fbpx

Radni sastanak ministara i policijskih komesara u Lukavcu

1 min. za čitanje

Na sastanku je razmatran Izvještaj o sigurnosnoj situaciji na području Federacije Bosne i Hercegovine za period januar-juni 2015. godine, kao i sigurnosna pitanja u vezi sa funkcionisanjem policijske strukture u BiH i druga aktuelna pitanja iz domena policijskog rada. Prilikom rasprave o stanju sigrunosti na području Federacije BiH zaključeno je da je u prvih šest mjeseci 2015. godine došlo do smanjenja broja krivičnih djela za 13,8%, a da je došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda za 6,6%. Zaključeno je da je policija u Federaciji BiH stanje sigurnosti držala pod kontrolom, kako u segmentu sprečavanja narušavanja javnog reda i mira tako i u suprotstavljanju svim vrstama kriminaliteta.

Učesnici sastanka danas su razmatrali Nacrt sporazuma o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji policijskih organa u Federaciji BiH u uvjetima rješavanja kriznih stanja na prostoru Federacije BiH.

Ministar Čampara je istakao  da bi potpisivanjem ovog sporazuma  između Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova došlo do uspostavljanja efikasnijih oblika saradnje u oblasti borbe protiv svih pojavnih oblika kriminaliteta i poboljšanje cjelokupne sigurnosne situacije. Također je naglasio da je Sporazum usklađen sa zahtjevima iz reformske agende koji se odnose na sigurnosni aspekt i vladavinu prava.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments