fbpx

Uvodi se tehnička i fizička zaštita u školama na području TK

1 min. za čitanje

Od nemilog događaja u Lukavcu (14.6.2023.) kada je učenik (14) pucao u nastavnika OŠ Lukavac Grad, koji je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede, Vlada TK radi na iznalaženju rješenja za zaštitu uposlenika i učenika u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Fizička zaštita vršila bi se u vrijeme nastave, 15 minuta prije početka nastave pa do završetka nastave, odnosno tokom boravka učenika i uposlenika u školi.

Na danas održanoj sjednici Vlade TK, usvojena je uredba koja stupa na snagu početkom školske godine, a koju finansira Vlada TK. Ovom Uredbom su definisani detalji, načini osiguranja i postupanja.

Ovim dokumentom propisan je nivo i sadržaj tehničke i fizičke zaštite u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona, te obaveze provođenja odgovarajućeg postupka javne nabavke.

Uredbom je definisano da tehnička zaštita obuhvata: videonadzor, protuprovalnu zaštitu i protuprepadnu zaštitu, a u cilju postizanje većeg stepena sigurnosti i sigurnog okruženja, škola može sa ovlaštenom agencijom za zaštitu ljudi i imovine zaključiti ugovor o obavljanju poslova fizičke zaštite.

Osim ovoga, razgovarano je o suzbijanju maloljetničke delikvencije i drugim mjerama zaštite u školama radi postizanja što veće sigurnosti kako učenika tako i uposlenika.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments