fbpx

Rezultati mjerne stanice: Stiglo nam je lijepo vrijeme i REKORDNI nivo sumpor dioksida!

2 min. za čitanje

Ipak, to je zaključak nakon prosječnih mjerenja.

Naime, treba obratiti pažnju na rezultate mjerenja od 12:00 sati kada je nivo sumpor dioksida u zraku iznosio 430,1 (µg/m³) a u 13:00 nevjerovatnih i katastrofalnih 701,7 (µg/m³) što je za gotovo SEDAM puta više od graničnih vrijednosti. Nakon toga, u 14:00 je došlo do pada vrijednosti na 415,9 (µg/m³) što je za četiri puta više od graničnih i tolerantnih vrijednosti.

mjerenjezraka

Zbog čega je od 12:00 sati došlo do naglog povećanja sumpor dioksida u zradu kada je temperatura zraka iznosila 30°C?

Ovo je direktno pitanje za tri fabrike u našem gradu, lokalne vlasti i razno razne nevladine organizacije koje se brinu zaštitom okoline i zdravlja ljudi.

Poređenja radi, tolerantna i granična vrijednost sumpor dioksida (SO2) u zraku prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka („Službene novine Federacije BiH“, broj: 33/03 i 4/10) iznosi 125 (µg/m³). 

Slobodni nemetalni oksidi sumpora i dušika vežu se u atmosferi s vodenom parom u spojeve sumporne i dušične kiseline, a koje potom padaju u obliku padavina (kisele kiše) na zemlju, te tako agresivno djeluje na živu i mrtvu prirodu.

Osim biljaka, kisele kiše ozbiljno zagađuju i vode kojima se drastično smanjuje Ph vrijednost, a posljedica je toga narušavanje čitavog ekosistema jer veliko smanjenje Ph vrijednosti dovodi do izumiranja mikroorganizama te je jasno da se javlja i problem pitke vode.

Štetno djeluje na organizam čovjeka, naročito na disajni trakt. Izaziva kašalj, bronhitis, slabost, a u većim koncentracijama ima toksično djelovanje.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

a znas ono kad pred kisu iz koksare ispuste nesto, pa cio grad smrdi? a znas ono kad po noci gase u sodi filtere da ustede struju? a znas ono kad onaj zuti dim izlazi iz azotare a sta li je ono? Na kraju kad skontas, dobro smo mi ikako zivi.

Oj, Lukavcu filteri te krase
danju “gore” a nocu se gase!