Studenti Pravnog fakulteta, KUD Rudar i Vijeće mladih Bremen posjetili štićenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja

20. Novembra 2017.
2 min. za čitanje

Međunarodni dan djeteta studenti i nastavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli odlučili su obilježiti posjetom štićenika JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja. Druženje je obilježio prigodan program, a studenti ovog fakulteta pripremili su hranu i slatkiše za ove mališane.

Međunarodni dan djeteta širom svijeta obilježava se 20. novembra. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 20. novembra 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta. Ovaj dan se obilježava kao Međunarodni dan djeteta, s ciljem senzibiliziranja javnosti na potrebu zaštite djece od zloupotreba, nasilja i različitih oblika diskriminacije.

„Kada je riječ o pravima djece želim da kažem da su ona dosta ugrožena ne samo kod nas nego i u svijetu. Univerzalna deklaracija koja je ratificirana od najvećeg broja država 192 države u svijetu. Deklarativno dobro napisana ali ne prijemjenjuje u praksi, ne smao kod nas nego uopšte u svijetu. I ne možemo u opšte biti zadovoljni pravima djeteta.“ navodi Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Dječja prava temelje se na potrebama svakog djeteta da preživi, odraste, ispuni svoje potencijale i sudjeluje u životu svoje zajednice. Kako bi ukazali na sve to studenti i nastavnici Pravnog fakulteta u Tuzli zajedno sa Kulturno umjetničkim društvom „Rudar „iz Lukavca te Vijećem mladih „Bremen“ organizovali su kulturno umjetnički program pod nazivom „Svijet po mjeri djeteta“. Studenti ovog fakulteta pripremili su hranu i slatkiše za ove mališane.

„Mi smo na inicijativu našeg dekana, pošto je on malo probudio tu svijest kod nas, pokušali smo da prikupimo onoliko kolko smo mogli, u nekoj normalnoj vrijednosti smo skupljali ta sredstva da bi mogli da posjetimo život ove djece.“ kazala je Adisa Atiković, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments