fbpx

Vlada FBiH finansira izgradnju poduzetničkih zona u pet općina i dva grada

3 min. za čitanje

Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta u utorak je u Mostaru potpisao ugovore sa sedam jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona dodijeljeno 1.515.364,22 KM.

Sredstva su dobile općine Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica i Posušje te gradovi Zenica i Livno. Iznos dodijeljenih sredstava kreće se od 150 do 250 hiljada maraka, dok je sufinansiranje jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale za bespovratna sredstva minimalno trideset posto od ukupne vrijednosti projekta.

– Riječ je o drugom javnom pozivu u kojem udružujemo novac s jedinicama lokalne samouprave u svrhu poboljšanja poduzetničke infrastrukture u poslovnim zonama u Federaciji BiH, promocije poslovnih zona, kao i jačanja usluga korisnika u poslovnim zonama – istakao je ministar Zukić.Očekuje se, kaže ministar, da će se na osnovu ovih projekata u tim poslovnim zonama osnovati 53 mala i srednja preduzeća te zaposliti 430 novih radnika. 

Livanjski gradonačelnik Luka Čelan istakao je da je Grad Livno dobio sredstva za izgradnju ceste u Privrednoj zoni Jug, čime će biti završena kompletna infrastruktura u toj zoni u kojoj već ima oko 300 uposlenih.

– Nadamo se da ćemo realizacijom ovog projekta stvoriti još bolje uvjete za razvoj privrede i nova upošljavanja u toj zoni – kazao je Čelan te dodao da je ovo dobar primjer saradanje jedinica lokalne samouprave s višim nivoima vlasti i da se nada da će ovakvih projekata biti i u budućnosti.Predstavnica Općine Visoko Amila Koso naglasila je da su dodijeljena sredstva namijenjena Poslovnoj zoni Ozrakovići, i to za izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i vodovoda. 

– Raduje nas činjenica da, nakon niza projekata koje je općina Visoko uradila u ovoj poslovnoj zoni, možemo kroz izgradnju saobraćajnice zaokružiti jednu lijepu infrastrukturnu priču, naročito zbog činjenice što je Poslovna zona Ozrakovići trenutno možda i najbitnija i najperspektivnija poslovna zona u FBiH, a možda i u BiH – ocijenila je Koso. Također, dodala je, kao općina ponosni su na ostvarenu saradnju s poslovnim subjektima i raduje ih činjenica što su općina Visoko i njeni privrednici već tri godine zaredom na tronu što se tiče izvoza u Zeničko-dobojskom kantonu. 

Inače, ulaganja u razvoj poduzetničkih zona u posljednjih pet godina rezultirala su pozitivnim efektima s aspekta ulaska novih privrednih subjekata u ove zone, a evidentno je i povećano novoupošljavanje u zonama koje su bile sufinansirane od strane navedenog Ministarstva.S obzirom da su ovo grant sredstva koja se u 2018. godini dodjeljuju drugi put, u 2018. godini je za poduzetničke zone ukupno odobreno 5.3 miliona maraka za 27 jedinica lokalne samouprave, kroz čije će se projekte zaposliti 1.336 radnika u 95 novih preduzeća u ovim zonama.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Lafinas gdje treba da bude nema ga . Vazno je slikati se kod auta civilne zastite i onda pravac Tuzlanski restorani i krkanje

Neznam kakve ovo veze ima sa Lukavackom opstinom,vijest isto kao desio se udes u sarajevu?