fbpx

Sutra u Lukavcu protesti građana povodom izgradnje Centra za reciklažu rabljene gume?

3 min. za čitanje

Prezentacija će sutra biti održana u krugu fabrike (Nekadašnja Kiskana, Messer)sa početkom u 12:00 sati.

– Samo u Bosni vas mogu pozvati 5 do 12. Očito je da se bar počinje nešto dešavati, vjerujem da je to rezultat zakazane Vanredne sjednice OV Lukavac koja će se održati u četvrtak. Obzirom da nemam u posjedu zvaničan poziv, nije mi jasno, koji je stvarni osnov ove prezentacije. Nadam se da je ovo samo Nacrt studije, jer prema zakonskim odredbama nacrt se dostavlja lokalnoj samuopravi kako bi ista mogla uložiti primjedbe koje moraju biti ugrađene u Studiju a posebno obrazložene one koje nisu prihvaćene. Kada se uradi kompletna Studija ista mora proći Javnu raspravu. Prema članu 62. Zakona o zaštiti okoliša FBiH ,nadležno ministarstvo zakazuje Javnu raspravu o čemu obavještava javnost, najmanje 15 dana prije održavanja. Bez obzira na nekorektnosti u načinu pozivanja, obavezno ću da odem i kažem šta mislism. Napisao je između ostalog na svom Facebook profilu, Jakub Mahovkić, vijećnik SDP-a u OV Lukavac.

Kako saznajemo na društvenoj mreži Facebook, za sutra su najavljani protesti građana za vrijeme održavanja pomenute prezentacije.

Untitled-2

Podsjećamo, u četvrtak će biti održana vanredna srednica OV Lukavac. Na sjednici će biti razmatrana tematika rada fabrika za preradu guma u općini Lukavac i njihovog uticaja na okoliš. Ova je inicijativa data tokom održavanja 32. redovne sjednice. Tada je vođena rasprava o tome da li će se na dnevnom redu naći informacija o zaključcima sa vanredne sjednice kolegija, a koja se odnosi na ovu problematiku. Uvrštavanje te tačke inicirao je klub vijećnika SDP BiH ali nisu dobili potrebnu većinu. 14 vijećnika se izjasnilo protiv tog prijedloga, 10 je bilo ZA, a sedam vijećnika je ostalo uzdržano. Nakon burne rasprave, u koju se uključio i općinski načelnik Dževad Mujkić, rekavši da je upoznat sa postojanjem jedne i najavama za pokretanje druge fabrike za preradu guma, napravljena je desetominutna pauza.

PROČITATI: EKOLOŠKA BOMBA U LUKAVCU: Ovako izgleda fabrika za reciklažu guma BEZ okolinske dozvole [FOTO]

PROČITATI: Čeka se okolišna dozvola: U Lukavcu će biti otvoren Centar za reciklažu rabljene gume!?

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pa imal još šta da poklopi ovaj zagađeni Lukavac…….

Podržavam legitimne građanske proteste lukavčana
u njihovoj borbi protiv dodatnog zagađivanja prekomjerno
zagađene životne sredine.
Krajnje je vrijeme da se, zarad interesa razularenih pljačkaša,
zaustavi bestijalno i otoreno ubijanje čovjeka !

MI SMO ODAVNO KO ZRTVENA JAGNJAD, POKLOPLJENI I DOBRO ZADIHTOVANI U PRETIS LONAC DA NAM SLUCAJNO NE DOPRE DO KOJA CISTA ZRAKA

U potpunosti podržavam proteste građana zbog ovakvog ponašanja, onih koji su samo za novac zainteresovani, a sa građanima i okolinom neka bude što će biti.
Ako treba potpuno i zabraniti više te i takve fabrike otrova…dosta nam je i ovoga što imamo.