Učenici OŠ Lukavac Grad kostimirani u likove iz omiljenih knjiga prodefilovali gradom

0 1.841

Na prijedlog UNESCO-a izabran je datum 2. april jer je na taj dan 1805.godine rođen Hans Kristijan  Andersen, najpoznatiji bajkopisac svih vremena.

FB_IMG_1427995960617

Ovim povodom, širom svijeta, održavaju se različiti kulturni programi namijenjeni djeci, susreću se dječiji pisci i mali čitatelji, objavljuju i predstavljaju nove knjige, priređuju izložbe knjiga za djecu, organiziraju skupovi o dječijoj literaturi i  njenoj važnosti u odrastanju i razvoju dječije ličnosti.

unnamed (2)

U oblast dječije književnosti spadaju slikovnice, dječija poezija, bajke, basne i druge priče.

Obilježavanju se posljednjih godina redovno pridružuju i mališani iz Lukavca. U O.Š.“Lukavac Grad“ tokom cijele godine vode se aktivnosti koje imaju za cilj promoviranje čitanja, a i pisanja kod djece. Međunarodni dan dječije knjige koriste da intenziviraju ove napore te organiziraju višednevno obilježavanje u koje nastoje uključiti što veći broj učenika.Tako su danas organizirali maskenbal, tokom kojeg su u školi i na ulici, bili kostimirani u likove iz omiljenih bajki i crtanih filmova. Najmlađi đaci su u maštovitim kostimima u defileu prošetali nekima od najprometnijih ulica u Lukavcu, a rodaznali prolaznici su se sa njima fotografirali i upućivali im riječi pohvale.

unnamed (1)

Prethodno su svi učenici ove škole dobili priliku da učestvuju u literarnom konkursu na tri teme: „Zavičaj – ljubav i ljepota“, „Svoja kućica – svoja slobodica“ i „Čitam da porastem“. Nisu bili ograničeni književnom formom a takmičili su se u dvije starosne kategorije. Pristiglo je 80 radova, a profesori su izabrali 12 najboljih i uručili im skromne nagrade.

U okviru višednevnog obilježavanja upriličen je skup na kojem je bilo govora o književnom stvaralaštvu najpoznatijeg bosanskohercegovačkog pisca za djecu Branka Ćopića. Tako su se pridružili široj akciji, koja se odvija u regionu, a povodom 100. godišnjice od rođenja ovog iznimno kvalitetnog i plodnog autora. Okrugli sto je organizovan u saradnji sa JU Javna biblioteka Lukavac.

Doprinos uveličavanju ovog dana  dali su mnogi kreativni učenici i nastavnici pa je u holu škole postavljena i izložba sa prigodnim radovima i eksponatima.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x