fbpx

Vlada TK će pomoći rješavanje situacije u GIKIL-u

2 min. za čitanje

Potreba imenovanja trenutno nedostajuća dva člana Nadzornog odbora u GIKIL-u i refleksije koje nedostatak članova ovog tijela ima na poslovanje GIKIL-a bili su glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra privrede Asmira Hasića sa predstavnicima sindikata ovog privrednog društva i Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH.

Prije svega nedostatak članova Nadzornog odbora stvara prepreku GIKIL-u da sklapa veće i dugoročne ugovore, a što je preduslov za stabilan rad Fabrike, složili su se predstavnici sindikata.

Kako je istaknuto na sastanku za ponedjeljak, 23. septembra, je zakazana sjednica Skupštine privrednog društva na kojoj bi trebalo da budu imenovani nedostajući članovi.

Bitna činjenica je i ta da je u proteklom periodu u Koksno Hemijskom Kombinatu (KHK), društvu koje je vlasnih kapitala u GIKIL-u, pokrenut stečajni postupak, imenovani stečajni sudija, stečajni upravnik i vijeće povjerilaca, što ograničava Vladu u njenim mogućnostima za djelovanje.

„U proteklom periodu održali smo više sastanaka na temu stanja u GIKIL-u, a sve s ciljem razumijevanja stanja u Fabrici i iznalaženja najboljih rješenja za njen rad. Shvatamo ozbiljnost situacije, mi smo tu i voljni smo pomoći, ali i Sindikat mora jasno artikulisati svoje zahtjeve i usmjeriti ih na pravu adresu. Vlada je do sada uradila sve što je u njenoj moći, ali obzirom na pokrenuti stečajni postupak, primorani smo čekati na postupke i aktivnosti koje vode nadležne sudske institucije“, rekao je premijer Tulumović, te ukazao i na nejasnoće u vezi sa omjerom vlasničkog kapitala u GIKIL-u. „Mi ćemo se kao Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona u cjelini u skladu sa našim zakonskim mogućnostima i ustavnim ovlaštenjima boriti za stabilan rad ove fabrike jer je to u interesu radnika, a naš cilj je borba za svako radno mjesto“, zaključio je ministar Hasić

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nije niti jedna Vlada do sada pomogla GIKILu, tako da nece ni ova.
Politicki odgovori, a stvarno djelovanje NULA.

Nemoj vi da pomazete molim vas.
Nego gdje je hodza iz Prokosovica pobjegao?

Dok drugi pisu kako je u Lukavcu otvoren plato ispred doma kulture nas portal se bakce problemom ko ce da pomogne posrnulom gigantu.

Nadzorni odbor GIKIL-a, trenutno nema ni jednog člana NO, oba osnivača su promijenili status, KHK je u stečaju, GSHL u likvidaciji,plus odluka suda u Tuzli (nakon hapšenja) da Mital i “njegovi” nemaju prava upravljanja u Gikilu do okončanja postupka pred sudom u Tuzli. Znači, Skupština GIKIL-a mora imenovati nove članove, svih 5.

” Indijanac” ,njegovi suplemenici i i domaci vracevi jamili sve sto se jamit moglo . A ovdasnji “sovjet plemenskih mudraca”
se opet fata za bisage i nakastio je da im udijeli ono malo sto je preostalo od pokradenog plemena.
Haman su namjetili da jos jednu perusku zataknu u “skalp Velikog poglavice ” Bika koji sjedi…

Sta sada, da se utvrdi vlasnicki kapital pa opet nanovo.Digla se prasina dok se fotelje nisu zauzele i sad Gikil opet dobar a Lukavac i okolina nemoze da dise.Sad ce neko reci da imaju jos dvije fabrike i da to moze od njih biti.Odprilike sad ce se stisati malo oko toga a gubitnici ce ponovo po starmo da bi prikupili dovoljno ruku za naredne izbore navodno da ce oni srediti tu situaciju sa zagadjenim zrakom.E nece moci ovaj put.mene u to necete uvuci.

Ne radi se o nedostajuca dva clana Nadzornog odbora. Svi clanovi NO fale, i stecajnim postupkom povjerioci trebaju izabrati novi Nadzorni odbor. Takodje, potrebno je razrijesiti trenutnu upravu Gikila i sekretara jer i dalje rade krisom po instrukcijana Mitala. Trenutna uprava je totalno nesposobna i radi se samo o poslusnicima koji za dobre novce sve rade sto Mital trazi , zauzimaju odgovorne pozicije bez imalo odgovornosti.Trenutno se novac salje Mitalu preko domace konsultantske firme za okolis. Uplati se za konsultantske usluge 850 000KM , oni prebacuju Mittalu 800 000 a 50 000 ostaje njima za izvrsenu uslugu.