fbpx

U Lukavcu formiran Etički odbor: Sa građanima prate rad izabranih zvaničnika

2 min. za čitanje

U prostorijama Općine Lukavac jučer je formiran Etički odbor koji je samim tim krenuo sa zvaničnim radom.

Odbor sačinjava sedam članova, a mandat traje četiri godine i vezan je mandatom saziva Općinskog vijeća.

Izabrani zvaničnici uvijek moraju imati na umu da su predstavnici svih građana u općini Lukavac, te u svom djelovanju moraju postupati isključivo u javnom, a nikako u privatnom interesu, izjavila je za SodaLIVE.ba Esma Omerdić, predsjednica Etičkog odbora:

Moram naglasiti da svi građani naše općine imaju pravo i mogućnost podnositi prijave za sve oblike kršenja pravila ovog kodeksa. Uredne i potpisane prijave podnose se u pisanoj formi Etičkom odboru uz obavezne navode radnje za koje se smatra da čini povredu kodeksa i dokazom kojim to potvrđuju, dodala je Omerdić.

Posebno je istakla važnost medija u praćenju rada izabranih zvaničnika:

Da ste nam važni za saradnju, kao sredstvo javnog informisanja, dokaz je član 8. Etičkog kodeksa u kojem stoji da izabrani zvaničnici trebaju biti dostupni i otvoreni prema javnosti te su prema zahtjevima medija pošteno i u potpunosti dužni pružiti informacije o obavljanju svojih dužnosti, zaključila je Esma Omerdić, predsjednica Etičkog odbora.

Napominjemo da je Etički odbor nadležan da prati i nadzire ponašanje i djelovanje izabranih zvaničnika, da prati i analizira primjenu Etičkog kodeksa, razmatra prijave i kršenje kodeksa, vrši postupak provjere te predlaže sankcije i mjere ukoliko se ustanovi da je došlo do povrede odredbi kodeksa, te obavještava javnost o svom radu.

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj delic vozd sa Bremen trga dok ne zaposli sve svoje uvlakace nece se proci stranackog zapisljavanha . Postali smo najgora opcina u BiH po svemu osim jednog trga

Ne bilo vam mrsko da kompletirate vijest. Ko je formirao to nešto? Kako su formirani tj. da li su imenovani ili izabrani, i po kojim kriterijima? Ko su (osim predsjednice) članovi tog nečega, šta i gdje su radili…pa i gdje žive (ne vjerujem da u tako važnom lukavačkom nečemuTuzla nema predstavnika). Pošto dvoje koje prepoznajem na slici pripadaju načelnikovoj partiji (koja se ovih dana pročula po “etičnosti” 🙂 moglo bi se raspitati i kakva je stranačka pripadnost ostalih članova….

HAHAHAHHAHAHA
PA OVOM DAMIRU IZ DOMA ZDRAVLJA VIRE IGLE I INFUZIJE IZ DZEPOVA KOJE UREDNO NAPLACUJE JADNOM NARODU KOJI ZIVI OD 370KM

Cojk je znači digo kuću i ogradu radeći u Koksari (ambulanta DZ) dižući lijekove receptima koje niko nije tražio. Ovaj Delić dovodi najveći šljam u općinu. Gdje ja živim majko draga…

Delic nije samo doveo najveci sljam nego sad se dokazuje da je vozd tim sljamovima jer da nema 6 miliona od busotina a sta tek biti kada se proceslja sve sto je potroseno i uplaceno tkz propalim firmama za vodu primjer Poljice i Turija pa popravka 4 x mosta u Modracu i jos drugih stvari

Na celu sjedi dama sa prebivalistem u Tuzli. Kako?

Sumnja se da se pojavio mutirani oblik virusa SD-DE – 22 …