fbpx

Proizvodnja u GIKIL-u bilježi stabilne poslovne rezultate, do kraja godine predviđen rast

4 min. za čitanje

Uprkos brojnim poteškoćama sa kojima se kompanija suočava u posljednje dvije godine, proizvodnja u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL) bilježi stabilne poslovne rezultate.

Tokom devet mjeseci 2019. godine iz fabrike Koksara izvezeno je 340.000 tona koksa, dok planirani izvoz već za mjesec oktobar predstavlja povećanje za 25 posto. Ukupan planirani izvoz za 2019. godinu iznosi 500.000 tona, što predstavlja ostvarenje poslovnog plana koji prati prošlogodišnji rezultat.

„Imajući u vidu da je ovo bila jedna od najturbulentnijih godina na tržištu čelika i koksa, uzrokovana trgovinskim ratom između Kine i Amerike, ostvareni proizvodni rezultat možemo smatrati velikim uspjehom jer smo i pored toga uspjeli da se održimo na nivou prošle godine koja je za GIKIL bila rekordna“, kazao je zamjenik direktora za prodaju koksa Elvir Mukić.

Sličan trend proizvodnje zadržan je i u ostalim fabrikama. Nakon višemjesečnog zastoja u radu, te nakon što su ispunjeni osnovni preduslovi vezani za zaštitu okoliša, najmlađa fabrika u GIKIL-u, fabrika anhidrida maleinske kiseline (AMK) iz mjeseca u mjesec bilježi konstantan proizvodni rast.

„Zahvaljujući visokoj kvaliteti proizvoda, slično kao i prošle godine, GIKIL-ov AMK je svoje mjesto našao među kupcima u čak 15 zemalja regije i svijeta, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju, Poljsku, Češku, Slovačku, Tursku, Belgiju, Grčku i Švicarsku“, istakao je zamjenik direktora za prodaju KAN-a i AMK Ermin Čeliković.

Uprkos jakoj konkurenciji na tržištu, nakon ponovnog pokretanja proizvodnje, i fabrika Azotara uspjela je održati svoj status na tržištu BiH i biti broj jedan sa svojim proizvodom KAN-om među domaćim potrošačima kada je u pitanju korištenje đubriva.

„Sve ovo je još jednom potvrdilo da poljoprivrednici prepoznaju kvalitet našeg proizvoda, da imaju pozitivna iskustva i što je najvažnije odlične prinose“, dodao je Čeliković.

Pored bosanskohercegovačkog tržišta, te tradicionalno Hrvatske i Srbije, KAN je svoje mjesto i ove godine našao među kupcima u Austriji, Makedoniji, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori i Sloveniji.

Prema riječima zamjenika generalnog direktora Suada Imamovića, do kraja godine plan je nastaviti sa rastom proizvodnje u svim proizvodnim fabrikama GIKIL-a zadržavajući time i status najvećeg izvoznika na Tuzlanskom kantonu, te jednog od najvećih izvoznika u BiH na čijoj listi GIKIL trenutno zauzima treće mjesto.

Stabilna proizvodnja, planirani rast i razvoj, kao i nastavak značajnog investiranja u zaštitu okoliša omogućit će i zaštitu radnih mjesta, ne samo hiljadu direktno uposlenih, nego i nova zapošljavanja, ali i širenje poslovne mreže doprinoseći i na taj način razvoju Tuzlanskog kantona i Federacije, te cjelokupne ekonomije u zemlji. 

„Dugogodišnje povjerenje koje je GIKIL izgradio sa svojim mnogobrojnim kupcima i dobavljačima, njih čak 460, pruža pouzdan oslonac i za sklapanje novih stabilnih poslovnih ugovora, ali i redovno izmirenje obaveza kako prema našim saradnicima, tako i prema državi i našim radnicima čija su primanja u odnosu na federalni prosjek još uvijek veća za oko 20 posto“, kazao je Imamović.

Prema podacima iz 2018. godine, u ukupnom bruto domaćem proizvodu GIKIL doprinosi sa 1,1 posto, te sa 2,8 odsto u ukupnom godišnjem izvozu iz BiH.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Zasto vec jednom GIKIL ne prestane sa obmanjivanjem javnosti.
Ovo sto je napisano je radjeno po narudzbi Sekretara i bivsih clanova NO (Mate i Ivana).
Kao i od strane Vuksica i Shristi koji odlukom suda od 14.10.2019 nikada nece biti clanovi NO.
Skupstina od 23.09.2019. je proglasena nezakonitom i sve odluke sa te skupstine se ponistavaju.
Znaci “UJE” mars nazad u Hercegovinu, a Sekretar i Odbor za glasanje sa te Skupstine bi trebali iz moralnih razloga da podnesu ostavke.
1. Za Q4 2019 GIKIL ima ugovoreno jos 105.000 mt koksa za Smederevo, tako da se poslovni plan nece ostvariti i raditi ce do kraja godine na 70 peci (oko 70% kapaciteta). Ako je 445.000mt koksa isto kao 500.000mt, onda jbg.
2. Fabrika KAN-a – ista ne radi. Nemaju novca za kupovinu amonijaka. I ako bi ga kupili fabrika nece biti profitabilna zbog skupog amonijaka. KAN se trazi na trzistu, ali ne moze biti konkurentan. I ako je pokrenu ista ce stati za mjesec dana jer ovaj avans koji planiramo uzeti od kupca KAN-a moze biti samo za mjesec dana proizvodnje.
3. I najveca laz je da fabrika AMK biljezi konstantan rast proizvodnje. Proizvodni normativ je se toliko pogorsao, zato sto istice vijek trajanja katalizatora, tako da sada proizvode puno manje AMK u odnosu na kada je katalizator nov. Ukoliko se sada ne kupi novi katalizator i da se instalira sledece godine u Aprilu ili Maju, poslije tog period AMK nece biti konkurentan na trzistu. A za ovo nam treba oko 4 mil KM. Odakle??????
4. I sledecu laz koju je moj direktor Imamovic objavio je da ima povjerenje kupaca i dobavljaca i da se GIKIL moze osloniti na iste. On nastavio Mitalovu politiku obmanjivanja, Luka Ploce hoce da podigne cijenu jer smo jok duzni preko 900.000 EUR, Zeljeznice stopiraju transport odmah ako se ne izvrsi placanje. Ovdje nam je Xcoal pomogao prije 10 dana. Dao nam pozajmicu za Zeljeznice i Luku, kao i za drugi dio plate.
A svi ostali dobavljaci daju robu na sistem plati pa se klati. Da ima povjerenje dobavljaca do sada bi nabavili sav potreban materijal za investiranje u projekte za dobijanje okolinske i vodne dozvole.
I tako, GIKIL-u je bolje da prestane da obmanjuje javnost, jer mora da zna da ovakav GIKIL ne uziva podrsku javnosti. A jos manje ce uzivati nakon ovih odluka Suda koji jasno kazu da Mittal nema vise sta traziti u koksari. On je svoje zavrsio.

Svaka ti je na mjestu

Tako je je Azure.

Zašto pokušavate obmanuti javnost.
Kakvo je stanje u GIKIL-u i o kakvim karakternim ljudima na rukovodećim mjestima i Sindikatu GIKIL-a napisano je u Rješenju o obustavi rada od 22.08.2018. god i Presudi Općinskog suda u Lukavcu.

Sve je to divno, krasno ,cvijece cvjeta.Napravite te filtere i ne trujte narod okolo i ako vece poslujete vratite i onih 200 miliona koji ste duzni drzavi ili zatvarajte taj Cernobil.

„Dugogodišnje povjerenje koje je GIKIL izgradio…” Neka se javi,molim Vas,makar jedna osoba koja je ovoj samohvalisavoj floskuli vjeruje…

Dara je prevrsila mjeru.Jednostavno,samohvalisavi i markentiski navodi NE ODGOVARAJU DIMENZIJAMA PROBLEMA.Da bi se,koliko-toliko, UBLAZILI MASIVNI EKOLOSKI ,ZDRAVSTVENI I PRIVREDNI PROBLEMI, potreban je ozbiljan i racionalan pristup drzavnih i lokalnih politickih,naucnih i ekspertskih institucija .Na osnovu toga prioritetno bi se morali raspisati medjunarodni tenderi kako bi se nasle najbolje svjetske firme koje bi imale znanjai snage da se sa ovom posasti uhvate u kostac.Za to su potrebna ogromna volja i sredstva kako bi se izradile sve moguce ekspertske analize o svelolikoj odrzivosti investiranja u,siguran sam, nerjesivi rebus.I vrapci na grani znaju da ta volja,tenologija i sredstva u ovome teskome trenutku NE POSTOJE.
Ovi kozmeticki zahvati “kucnih majstora” GIKIL-a sa par cekica,izvijaca i kombinirki i mnogo predimenzionirane samohvale ne vode rjesavanju problema.
Izvjesno je da se ovdje radi o brutalnom raubovanju prirodnih,gradjanaskih i ljudskih resursa za niske interese familije i saradnike Mittala,koji su sirom BiH-e ,pa i mnogo sire,ostavili eko,zdravstvenu i ekonomsku pustos.
Zatvaranje je neumitno.Samo sto je i istina da bi se takvim radikalnim, ali realnim potezom, otvorili ekonomski,politicki i egzistencijalni problemi koji u ovim teskim trenucima nikome ne trebaju.Ostala je samo dilema i Hamletovsko pitanje : BITI ILI NE BITI…
Zato je veliki problem,jer se u cajtnotu redovno vuku neodgovarajuci pa i pogresni potezi.Ali,ipak, se “partija” mora jednom okoncati.

Kakvih ba institucija i njihovog rjesavanja problema, uhljebljeni politicari ionako zavrsavaju ono sto je Mittal zapoceo… Ako GIKIL zeli napredak a kanton da mu se iskasira min. 20mil godisnje, mora se pocet poslovat po trzisnim principima sto se odnosi i na radnu snagu..

Mitalova uprava pjeva Z.F, S.I, E.D i sekretarom E.M plasiraju u javnost sto Mital servira. Vjerni i poslusni i dosta placeni ..izvrsni direktori po 5000, ZGD 74000 a sekretar nevjerovatnih 85500KM…sada uvukli kriminalnu grupu iz hercegovine u NO da mogu silom prijetiti onima koji se suprotstave..

Ja kako znam taj NO vise ne postoji.
Onaj bundoglav Ivan Vuksic mislio se docepati dzabnih para. A i ono dvoje, Mate i Ivana do sada su pokazali kako nadzirati Upravu. Tako da je firma gotovo pa stala zbog ne ulaganja.
Smece Indijsko, Hercegovacko a i ovo nase smece (mislim na sekretara). Ali, svi su pod optuznicama.
I nadam se da ce biti osudjeni ono kako bas treba.