fbpx

Unutarstranačka prepucavanja: SD BiH Lukavac odgovorio SD BiH

4 min. za čitanje

Nakon saopštenja SDBiH kojim se ograđuju od izjave Edina Delića, uslijedio je odgovor SD BiH Lukavac koji prenosimo u nastavku bez korekcija:

Kada su glave usijane, rijetko šta može izaći na dobro, čak i u slučajevima kada je nijet iskren i dobar i kada zagovara interese svih ugroženih grupacija ovog, očito degradirajućeg društva, koje ne vidi ili svjesno ne želi da vidi suštinske probleme države koja je međunarodno priznata u svojim teritorijalnim granicama.

Da bi se osjetio prosperitet jednog društva on mora da ide u pravcu stvaranja uslova za kvalitetan život dostojan čovjeka, a plašimo se da će najteže biti izbrisati granice koje su stvorene u našim glavama. Ko želi da razumije, a ne treba mu crtati niti potcrtavati, razumjet će poruku koju je naš gradonačelnik, kazao prilikom obilježavanja Badnje večeri u Krtovi.

Sa apsolutnom sigurnošću tvrdimo da su naši tuzlanski, dojučerašnji saborci iz centrale SD BiH, u misiji zagovaranja ravnopravnosti za sve građane Bosne i Hercegovine, poznavali način razmišljanja gradonačelnika Lukavca, ali ne razumijemo kako im je u tolikoj „empatiji“ i „brizi“ promakla vrlo bitna činjenica: „teško je, drugovi, živjeti u cipelama demobilisanog borca Armije BiH u Konjević Polju, Srebrenici, Bratuncu, Bijeljini i gradovima širom Bosne i Hercegovine, a posebno je teško gledajući kroz kaleidoskop iz ugrijanih tuzlanskih stanova.”

Gradonačelnik Delić je govorio o običnim, „malim“ ljudima koji su jednako ugroženi na obje strane, životareći i boreći se za egzistenciju u povratničkim krajevima gdje je nemoguće ostvariti prava koja im je država zagarantovala, jer htjeli mi to priznati ili ne, Dejton čiji su potpisnici bili upravo tvorci ove SDA koja egzistira i u čije ime botovi „granatiraju” ljude sa idejama koje su progresivne, je legitimizirao Republiku Srpsku kao sastavni dio Bosne i Hercegovine.

Žrtva je žrtva, zločin je zločin, i nema napretka ove države sve dok ne shvatimo da je jedini pravac kojim se trebamo kretati – zajednički interes izgradnje države i društva uz poštivanje i uvažavanje različitosti.

Od negiranja „drugog i drugačijeg“, i na jednoj i na drugoj strani, profitiraju jedino oni čiji su lični interesi i borba za očuvanje kapitala iznad očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Prof. dr. Edin Delić je od prvog dana agresije na Bosnu i Hercegovinu, bez dvojbe znao na kojoj je strani, stavljajući se na raspolaganje snagama odbrane Bosne i Hercegovine.

SD BiH OO Lukavac u potpunosti se ograđuje od saopštenja centrale SD BiH i daje punu podršku gradonačelniku Edinu Deliću.

Uvijek ćemo se zalagati i boriti za prava ugroženih boračkih kategorija Armije BiH u skladu sa zakonom budući da živimo u domovini čiji Ustav garantira jednaka prava za sve njene građane.

A drugovima iz centrale SD BiH poručujemo da izgovorene riječi primjene u praksi kako bi se na licu mjesta uvijerili da se glad jednako osjeti u oba entiteta, bez obzira kako se molili i koje svetkovine obilježavali.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments