fbpx

SDP Lukavac: Spomenik u Puračiću srušen bez potrebnih dozvola

3 min. za čitanje

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje za javnost OO SDP Lukavac koje objavljujemo u nastavku bez izmjena:

Poštovani građani Općine Lukavac obraćamo vam se povodom izgradnje jedinstvenog spomen-obilježja poginulim borcima NOR-a /1941.-1945./ i odbrambenooslobodilačkog rata /1992.-1995./ u Mjesnoj zajednici Puračić. Prije svega, raduje nas sve ono što se radi i gradi u interesu građana, posebno kada je riječ o željama zasnovanim na njihovim prioritetima.
Suštinsko pitanje je-kako se to čini i jesmo li u tome postigli i onaj cilj sadržan u svima znanoj izreci da su i “vuci siti i ovce na broju”.

Poznato je da je u centru čaršije u Puračiću  prije 70 godina izgrađeno spomen-obilježje poginulim borcima u toku slavne Narodnooslobodilačke borbe sa 15 imena poginulih za slobodu protiv fašističkog agresra. Upravo na tom mjestu gradi se jedinstveno spomen-obilježje poginulim borcima, onima koji su oslobodili zemlju i nakon 480 godina obnovili bosanskohercegovačku državnost, i onima koji su je u periodu rata, izazvanog agresijom na Bosnu i Hercegovinu /1992.-1995./ odbranili.

Bilo je krajnje vrijeme da se to i u Puračiću na  dostojanstven način obilježi u okviru  demokratskog dogovora svih odgovornih predstavnika općine Lukavac, Vijeća i građana Mjesne zajednice Puračić, SABNOR-a TK, UABNOR-a Lukavac, boračkih organizacija i Komisije za zaštitu, korištenje i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa općine.

Da bi se izgradilo zajedničko, treba srušiti partizansko spomen-obilježje i ugraditi u jedinstvenu arhitektonsku cjelinu, a da bi se to učinilo bilo je neophodno obaviti javnu raspravu i dobiti saglasnost SABNOR-a TK, UABNOR-a Lukavac, Komisije za zaštitu, korištenje i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa općine te građana Mjesne zajednice Puračić, što nije učinjeno.

Jer,  rješenja su mogla biti različita: da se postojeće sruši, pa ukomponuje u cjelinu, da se ne ruši, da se izmjesti na neku drugu lokaciju. Time bismo izbjegli sve nesporazume i Puračiću, općini Lukavac i BiH darovali kulturno-historijski objekat koji ova sredina zaslužuje.

Na kraju, izražavamo svoje nezadovoljstvo načinom na koji se, jer se time povređuju norme ljudskih prava i skrnavi dignitet institucija odgovornih za zaštitu historijskih spomen-obilježja. Pozivamo odgovorne iz općine Lukavac da održe radno-konsultativni sastanak sa svima koji su neposredno vezani za ovu aktivnost /i problematiku/ i usaglase ono što se  u ovoj fazi izgradnje spomen-obilježja usaglasiti može. Time nipošto ne mislimo da se obustavlja rad, već da dio obilježja koji se odnosi na period 1941.-1945.godina sačuva sve svoje predašnje segmente.

U namjeri da naša saradnja u narednom periodu, u svakom pogledu, bude na odgovarajućoj visini, nosioce izgradnje spomen-obilježja i građane Mjesne zajednice Puračić i općine Lukavac srdačno pozdravljamo.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Da li će se na novom spomeniku naći ime djeda Nikole iz Srpske varoši koji je ubijen na početku rata na kućnom pragu a od strane pripadnika Armije BiH ? Kao civilna žrtva rata i kao lojalan građanin BiH to svakako zaslužuje .

Srabović i ostali: Podlegao od batina
Autor: Albina SorgučDatum: 07.11.2019
Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene na području Lukavca, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je čuo kako je Nikola Jović podlegao od batina u Srednjoj tehničkoj školi.

Jasminko Dugonjić, nekadašnji komandir samostalne čete u Puračiću, izjavio je da je jedan broj mještana naselja Puračić otišao po nalogu Srpske demokratske stranke (SDS), a da su ostali starosjedioci srpske nacionalnosti.

“Pretresi su počeli u junu 1992. godine. Počeli su da pretresaju i legalni i ilegalni organi. Bila je Vojna policija i neki drugi koji nisu trebali da ulaze u srpske kuće. Skoro sve srpske kuće su pretresane”, kazao je Dugonjić.

Svjedok je nabrojao osobe srpske nacionalnosti za koje zna da su privođene, te da je među njima bio i Nikola Jović.

“Čuo sam da je Nikola Jović podlegao, kažu, od batina”, rekao je Dugonjić, pojasnivši da je Jović bio stariji čovjek koji se jedva kretao.

Dugonjić je svjedočio na suđenju Zijadu Sraboviću, Refiku Morankiću, Ahmetu Bajriću, Abidu Arapčiću, Senaidu Ćosiću, Pašagi Čajiću, Samiru Džambiću i Mirsadu Žiliću, optuženima za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Dževad Salibašić, nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane (TO) Lukavac, kazao je da je njegov pomoćnik za bezbjednost bio Zijad Srabović. Dodao je da je pomoćnik komandanta za bezbjednost u cjelini odgovoran za rad Vojne policije tokom izvršenja zadataka i za njihovu kontrolu.

“Pod tim podrazumijevam da je to lice odgovorno da kontroliše sve aktivnosti koje je Vojna policija izvodila u određenom vremenskom periodu. Ako uoči nepravilnosti u radu svojih jedinica, obaveza mu je spriječiti, sankcionisati, izvijestiti i predložiti mjere”, rekao je Salibašić.

Govoreći o srpskom stanovništvu na području Lukavca, Salibašić je naveo da se jedan dio iselio, otišao prema Ozrenu, dok je drugi dio stanovništva ostao.

“Bilo je represija prema tom stanovništvu od strane jedinica i grupa koje nisu ušle u sistem rukovođenja i kontrole”, kazao je Salibašić.

Dodao je da su postojale indicije da ima naoružanih Srba i da se skupljaju, te da je izdao naredbu da se izvrši pretres i blokada terena, da se oduzme oružje i da se podnese izvještaj.

“Nađena je određena količina oružja, napravljeni zapisnici, i idemo dalje. Nakon tog pretresa vršena je represija nad Srbima. Ja to nisam znao odmah”, rekao je Salibašić.

On je kazao da je djelimično Vojna policija prekršila ovlaštenja u represiji privođenja, dovođenja i maltretiranja u školi.

Salibašića će Odbrana unakrsno saslušati 14. novembra.

E blago nama kojim se temama vi bavite. Nista konkrento nisam procitao ni od SDP-a ni SDA ni bilo koje stranke u zadnjih 100 godina. Naroda to ne interesuje sto vi pisete. 20 godina od rata bavite se ne bitnim temama, i nek vam je jasno, i sa Dzevdom niste bili svi zadovoljni, ni sa sledecim se necete usreciti jer ni sami nemate pojma…

Sjetila se Mara da se upisala…
Džabe je Vama raznim ” Ademima”, “Mufticima” , ” memićkama” onomad bilo govorit da dovodite ZLO u Lukavac koje kako vrijeme pokazuje više naginje Ozrenu i Malinjaku i ima podsvjesnu želju da ruši sve i partizansko i ako hoćete muslimansko , …tip je sizofrenik obični koji ko zna kakve frustracije lijeci ovim rusilackim poduhvatima…
Sljedeći put dobro razmislite kakvog pacijenta ćete da dovedete i kandidujete!

Veoma sadrzajno i bitno saopcenje OO SDP Lukavac budi nadu da ce se konacno angazirati sve politicke snage da se konacno prekine samovolja jednog pojedinca.