Sud naložio zapljenu službenog automobila načelnika Edina Delića

12. Jula 2021.
4 min. za čitanje

Općinski sud u Lukavcu donio je rješenje o izvršenju presude, na osnovu kojeg bi trebala biti zaplijenjena imovina Općine Lukavac, a u konkretnom slučaju riječ je o službenom automobilu marke Škoda Kodiaq, načelnika Edina Delića.

Naime, Nisad Omerović, pravni zastupnik Lukavčanina Dobrivoja Stevanovića, koji već duži niz godina živi u Njemačkoj, prije nekoliko godina pred nadležnim sudom pokrenuo je postupak zbog činjenice da je njegovom klijentu Općini Lukavac bespravno oduzela dio zemljišta, koji je naknadno iskorišten za izgradnju dijela puta i trotoara.

Prema Omerovićevim tvrdnjama, zemljište koje je u vlasništvu njegovog klijenta općina je oduzela bespravno, koristeći situaciju u kojoj on trenutno živi u Njemačkoj. Kroz dugotrajni sudski postupak, kako Omerović pojašnjava za Klix.ba, sud je presudio u korist Stevanovića.

“Općina Lukavac to ne želi platiti, već su mene kao njegovog advokata ucijenili na način da se odreknem zakonske zatezne kamate, nakon čega bi oni eventualno dali novac Stevanoviću. Na to ne pristajem, a budući da je presuda pravosnažna, sud je u prinudnom izvršnom postupku izdao rješenje o zapljeni automobila marke Škoda Kodiaq, koji će zatim prodati i namiriti novac za Stevanovića”, kaže Omerović.

Inače, Općina Lukavac Stevanoviću bi trebala isplatiti iznos od okvirno 20 hiljada konvertibilnih maraka. Glavnica duga iznosi 10.600 maraka, uz zatezne kamate, a tu su također i troškovi sudskog postupka.

Svi ti iznosi bi bili namireni upravo prodajom spomenutog automobila Škoda Kodiaq, koji je kupljen novcem iz općinske kase po cijeni od 53.170 KM plus PDV.

S druge strane, načelnik Lukavca Edin Delić u razgovoru za Klix.ba je kazao da je već uložena žalba na rješenje Općinskog suda u Lukavcu.

“Taj predmet ne vodi Stevanović, advokat Omerović, koji pokušava nekom dramaturgijom i napadom na načelnika ostvariti neke ciljeve koji su najmanje pravne prirode. Ako je trebalo nešto zaplijeniti u općini, onda ima još 30 vozila ili nekretnina, ali ovdje je očigledno bila želja da se napravi vrsta showa kojeg smo se u Lukavcu nagledali”, strana je priče Edina Delića.

Delić je kazao da Općina Lukavac ima izvršne presude u iznosu od milion maraka, a samo Vlada Tuzlanskog kantona podnijela je tužbu u vrijednosti od dva milona KM.

One se, kako je pojasnio, izvršavaju shodno Zakonu o budžetima, na način da se godišnje izdvaja tri posto općinskog budžeta te ih sudovi i banke po redoslijedu provode.

“Nijedna tužba nije iz mog mandatnog perioda, a mi ne utječemo na to kojim će redoslijedom banke i sudovi izvršavati. Također, mi dva ili tri puta više godišnje izdvajamo sredstava za isplatu”, navodi Delić.

Općinski načelnik naglašava i da je općina za predmete koji duži vremenski period čekaju na izvršenje, ponudila isplatu sredstava, uz to da se potražioci odreknu kamata. To u konkretnom slučaju Dobrivoja Stevanovića nije ostvareno, shodno stavu advokata koji nije pristao na takvu vrstu nagodbe.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
15 komentara
15 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

?

Eh šta bi od onakvog prijateljstva! Puče na zateznoj kamati. Nisade bolan što nam načelnika plijeniš kao zadnju fukaru?

To je pocetak ima jos u Lukavcu 50-60 slucajeva spremni za tuzbu ostace on i bez cipela

nece strucnjak sad morat placat parking
koja je ovo ubleha i elementarna nepogoda od frajera

Ugazi GA Nisad kamatnom stopom, bas Skoda!

Wow Delica jest visokouman. Sta veli, “ovdje ne vodi postupak Stevanovic nego advokat Nisad Omerovic”?! Auuu jos ces ti Delicu izgleda da pusis kako kontas nadleznosti hehehe svasta

“Nijedna tužba nije iz mog mandatnog perioda…”
Biva prije nove ere i poslije nove ere.Prije nista ne valjade a sada je sve po Njegovom standardu,biva “genijalno”.On sve zna,smije i umije.On je sebe davno proglasio za lokalnog boga.

Pa i nije u njegovom mandatu, sta je tu problem?

Seljačka logika: Imaš izvršnu presudu, tj. sve crno na bijelo i oni traže da se odrekneš iznosa kamata koji često iznosi kao i glavnica a oni će to na rate platiti. Usput trebaš biti zahvalan što ćeš dobiti išta.

SDA otela zemlju, a Delic vraca

I onda nam se Suzanne kotrljnu zbog tog Delica, pa sta je mislio strucnjak za sve oblasti?!

Kako to, frajer radi za SDA, samo slijep kraj ociju ne vidi. Svaki put kaze to su sve djela od prijasnje vlasti, to su sve projekti od prijasnje vlasti…i jos da ima kredite koje vraca, sta si doso iz Tuzle radit da vracas kredite. helem nece se, trebala je da izadje emisija CINa vezano za korupciju u Sindikatu visokog obrazovanja, da ne bi bila objavljena emisija morao se zvati baba “gore” da se stopira. Al kako jos uvijek nema love, tuzilastvo TK i dalje ima otvorenu istragu, Iz pouzdanih izvora to je bolna tacka SDA jer time gubi Delica sa pozicije, kojom stiti svoje projekte i oko 200 pozicija. Najbolji dokaz za to da su najblizi njegovi saradnici svi se razisli, ostali su oko njega stariji likovi sa PTSDom, koji su dobili dijagnoze za penziju nakon rata, i raznih projekata po Iraku i Afganistanu.

Zanimljivo da svi ti projekti od prijasnje vlasti ugledase svjetlo dana bas u njegovom mandatu. Mora da ga je SDA namjerno podmetnula da pobere pojene, da ne ispadne da su oni sve te projekte uradili, ne zele ljudi promociju izgleda.

Nasao se Nisad praviti pametan a opstina mu platila stan, fuj bruko jedna pokrije se po usima

Nije opstina nista platila ne lazi! Sta ima Ostina sa sudom I sudijama dilettantu?!