fbpx

U Lukavcu održan seminar instruktora ronjenja

2 min. za čitanje

U subotu, 16.12.2023. godine, u Lukavcu, u organizaciji Saveza za podvodne aktivnosti Federacije Bosne i Hercegovine, održan je seminar instruktora ronjenja.

Seminar je bio posvećen aktuelnim pitanjima vezanim za ronjenje u Federaciji Bosne i Hercegovine, pridržavanju standarda CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) – vodeće svjetske ronilačke asocijacije, uz razmatranje kako primijeniti ove standarde u obuci ronjenja u FBiH.

Uslov za produženje licence instruktorima bio je njihovo učešće na seminaru i održavanje predavanja.

Ove godine, fokus seminara bio je na ronjenju u rijekama i jezerima Bosne i Hercegovine, proračunima ronjenja za planinska jezera, te ronjenju u brzim rijekama. Posebna pažnja posvećena je ekologiji i uticaju ronilačkih aktivnosti (kroz ekološke akcije i takmičenja) na svijest ljudi o potrebi očuvanja ovih vodenih staništa.

“Osim naših instruktora, predavanja su održali i kolega Enes Bešić iz Srebrenika na temu potrage i vađenja utopljenika, sa naglaskom na specifičnostima potrage u mutnoj vodi. Za kraj, jednu lijepu i zanimljivu temu predstavio je Miloš Prelević, podvodni fotograf iz Novog Sada. Nakon dugogodišnjeg boravka na Tajlandu, predstavio je život nomadskog naroda Urak Lawoi koji živi na vodi. Uz prelijepe kadrove podvodnog svijeta ovih ostrva, zagolicao je maštu svih nas koji ronimo, pokazujući nevjerovatno bogatstvo i raznolikost kojom je uživao tokom ovih istraživanja”, izjavio je Bilal Šarić, predsjednik Saveza podvodnih aktivnosti FBiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments