U toku jučerašnjeg dana: Građani Lukavca udisali prekomjerno zagađen zrak

2 min. za čitanje

U toku jučerašnjeg dana kvalitet zraka je ozbiljno narušen na području Lukavca.

U Lukavcu se ne vrše mjerenja prašine PM10 nego prašine PM2.5 (promjer čestica manji od 2.5 mikrometara) te za ovaj parametar i ne postoji zakonski propisana granična vrijednost.

Koncentracija najsmrtonosnijih čestica iznosila 554,8 µg/m³ 

Podatak da je u 14:00 sati izmjerena koncentracija PM2.5 čestica od 553,8µg/m³ je krajnje alarmantan.

Poređenja radi, u Pekingu se proglasi stanje crvenog alarma, najvišeg stepena pripravnosti kada čestice PM2.5, koje su ujedno najsitnije i najsmrtonosnije čestice, premaše 150 mikrograma po metru kubnom.

Ove čestice se smatraju“veoma nezdravim” ukoliko pređu prag od 150 mikrograma po metru kubnom, što bi značilo da duži boravak na otvorenom uzrokuje respiratorne probleme, koje mogu rezultirati oboljenjima poput astme. Crveni alarm u Pekingu znači da se zatvraju fabrike, škole i ostale javne ustanove, a vožnja automobila je zabranjena.

Osobe sa respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore. Preporučljivo je svim osobama da ukoliko su u mogućnosti odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. S obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme, osobito kod djece.

Koncentracija Sumpor dioksida iznosila 1091.9 µg/m³ 

Mjerna stanica u Lukavcu jučer je izmjerila koncentraciju sumpor dioksida od 1091.9µg/m³. Granična vrijednost iznosi 150µg/m³.

Slobodni nemetalni oksidi sumpora i dušika vežu se u atmosferi s vodenom parom u spojeve sumporne i dušične kiseline, a koje potom padaju u obliku padavina (kisele kiše) na zemlju, te tako agresivno djeluje na živu i mrtvu prirodu.

Osim biljaka, kisele kiše ozbiljno zagađuju i vode kojima se drastično smanjuje pH vrijednost, a posljedica je toga narušavanje čitavog ekosistema jer veliko smanjenje pH vrijednosti dovodi do izumiranja mikroorganizama te je jasno da se javlja i problem pitke vode.

Štetno djeluje na organizam čovjeka, naročito na disajni trakt. Izaziva kašalj, bronhitis, slabost, a u većim koncentracijama ima toksično djelovanje.

Podijeli ovaj članak
14 komentara
14 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovi SDP debili sve više liče na svog načelnika kad se guše onda bi prenijeli odgovornost na Vijeće, a kad troše naš Budžet onda im ne treba vijeće može to i Delić sam.Koji ste vi bolesnici valja nam ovo hitno rješavati.Vi ste majstori za prodavanje MAGLE KAO I VAŠ ŠEF Delić.SREĆA PA SMO BRZO SHVATILI ŠTA JE LAŽ A ŠTA ISTINA.

Ko troši pare na Opoziv,ko troši pare za svoj,vjerovatni,poraz….
A ovo isto OV,iste stranke su napravile dug s Kamatama,dug volonterima i koga ga vraća…
OV ima mehanizam da
-Uzme kredit za Volontere da isplete ono sto su ostali dužni
-Može donijeti Deklaraciju o kojoj se osuđuje Šutnja bivšeg načelnika 12 godina oko zagađenog zraka i istom rezulucijom da se traže mjere od Kantonalne vlade
-Mogu neki vijećnici većine da se jave na govornicu da im čujemo glas,ja neznam kako ni izgledaju,Ramiz,Munir,Zikrija…Sjede u daljini kad je Vijeće i sklone se od kamere,daj malo ukljucite se,ja samo znam kako izgleda Mihad,Struje,Doktor koji će kršiti Zakon,Predsjedavajući,Podpredsjednici jer su vidljivi na LTV,a Ostale neznam kažu ima jedan na Olimpijadi ali rijetko je za govornicom,bolji je odbojkaš nego Vijećnik
-Preko MZ može se zabraniti paljevina raznog otpada,smeća,papira,lišća,može s eutjecat na Narod pa taj i Narod ih je,valjda,biro
-Kad su ih dovlačili i uvlačili u glasačku kutiju Dobri su,kad treba da im sugerišu da se ne Pali vani smeće,lišće i otpad ne valjaju,Predsjednici MZ učinite nešto,ne treba vam Načelnik za to
-OV je sraman,a ovakvim Predsjedavajućim,s Doktorima koji će kršiti Zakon,s Podizačima ruku čiji izgled neznamo,Sramna većina
-Načelnik je svoje odradio,pojeftinio grijanje priključak,a neke zgrade spojio na isto,OV i MZ nula,s Izuzetkom Kruševice bar su osramotili osobu koja im je bacila mseće u Dvorište,preko you tube
Odgovarnost je na MZ,OV i Vladi,te Načelniku 3
3 Odgovornisti SDA a samo 1 SDP

To se ne broji juče je bila subota, a subotom i nedjeljom je Delić sa savjetnikom Čačkovićem u Tuzli pa se tad i ne mjeri zagađenje.Tek od ponedjeljka kad dođe KIM JONG UN.Do tada živite bez načelnika lukavačke seljačine jer urbani načelnik nije naš sugrađanin.Dok on dođe mijenja ga Hasn Ibrakić ili Jakub Mahovkić pa se njima javite .

Zaista ne zna čovjek da li je jadnije ili žalosnije da za dane vikenda opštinu vode Hasan Ibrakić i Jakub Mahovkić!

Pa njihova kriminalna prošlost i sadašnjost se ne može u jednoj knjizi napisati, bile bi potrebne bar 2 knjige.

Ne prepadajte ga više ekologijom, da mu ne bi morali stravu saljevat…

Zrak udišemo takav godinama i Istu vodu pijemo
Rješenja su jednostavna
Utvrditi zagađivače
Umjesto Opoziva sredstva usmjeriti u kupovinu Filtera
Postupak Opoziva je isto ko u BH završiti fakultet
Višak od kojeg glava boli jer pare nestadoše

nije njima stalo do ekologije, njima je stalo da se utilitarno rijese nacelnika kako bi mogli raditi sta im je volja. kao duzi niz godina, svaki njihv pastir ima firmicu i obezbijedio je 3 naredne generacije

Zanimljivo necete da kazete da je katastrofalna infrastruktura, prekomjerno zagađene zraka, sječa parkova 🙂 , godinama ne zakonito zapošljavanje, te za razliku od “ovih” nikada niste bili na raspolaganju narodu sem stranackim linijama, zapravo sve zaostavstina SDA. O vasim visokopozicioniram kriminalcima poput Mite, Kukića, Zubara – slucaj sipa-narkotici ne treba ni pricati. Kod vas je 90 % gorih od tog Čačkovca 🙂 . Vas proplem je oranisanje, toliko vi pozajete ekologiju. To je problem nase drzave, sto ne sposobni obnasaju funkcije, al sta bi jadni radili da nije politike

Kome li su ovi na raspolaganju, šta oni rade sa parkovima, .Prosli nisu bar vrijedali kod ovih su fašisti Pozivaju komsije da se odreknu onih koji ne misle kao oni. Smijenili po opstini sve koji nisu njihovi istomisljenici .Uveli torture po preduzecima .zapošljavaju po stranackoj liniji.Raspitaj se malo kolika je bila ocjena na fakultetu kod delica To nije kriminal.On nece da saraduje sa sda i ondje gdje mora.
Hoces jos ” za” ekolog.Do sutra ti mogu ovako pisati ,a sve istina.U pravu si sta bi jake ibrakič hodzic jadni radili da nije politike.jesi li svjestan koliko su pojedinci Morankic i kompanija profitirali na izletištu u Bokavicu. Narod davo oni samo trpali i dzepove i pravili bokavljane budalama.Kad je nestalo para nestalo i drugara.U Kruševici isto narod sve snio što se tice grijanja a oni pare u dzep….

Ko je smijenjen ba 🙂 . Jakub je za tebe institiucija lopovcino :). Padate aBd sledece izbore, dosta Vas je. I nadam se da ce doci vrijeme i aBd da završite u ćuzi gdje Vam i jeste mjesto. Sram Vas bio opljaćkali ste narod

Smijes li se pretstaviti i javno reci da se pokrene istraga protiv navedenih za koje sam ubijeđen da su posteni za razliku od tebe ?! Naime, nema potrebe za strahom ako si toliki borac kao sto se pretstavljas i ako imas dokaze za izneseno. I na kraju da li si svjestan da se moze sazanti ko si i da na takav način možes dobiti tužbu zbog laži i klevete ? Izgleda ne poznajes dovoljno zakone inspektore i ne poznaješ informacione sisteme i ko ima ovlasti i na koji način može doci do tebe :). Mada si ti obični demagog, sitna riba. Vjerovatno u opštini ili preduzeću RAD na državnim jaslama i ništa drugo nezz raditi. Ako je istina zasto ne tuziti, pa da se rijesimo takvih ljudi, drzite sve drzavne uprave, ukljucujuci i tuzliastvo, ne bi ti uopšte pretstavljalo problem ?! Čak imate novi i zakon o sprečavanju korupcije doduše potpomogao vam je Lagumdzija da ga porvedete, pa trenutno vaši obnašaju funkcije pa 5-10-15-20 odbora, komisija. Budi patriota tuži ako imaš jasne dokaze, sve je na tvojoj strani, tvoji ljudi. Ili šuti zavuci se u mišiju rupu gdje i jesi. Nemate pojma da ste proizveli kontra efekat. Saznat cemo aBd kroz naredni period ko laze, a ko govori istinu.

Pa da se ovaj lafinaš načelnik Delić 100 dana prije zadnjih izbora nije svim silama trudio i obećavao da će Lukavac prodisati, ne bi mi toliko ni bilo bolno sada. Nego kada vidim koliko smo nazadovali po pitanju ekologije, međljudskih odnosa, imidža kod drugih opština, potencijalnih investitora u ovih zadnjih godinu dana zaista mi bude žao svih nas.
Pa jel baš mora da se ‘koljemo’ za svaku sitnicu i da mjerimo koliko smo ‘crveni’?

Ubaciše nam Trojanskog tuzlanskog konja u liku u djelu načelnika Delića, pa mi sve više liči da nam ništa ne valja. Kao da neki drugi žele da pripoje ovu našu opštinu Tuzli. Ovi do sada politički potezi Delića mi kao krajnji cilj imaju samo ukidanje Opštine Lukavac i pripajanje iste Tuzli.

Činjenica ima na pretek.

Ja stvarno ne znam o cemu vi pisete ? Kako vas nije sramota ? Od onog dana kada je nas naucnik preuzeo mandat, mi smo prodisali. Sta mu je sljedece ? Da Lukavac propliva haha ? Naravno, kad on ocisti jezero :D. Ajd neka ga jos koji dan, nek se slika jos malo.

Predsjednik OV i OV većina koja nemože bez jednog koji je odsutan se bavi smjenom Načelnika umjesto da nešto Pokrene
OV i Vladu TK čine iste stranke pa Bujrum učinite nešto Pošaljite inspekcije,Sazovite Vanrednu Sjednicu OV Tema Zagađenost zraka
Mogućnosti,Odgovornost bujrum Predsjedniče Vijeća na Tebe je red