fbpx

Slučaj GIKIL: Sud u Lukavcu ukinuo mjere zabrane direktoru, kantonalno tužilaštvo podnosi žalbu

2 min. za čitanje

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona će izjaviti žalbu na rješenje Općinskog suda u Lukavcu doneseno 25.10.2018. godine a kojim se ukidaju ranije izrečene mjere zabrane za Debashis Ganguly, generalnog direktora Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL), protiv koga se vodi istraga zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenje okoliša.

Naime, Općinski sud Lukavac je 26.08.2018. godine, na prijedlog Tužilaštva da se Ganguly odredi mjera jednomjesečnog pritvora, donio rješenje i izrekao blaže mjere zabrane i to privremeno oduzimanje putne isprave-zabranu putovanja te da se osumnjičeni jednom sedmično javlja u Policijsku upravu Lukavac.

Na ročištu povodom kontrole opravdanosti izrečenih mjera, koje je pred pomenutim sudom održano 24.10.2018. godine, Tužilaštvo je predložilo da se prema osumnjičenom produže mjere zabrane.

Razmatrajući prijedloge Tužilaštva i branioca osumnjičenog, sudija za prethodni postupak ovog Suda je donio rješenje kojim mu se ukidaju mjere zabrane uz obrazloženje da ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da nisu ispunjeni uslovi za produženje ranije izrečenih mjera zabrane.

Također, prijedlog odbrane da se umjesto mjera zabrane odredi jemstvo sud nije posebno cijenio i zaključio je da ne postoje ranije pomenute okolnosti, što je neophodan uslov da bi sud uopće mogao odlučivati o određivanju jemstva.

Podsjećamo, ovo Tužilaštvo vodi opsežnu istragu protiv Ganguly u okviru koje se provode brojna vještačenja i analize zagađenja okoliša nakon dva događaja iz maja i avgusta 2018. godine, kada je došlo do izlijevanja prvo katrana, a nakon toga i amonijačne vode i drugih opasnih materija u okolini Lukavca i u rijeku Spreču.

Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“Razmatrajući prijedloge Tužilaštva i branioca osumnjičenog, sudija za prethodni postupak ovog Suda je donio rješenje kojim mu se ukidaju mjere zabrane uz obrazloženje da ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da nisu ispunjeni uslovi za produženje ranije izrečenih mjera zabrane.

Također, prijedlog odbrane da se umjesto mjera zabrane odredi jemstvo sud nije posebno cijenio i zaključio je da ne postoje ranije pomenute okolnosti, što je neophodan uslov da bi sud uopće mogao odlučivati o određivanju jemstva.”

Pa, ovaj sud ga brani ! Jos ce na kraju balade dobiti i odstetu.
Nego,spremajte se za Njemacku,dok se jos more.
Kad Angela ne bude kancelarka, tek onda ce biti gutavo.
Nece se vise moci ni pobjeci od domacih i uvezenih Drangulijasa…

Bratko, Ti si naš, ti ćeš s nama da se voziš u Ford!

Jel taj sudija živi u Lukavcu?koja je to prodana duša?dabogda mu taj ganglija šef bio i komplet familija u koksari živila

Sudija živi u Tuzli kao i Delić pa ih zaboli za nas Lukavčane.A ima ovdje tala dok u Lukavcu ima budala.

tuga i zalost pa i ptice na grani znaju da je on unistio floru i faunu u Lukavcu i okolini . Pitamo se zbog cega narod odlazi pa evo radi ovoga jer lazete narodu u oci sramota

Sutkinja iz PDA ili

Sta reci osim da je tu KORUPCIJA …JASNO KOP DAB

Ne treba mu dati pasos. Pobjeci ce kao i njegova “skvo” od mnogobrojnih krivicnih prijava koje imaju. Takodje, nacinili su toliko stete kompaniji, zajedno sa nasim ciganima, da bi mogli komotno odlezati lijep period u zatvoru.