fbpx

Raste prosječna cijena stana u BiH u novogradnji, ne očekuju se niže cijene

2 min. za čitanje

Objavljeni su posljednji podaci o kretanju cijena novoizgrađenih stanova, nekretnina u Bosni i Hercegovini. Dostupni su i podaci o kretanju cijena nekretnina u brojnim evropskim državama.

U Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine i entitetskim zavodima za statistiku su u odgovoru na upit Klix.ba istakli da samo imaju podatke o prosječnoj cijeni u novogradnji.

Prosječna cijena stana u novogradnji u Bosni i Hercegovini u posljednjem kvartalu (od oktobra do decembra) 2022. je iznosila 2.149 KM po metru kvadratnom, što je za 27 posto više u odnosu na posljednji kvartal 2021.

Prosječna cijena stana u novogradnji u Bosni i Hercegovini je tokom cijele prošle godine iznosila 2.444 KM po metru kvadratnom, što je za 33,7 posto više u odnosu na 2021.

Kretanje cijena u entitetima

Prosječna cijena stana u novogradnji u Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednjem kvartalu 2022. viša je za 24,8 posto u odnosu na posljednji kvartal 2021. Prosječna cijena stana u novogradnji u FBiH je prošle godine bila viša za 16,9 posto u odnosu na 2021.

Prosječna cijena stana u novogradnji u Republici Srpskoj 2022. iznosila je 2.522 KM po metru kvadratnom, što je za 41,1 posto više u odnosu na 2021. kada je ta cijena iznosila 1.787 KM.

Više je razloga zašto cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini kontinuirano enormno rastu – tvrdi se da je potražnja veća od ponude, skuplji je građevinski materijal i skuplja je radna snaga.

Agent za nekretnine Spaho Ljajić, govoreći u januaru za naš portal o cijenama nekretnina, izjavio da ne očekuje da će te cijene u Bosni i Hercegovini biti niže. Kao osnovni razlog za to je istakao to što je ponuda veća od potražnje, posebno u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, postoji veliko interesovanje dijaspore i stanovnika iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine za nekretnine u glavnom gradu.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Puse se balon dok ne pukne!