fbpx

Vila i Crkva Sv. Ante Padovanskog sa župnom kućom proglašeni nacionalnim spomenicima

2 min. za čitanje

Sa područja Tuzlanskog kantona, na listi nacionalnih spomenika su se našla 4 dobra:

1. Historijski spomenik – Kuća porodice Gradaščević sa pokretnim naslijeđem u Gradačcu
2. Historijska građevina – Vila Solvay u Lukavcu (na naslovnoj fotografiji)
3. Graditeljska cijelina – Crkva Sv. Ante Padovanskog sa župnom kućom u Lukavcu
4. Historijska građevina – Kino Centar u Gradu Tuzla

Sva navedena dobra su ranije registrovana od strane Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa TK i predstavljaju vrijedna dobra kulturno – historijskog i graditeljskog naslijeđa.

Kuća porodice Gradaščević , koja je jedan od najboljih primjera očuvane tradicionalne, gradske begovske kuće, je konačno proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Ova kuća je uvrštena i u Zavodovu izložbu tradicionalne bosanske arhitekture „Kuća sjeveroistočne Bosne”.

Što se tiče historijske građevine Vila Solvay i Crkve Sv. Ante Padovanskog u Lukavcu, ista dobra su aplicirana za nacionalni spomenik BiH od strane Zavoda. Stručni tim Zavoda je zajedno sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, učestvovao u terenskom istraživanju i dokumentovanju ovih, danas već novih, nacionalnih spomenika. Općina Lukavac, koja je do sada imala samo jedan nacionalni spomenik, ovim proglašenjem postala je bogatija za dva nova vrijedna nacionalna spomenika.

Još nekoliko peticija koje je Zavod uputio Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, je u procesu za proglašenje nacionalnim spomenikom. Između ostalog ističemo peticiju za historijsku građevinu Stara željeznička stanica Lukavac, Kuća Čamdžića u Puračiću, Stari grad Teočak u Teočaku, te nekropola stećaka u Piperima, općina Lopare. saopšteno je iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Lijepo ,lijepo,treba obavezno zaštititi stare građevine,spomenike itd.radi budućih generacija….