fbpx

Usvojen Nacrt Zakona o upravljanju, korištenju i održavanju zajedničkih dijelova zgrada

1 min. za čitanje

Novim zakonom regulisane su obaveze upravitelja, zatim odredbe vezane za plaćanje naknada, odnosno kazne za neplaćanje.

Zakon o upravljanju, korištenju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada u Tuzlanskom kantonu donijet je prije 15 godina, a sad će doživjeti svoje izmjene. Nakon toliko godina njegove primjene, još uvijek jedan dio etažnih vlasnika ne plaća naknadu koju su obavezni. Bez te naknade je nemoguće održavati stambene jednice za koje se plaćaju naknade, kažu u resornom kantonalnom ministarstvu.

”Mi smo to pokušali riješiti na način da smo jednom od izmjena uveli prekršajnu sankciju za one etažne vlasnike koji ne plaćaju tu naknadu, pa i to nije bilo dovoljno. Sada smo pojačali tu sankciju, ranije je bila od 100 do 500 maraka, a ubuduće će biti u rasponu od 200 do hiljadu maraka, za neplaćanje takve naknade”, kaže Emir Softić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK.

O ovoj temi ćemo opširnije govoriti u našim informativnim emisijama.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Zasto drzava kad tako lako donosi zakone ,zasto ne smanji stopu ne zaposlenih u zemlji kako ih nije stid …

od 200 do 1000 ,maraka? zasto ne od 2000 do 10000 maraka , ili 100000000000 maraka , kakve su to kazne ? ja zahtijevam da se to poveca jer zelim placat mnogo vece kazne .

Pozdrav : BIDE
Žalosno je za jednu općinu kao što je Lukavac da dozvoli jednom privatniku koji ima novac da napravi zgradu ,rasproda stanove a ne riješi obaveze prema općini . Investitor nije izvršio obaveze prema općini ,zgrada nije tehnički primljena . Stanari koji su navodno kupili stanove nemogu uknjižiti stanove tj.postati vlasnici katastarski i gruntovno . Neznam šta će se dešavati kada stanari koji su kupili stanove počnu umirati kako će nasljednici uspjeti da naslijede i dokažu da je nekada njegov otac ili majka kupio stan . I do sada se pokušavao nametnuti upravitelj za zgradu ali kada zgrade nema na mapi teško je bilo šta regulisati . I kupci stanova bi voljeli da se to konačno riješi i da imamo svog upravitelja zgrade i da postanemo konačno etažni vlasnici stanova .