fbpx

Prvi kapiten hrvatske reprezentacije rođen je u Lukavcu

2 min. za čitanje

Lukavac je oduvijek bio rasadnik majstora igre s loptom,kako grad tako i okolna naselja koja su sama po sebi “mali gradovi”. U Lukavcu je osnovan i jedan od najstarijih fudbalskih klubova u Bosni i Hercegovini, Solvay, daleke 1921.godine.

Ono što je interesantno a malo je poznato, ne samo u Lukavcu nego i širem a zavrjeđuje pažnju ljubitelja najvažnij sporedne stvari na svijetu je da je prvi kapetan hrvatske nogometne reprezentacije rođeni Lukavčanin. Riječ je o Miroslavu Mirku Kokotoviću.

Miroslav Mirko Kokotović rođen je neposredno pred Prvi svjetski rat 1913.u Lukavcu gdje je završio osnovnu školu, čijim završetkom odlazi u Zagreb na dalje školovanje.Počinje trenirati u tada najboljem klubu Kraljevine Jugoslavije zagrebačkom Građanskom te vrlo brzo posteje jedan od najboljih igrača tog kluba. Godine 1929.debitovao je za prvim tim purgera te s istima osvojio dvije tutela prvaka Jugoslavije, 1937. i 1939. te jednu titulu šampiona Hrvatske 1943. Nakon Drugog svjetskog rata nastupao je za Dinamo i s njim osvojio naslov državnog prvaka 1948.godine.

U to vrijeme bilo je popularno nastupati za rapreentaciju gradova,a Kokotović je 40 puta nosio dres reprezentacije grada Zagreba.

Prvi meč u povijesti hrvatska nogometna reprezentacije je odigrala u Beču, 15.juna 1941.protiv Njemačke. Kapitansku traku Hrvatske ponio je Kokotović. S njim su u toj utakmici nastupili i kasniji jugoslavenski reprezentativci: Jazbinšek, Pleše, Cimermančić, Brozović…, a na golu je bio Franjo Glazer, također bivši jugoslovenski reprezenativac, pišu Sportske.ba

Nakon završetka igračke karijere Kokotović 1949. nastavlja raditi kao trener u klubovima NK Dinamo Zagreb, NK Odred Ljubljana, FK Borac Banja Luka, NK Lokomotiva Zagreb, FK Velež Mostar, NK Varteks Varaždin, NK Kozara Slavonski Brod, a radio je i u Turskoj, Grčkoj i na Kipru.

U Lukavac je dolazio i pomagao fudbalski klub ali nikad nije imao funkciju kao trener ili sportski radnik.

Umro je u Zagrebu 1988. gdje je i pokopan.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Šteta što nije u SDA ovaj prvotimac, mogao nam je bit pomoćnik nosioca liste na sljedećim izborima, hahahha.

Bolji sam ja.