fbpx

Svega 15-ak općina u BiH uvelo elektronsku razmjenu CIPS-a: Lukavac nije među gradovima koji su podnijeli zahtjev

5 min. za čitanje

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ranije je omogućila uvođenje elektronske razmjene CIPS dokumenata. Međutim, svega 15-ak općina je to do sada implementiralo, a još nekoliko je podnijelo zahtjev i u toku je realizacija, piše Klix.

IDDEEA je, rukovođena idejom kako je potrebno olakšati i ubrzati procedure, odnosno skratiti vrijeme na šalterima, a time pomoći svim stanovnicima zemlje, uputila poziv svim organima uprave, općinama, gradovima, kao i drugim institucijama da podnesu zahtjev za pristup podacima iz evidencija putem web-servisa. O tome kakva je dinamika zahtjeva za prelezak na elektronski sistem razgovarali smo s direktorom IDDEEA-e Almirom Badnjevićem.

“Iako je IDDEEA u potpunosti razvila web servise, odnosno omogućila elektronsku razmjenu podataka kako bi bila izbjegnuta dugotrajna čekanja i potreba za štampanjem CIPS-ovih potvrda, odziv općina i gradova nije na zadovoljavajućem nivou”, rekao je za Klix.ba Badnjević.

Do sada se 15 opština/gradova obratilo IDDEEA-i sa zahtjevom za odobravanje stalnog pristupa podacima putem web servisa, a kojima je od strane IDDEEA-e, nakon ispunjenja svih formalnih uslova primjenom materijalnih propisa omogućen stalni pristup podacima putem web servisa. Kod ovih općina je elektronska razmjena podataka u potpunosti omogućena.

Riječ je o općinama Centar Sarajevo, Travnik, Busovača, Vogošća i Ilidža, te gradovima Mostar, Konjic, Tuzla, Orašje, Bihać, Zenica, Živinice i Bosanska Krupa.

U procesu obrade je još nekoliko aplikacija, te će iste biti omogućene čim se ispune svi formalni uslovi. Riječ je o opštinama i gradovima Stari Grad, Maglaj, Tešanj, Breza, Novo Sarajevo, Novi Grad, Usora, Posušje, Zvornik, Velika Kladuša, Ključ, Bužim.

“Važno je spomenuti da je kompletna usluga potpuno besplatna za općine, te sve što je potrebno je da podnesu zahtjev”, kazao je Badnjević.

Općina Travnik, kao i Općina Centar su se pohvalile da su prve opštine, koje su uvele elektronsku razmjenu, a IDDEEA je njima zahtjev odobrila na isti dan.

“Opština Centar je nešto ranije započela sa provjerama aplikacije za korištenje web servisa, jer je ista po osnovu ranijeg projekta implementiranog od strane USAID posjedovala servis, za razliku od Općine Travnik. Uvidom u sistem IDDEEA utvrđeno je, da je IDDEEA u istome danu gore navedenim općinama omogućila elektronsku razmjenu podataka. Ono što je važno jeste da svi (uključujući i medije) radimo na podizanju svijesti nadležnih organa i građana, kako bi se elektronska razmjena što više počela koristiiti, te kako bi se građanima BiH olakšale procedure. S tim u vezi, ne bismo voljeli da u medije plasiraju informacije da IDDEEA se bavi ‘utvrđivanjem’ ko je prvi pustio elektronski servis, nego da svi zajedno pozovemo i motivišemo sve one, koji do sada nisu omogućili elektronsku razmjenu, a sve one koje jesu da pohvalimo”, naveo je Badnjević.

U ovom trenutku, veliki broj institucija Bosne i Hercegovine završio je pomenutu proceduru i prešao na elektronski sistem, čime je građanima značajno olakšan pristup uslugama.

“Međutim, još postoji veliki broj prijemnih organa koji nisu podnijeli zahtjev za pristup web-servisima IDDEEA-e, te još traže printane potvrde o prebivalištu od građana, što smatramo nepotrebnim”, kazali su iz IDDEEA-e.

Među institucijama, koje su uvele elektronski sistem, nalaze se Federalna uprava za inspekcijske poslove, Agencija za statistiku BiH i Agencija za nadzor osiguranja FBiH, Ministarstvo za boračka pitanja KS, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Ured za borbu protiv korupcije USK, JU Centar za socijalni rad Velika Kladuša te fondovi – Javni fond za dječiju zaštitu Bijeljina, Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH i Zavod zdravstvenog osiguranja HNK.

Institucije koje su poslale zahtjeve i za koje se očekuje da će biti odobrena potrebna procedura su: Kantonalna uprava Civilne zaštite KS, Kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći KS, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Javna ustanova “Centar sa socijalni rad” Zenica, Federalni zavod za statistiku (kojima je danas odobren elektronski pristup) te Agencija za javne nabavke, koja treba dopuniti zahtjev.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments