fbpx

Svečana prezentacija rezultata PIPLS projekta na kojem je sudjelovao i Grad Lukavac

2 min. za čitanje

Grad Lukavac je 2021. godine aplicirao na Javni poziv raspisan od strane UNDP (Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH) i Grad  Lukavac  je uvršten među 18 općina/gradova  u BiH  u kojima se ovaj projekat implementira. PIPLS projekat ima za cilj unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu i ovaj cilj se  ostvaruje i kroz tri međusobno povezana i komplementarna rezultata:

  1. Partnerske jedinice lokalne samouprave (JLS) pružaju bolje usluge građanima uz bolje upravljanje imovinom;
  2. Partnerske JLS i kantonalne vlasti primjenjuju „dobro“ upravljanje prihodima i rashodima, kroz unapređene vještine i kapacitete za interne kontrole i javne nabavke.;
  3. Unapređena infrastruktura za javne usluge u partnerskim JLS.

Projekat je trogodišnja inicijativa (2021.-2023.) koju primarno finansira Vlada Kraljevine Švedske,  a  provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom finansija Republike Srpske, Uredom za razvoj i europske integracije Posavskog kantona, Uredom koordinatora za reformu javne uprave Bosne i Hercegovine i dva Saveza opština/općina i gradova.

Krajem 2022. godine izvršeno je sumiranje postignutih rezultata i Grad Lukavac je  jedna od 10 najuspješnijih JLS koje su na osnovu ostvarenih rezultata stekle pravo na bespovratna novčana sredstva namijenjena realizaciji prioritetnih projekata koje su kandidovale JLS. Ukupna vrijednost svih projekata je skoro 3. miliona KM od čega će 860.000,00 KM sufinansirati Švedska i UNDP a ostatak sredstava će investirati same lokalne samouprave. Ovi projekti su definirani u lokalnim razvojnim strategijama samih općina/opština i gradova.

U cilju svečane prezentacije postignutih rezultata PIPLS projekta, u Sarajevu je dana 14.03.2023. upriličen događaj na kojem je najuspješnijim JLS uručeno  Priznanje za ostvareni uspjeh u implementaciji aktivnosti u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS), koji finansira Švedska a implementira i sufinansira Razvojni program Ujedninjenih naroda (UNDP). U ime Grada Lukavac Priznanje je preuzeo Gradonačelnik, Dr.Sci.Edin Delić. Tokom događaja su predstavljeni svi projekti  koji će dobiti finansijsku podršku  kroz PIPLS projekat čija će implementacija unaprijediti kvalitet života u lokalnim zajednicama.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments