fbpx

Smanjenje zagađenja zraka moguće samo dugoročnim mjerama

2 min. za čitanje
Lukavac, 5.11.2015.

Povećana koncentracija sumpordioksida u zraku na području općina Tuzla, Živinice i Lukavac dolazi, prije svega, iz individualnih ložišta građana. Budući da se zrak zagađuje uglavnom materijama nastalim loženjem, širenjem mreže daljinskog grijanja Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK već dvije godine  potiče rješavanje ovog problema.

Prema riječima pomoćnika ministra Gorana Mišića jedina mjera za smanjenje zagađenja zraka koja može donijeti rezultat je isključivanje individualnih ložišta.

Na području Tuzlanskog kantona je uobičajeno da u sezoni loženja dođe do povišenih koncentracija zagađujućih materija u zraku, prije svega sumpordioksida. Unazad nekoliko dana imamo povećane koncentracije sumpordioksida na području općina Tuzla, Živinice i Lukavac. A prije svega na području općine Lukavac. Da bi to dugoročno spriječili Ministarstvo je podržalo projekte tri općine kojim će se smanjiti zagađenje zraka i gdje smo investirali 7 miliona KM. Riječ je o priključku općine Živinice na daljinsko grijanje Termoelektrane Tuzla i proširenje daljinskog grijanja u Lukavcu i Tuzli.

Mjere koje bi također imale efekat ali su veoma nepopularne, prema Mišićevim riječima, su i kratkoročno isključivanje vozila iz saobraćaja te snižavanje nivoa grijanja od strane Tremoelektrane Tuzla, što bi prouzrokovalo smanjenje temperature u stanovima.

Kao i svake godine iz Ministarstva upozoravaju javnost da rizične skupine naročito tokom jutarnjih i večernjih sati smanje kretanje. Tu spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama disajnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ne “dimi”, narode !!!

izgleda da samo u lukavcu ima domacinstava koja loze.. kako ste samo glupi, sve ove stetne materije dolaze iz fabrika u lukavcu, a i ova magla njima je dobro dosla jer narod nece vidjeti iz koje fabrike najvise dima izlazi. A da ne spominjem bijelo more (zivi otrov) i njegovo isparavanje…