetu slanice i biti ekonomski formirana kako ne bi ugrožavala poslovanje Rudnika.

Također, rečeno je da Vlada sa odobravanjem gleda na iskazani interes i podnesene zahtjeve za započinjanje procesa istraživanja mineralnih ležišta, kakao bi Şişecam u narednom periodu proširio svoje poslovanje i na eksploataciju ruda i menerala.

„U fokusu ove Vlade Tuzlanskog kantona jesu nova radna mjesta i smanjenje broja nezaposlenih, tako da će Vlada i svi njeni članovi aktivno raditi na pružanju podrške svim razvojnim projektima privrednih društava na području našeg kantona“ rekao je premijer Gutić.

Na sastanku je istaknut i problem cijene željezničkog transporta. Iako Vlada TK nema direktnu nadležnost niti mogućnost odlučivanja, iskazana je podrška i htjenje Vlade našeg kantona da se uključi i pokuša sa Vladom FBiH pomoći u rješavanju ovog problema. Posebno iz razloga što se radi o jednoj od najvećih izvozno orijentiranih kompanija u BiH.

„Şişecam je u svom dosadašnjem poslovanju pokazao odgovoran odnos prema preuzetim obavezama. U daljem radu trudit ćemo se da u duhu društveno odgovorne kompanije pomognemo i Lukavcu i Tuzlanskom kantonu, a vjerujte da, kao multinacionalna kompanija, u Bosni i Hercegovini pokazujemo najveću fleksibilnost u odnosu na naše norme i pravila poslovanja“ istakao je direktor Kirman.

Osim premijera Gutića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona sastanku su prisustvovali ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak i savjetnik premijera Miralem Nuhanović, a osim direktora Kirmana, delegaciju Şişecam -a su činili predsjednik hemijske grupacije Şişecam-a Tahsin Burhan Ergene, pomoćnik predsjednika hemijske grupacije Şişecam-a Hidayet Özdemir i generalni direktor Şişecam Sode Lukavac Barış Can.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pa mali je udio željeznica u prevozu sode a gotovo nikakav u prevozu uglja za sisecam tako da me čudi potezanje pitanja cijene prevoza željeznicom.
Neka se vlada malo preispita oko prevoza uglja kamionima po ovim našim jadnim cestama,koliko tovare na kamione,inspekcija neka malo pritisne vlasnike autokuća jer sigurno pola njih radi na crno(šoferi kamiona),kako nabavljaju naftu na crno,djelove itd itd.
Preko 300 000 tona uglja se preveze kamionima a željeznicom 0 tona. kažu skuplji prevoz željeznicom pa mora biti skuplji jer auto kuće rade nezakonito i mogu biti jeftiniji a o mitu i korupciji sa ministrima da se ne priča itd,itd.

” ‘Oćemo džabicu za našu nafaku “, mudr(n)a “ekonomska politika”,nema što!