fbpx

U Lukavcu vakcinisano 17.500 građana

3 min. za čitanje

Epidemiološka situacija na Tuzlanskom kantonu nepovoljna je sa trendom daljeg pogoršanja. Iz Kriznog štaba preporuka domovima zdravlja da izvrše reorganizaciju i produže radno vrijeme COVID ambulanti, te vakcine učine dostupnijim građanima. Dom zdravlja u Lukavcu uradio je upravo to, te vakcinaciju obavljaju u domovima onih građana koji žele, a zbog bolesti ne mogu da dođu do najbližeg vakcinalnog punkta, piše RTV TK.

U Novom naselju Bistarac u Lukavcu, danas je vakcinisana 91-godišnja Ljuba Mijatović. Njen sin kaže da je na preporuku ljekara odlučio da zaštiti svoju majku, za koju bi infekcija korona virusom bila jako opasna.

Rečeno mi je da se čuvam, ja joj mogu donijeti, drugi neće niko. Žena je bez jednog bubrega. Srčani je bolesnik i šećeraš. Nekada ni mene ne prepoznaje – kaže Željko Mijatović.

Proces vakcinacije u Lukavcu odvija se bez problema. Do sada je vakcinisano oko 17 hiljada i 500 građana. U prvi mah vakcinalni punktovi bili su smješteni u ambulantama porodične medicine. Zbog velikog interesovanja vakcinacija je nastavljena u Centru za kulturu. Posljednjih dana otišli su korak dalje, te vakcinaciju obavljaju u domovima onih građana koji žele, a zbog bolesti ne mogu da dođu do najbližeg vakcinalnog punkta.

-Ono što planiramo uraditi u narednom periodu ćemo u dogovorima sa savjetima mjesnih zajednica koje postoje na našoj općini da organizujemo, nevezano za ambulante porodične vakcine, poseban dolazak vakcinalnog tima da jedan dan boravimo tu i da se vakciniše onaj ko želi – naglašava ajana Čolić, direktorica Doma zdravlja Lukavac.

Struka podsjeća da je vakcinacija jedini način kako bi se smanjio broj oboljelih a samim tim i broj smrtnih ishoda.

-Mi smo ostavarili i saradnju sa zainteresovanim privrednim subjektima, te smo radili i vakcinaciju unutar većih fabrika. Zatim, unutar javnih ustanova, organa uprave… Privatnih firmi – ističe Čolić.

Iz Ministarstva zdravstva TK naglašavaju da su domovima zdravlja preporučili da proces vakcinacije vrše u svakom timu porodične medicine, te da vakcinaciju približe građanima, posebno u onim krajevima gdje su ljudi udaljeni od objekta doma zdravlja.

-Mi smo već vakcinaciju približili građanima, kao što znate već duže vrijeme funkcionira i punkt za vakcinaciju u Zavodu za javno zdravstvo TK… Dom zdravlja Tuzla vrši vakcinaciju na nekoliko punktova. Ono što moramo postiće je da ovaj procenat vakcincije dignemo na veći nivo – dodaje Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Prema posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo TK, jednom dozom vakcinisano je 28, dok je drugom 25 odsto stanovništva.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments