fbpx

ŠOKANTNO: Šarke u Lukavcu – seruma NEMA

1 min. za čitanje

Dvije mlade zmije naš sugrađanin pronašao je u svome dvorištu u Omladinskoj ulici.

unnamed (21)

Osim šarki u neposrednoj blizini kuće je pronašao i guštera vrste blavor. Sve ih je uhvatio i čuva ih u plastičnim bocama. Kontaktirao je više službi i institucija u Lukavcu kako bi dobio upute za  dalje korake ali je odgovor bio jedinstven.

U ovakvim situacijama građani su prepušteni sami sebi. Nema utvrđene metodologije postupanja i službi koje bi preuzele uhvaćene životinje. Najveći problem je što niko nije spreman preduzeti mjere uklanjanja eventualnog legla iz kojeg su ove opasne životinje krenule prema stambenim objektima.

unnamed (20)

Dr. Nermin Begić, šef službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Lukavac potvrdio je da u ovoj ustanovi nemaju ampula seruma. Protivotrova nema ni u apotekama, a doznajemo da situacija nije bolja ni u kompletnom Tuzlanskom kantonu.

unnamed (19)

Uzevši sve ovo u obzir građanima Lukavca se u ovom trenutku može preporučiti samo oprez i poduzimanje mjera zaštite, a ako se desi ugriz ishod može biti fatalan.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

šta je ba šokantno, ne dižite paniku, prvo to malo bolje istražite, velika je vjerovatnoća da se ne radi o “šarkama” (Common Viper) nego o običnim smukovima (Aesculapian snake) koji nisu otrovni. Provjerite to malo…

Kakva nam je drzava,ako sami sebe ne cuvamo izgorit cemo,cuj nema ni seruma eto gdje mi zivimo kao da je serum neznam sta za nabavit,povraca m se od ove drzave.

14 vrsta zmija u bih ali samo 3 vrste su otrovne

Ponijet nekoliko vakih bidona u Rajvosa pa hin trehnnut od skupštinske hastale.
Eeee,što bi frtutma nastala… Ne bi guzičare do Banja Luke stigli !

Kakvi ljudi takve nam i zivotinje dolaze Naj smjesniji je dio nema seruma nista nova Taj sto se pati sta ce sa njima nek kupi benzina i naspe zavrne cepove i pocrkat ce kakva vlast i sta pobi tu gamad i to je to Sad ce se javit borci za prava zivotinja koji brane kerove i ostalu mraku koja gmize ulicama ..

eto jos malo pa smo ko zoolski vrt samo jos karte da pocnemo naplacivat , kuce , mace, zmije gusteri , golubovi ,…

pa vi po lukavcu ZAR niste navikli na zmije koje truju narod svojom politikom

mozda nisi cuo za bosanskog sargana nije otrovan a sarke ima na stranama u bokavici i u strojnoj

Čestitam,

samo moj komentar niste objavili.
Možda je i bolje!
Uživajte.

prof. dr Avdul Adrović