Studenti Pravnog fakulteta predvođeni akademskim trenerom Erminom Prijićem iz Lukavca osvojili drugo mjesto

2 min. za čitanje

Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli učestvovao je na šestom Državnom takmičenju iz oblasti krivičnog prava, takmičenju u simuliranom suđenju u realizaciji BH Moot Court takmičenja pod pokroviteljstvom Američke ambasade u BiH i američkog Ministarstva pravde, a koje se održava pred Evropskim sudom za ljudska prava. Na takmičenju je učestvovalo šest pravnih fakulteta, javnih univerziteta iz naše zemlje, a takmičenje se održalo u periodu od 08 – 11.11.2017. godine.

Takmičenje se sastoji od dva dijela, pismenog dijela, koje obuhvata pisanje podneska (aplikanta i respodenta) te usmenog dijela koje se sastoji od izlaganja argumentacije pred eminentnim sudijama.

I ove godine, tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, opravdao je titulu jedne od najjačih akademskih institucija u Bosni i Hercegovini, te su studenti: Jasmina Valjevac, Fatima Butković, Selma Hadžikić, Leila Salijević, Benjamin Gibić, Katarina Nišandžić i Franka Pešić u  konkurenciji 6 Pravnih fakulteta, 12 ekipa (aplikant, respodent) i 36 takmičara, donijeli svom fakultetu  i Univerzitetu u Tuzli drugo mjesto na ovom eminentnom takmičenju.

Lukavčanin Ermin Prijić, je kao akademski trener predvodio studente na ovom takmičenju.

Napominjemo da je Ermin Prijić baš na ovom takmičenju prije dvije godine proglašen za najbolje oratora u Bosni i Hercegovini, a sada se iskazao i u ulozi akademskog trenera.

Zaista sam ponosan na svoje studente koji su uzeli učešće na ovom takmičenju, i pokazali zavidno poznavanje, kako nacionalnih propisa države Bosne i Hercegovine, tako i međunarodnih pravnih propisa, a posebno su demonstrirali poznavanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i sudske prakse.“- izjavio je za naš portal Ermin Prijić.

U pripremi studenata učešće su uzeli Maja Iveljić, te prof. Dr. Dževad Mahmutović.

Sva suđenja su bila organizovana pred sudijama Suda Bosne i Hercegovine, a ove godine na takmičenju je uzelo učešće 13 sudija.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Čestitke za mlade ljude sa DRŽAVNIH fakulteta. Zaista zaslužuju svaki respekt šire društvene zajednice.

Ovim primjerima se pokazuje da omladina ostaje u našoj nam dragoj domovini.

Imal ba gdje lafinaša Delića ovih dana? Da ga nije kakva voda odnijela nizvodno?