fbpx

Vlada TK-a svoje radnike ostavlja na cjedilu: Šest radnika KHK u štrajku

4 min. za čitanje

Šest radnika državne firme KHK iz Lukavca stupilo u štrajk, jer im sedam godina nisu uplaćeni doprinosi, a plate nisu isplaćene posljednjih 30 mjeseci.

Radnici lukavačkog Koksno-hemijskog kombinata (KHK), firme čiji je većinski vlasnik Vlada Tuzlanskog kantona, već dva dana štrajkuju zbog neisplaćenih plata za posljednjih 30 mjeseci i neuvezanog radnog staža od 2010. godine. Kako kažu, dovedeni su u bezizlaznu situaciju, pogotovo nakon razgovora u Vladi TK-a, gdje im je kao rješenje ponuđen otkaz i odlazak na biro.

Većinski vlasnik

– Prije nego što smo stupili u štrajk imali smo sastanak u Vladi TK-a, ali oni nam nisu ponudili nikakvo prihvatljivo rješenje. Ono što nas je šokiralo jeste ponuda ministra da nam uplate posljednjih osam mjeseci doprinosa za nezaposlenost, kako bi nas poslali na biro. To najbolje govori o odnosu Vlade prema svojoj firmi i svojim radnicima, kazala nam je Enida Hukić, predsjednica Sindikata KHK-a.

KHK je suvlasnik i kapitala u lukavačkoj Global Ispat Koksnoj industriji (GIKIL), tačnije vlasnik većinskog kapitala, ali to radnicima u ovom trenutku ne znači ništa. Kapitalom koji KHK ima u GIKIL-u u punom kapacitetu upravlja GSHL, koji ne želi ni da čuje o prebacivanju ovih radnika u GIKIL. Za to je potrebno sačekati arbitražu koju je protiv Vlade TK-a i KHK-a zatražio suvlasnik GSHL i to pred Međunarodnim arbitražnim sudom.
Ukoliko arbitražni postupak pokaže da je KHK uistinu većinski vlasnik kapitala, što je dokazano u nekoliko nezavisnih nalaza, radnici bi mogli biti zbrinuti. Međutim, to bi moglo potrajati mjesecima, s obzirom na to da arbitraža zvanično nije ni počela.

– Niko neće halaliti plate i doprinose. Čekat ćemo dok Vlada TK-a ne nađe rješenje. Smatramo da su oni jedini odgovorni, jer oni imenuju i menadžment i nadzorni odbor. Ukoliko ne nađu rješenje, i mi imamo šta reći. Ne iznosimo još prljav veš, ali ako bude trebalo, hoćemo. Ako ništa ne pomogne, tražit ćemo da se pokrene stečaj u ovoj firmi. Kakve će posljedice biti, ne znamo, ali ni njih ne interesuju posljedice koje mi sad snosimo, dodala je Hukić.

KHK trenutno ima samo sedam zaposlenih, ali nema proizvodnih pogona u svom vlasništvu, pa ne može ništa proizvoditi. Među radnicima je i direktor Zuhdija Hasanhodžić. On smatra da su radnici u potpunosti u pravu, ali da u ovom trenutku nema rješenja nego čekati odluku arbitraže.

Nema računa

– Radnici su potpuno u pravu, i ja sam u istoj poziciji, nisam dobio platu 30 mjeseci. Ali, u ovom trenutku drugog rješenja nema osim promjene upravljačke strukture u GIKIL-u. Ako arbitražni sud ustanovi da smo u pravu i da se upravljanje GIKIL-om mora temeljiti na osnovu uplaćenog kapitala, onda ćemo imati 69 posto kapitala. Tad ćemo moći prebaciti radnike, ali to se neće desiti skoro, kazao je Hasanhodžić.

Do resornog ministra industrije nismo uspjeli doći, ali kako saznajemo, Vlada TK-a je stava da u ovom trenutku nema zakonsku ni osnovu ni mogućnost da riješi probleme radnika, iako je direktno odgovorna za njih, ali i za stanje u KHK-u. Ovo preduzeće, osim najmanje 80 miliona KM, koliko ima u GIKIL-u, raspolaže i drugim nekretninama, ali zbog nepostojanja računa i činjenice da je sva imovina pod hipotekom, ne može ni naplatiti ni prodati ništa što bi se moglo koristiti za pomoć radnicima.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pa naravno da trebaju jos cekati,kao da vec dovoljno nisu cekali.Direktor se nesto zali,a svu imovinu od KHK prodao kao svoju “babovinu” mjesto da je podijelio plate radnicima,on ***

Sindikalac ne dipr.
J… te Mittal a ti njega sto si se prodao za 2,5 KM.