Pripadnici OS BiH trenirali za reagovanje u slučaju poplava

3 min. za čitanje

Na jezeru Modrac jučer je održana vojna vježba „Pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarne nepogode – poplave“ kojoj su prisustvovali predstavnici vojno – diplomatskog kora akreditovani u BiH i pripadnici 5. pješadijske brigade.

U vrijeme velikih poplava koje su BiH zahvatile u maju 2014. godine Oružane snage BiH imale su nezamjenjivu ulogu u pomaganju i spašavanju stanovništva u ugroženim područjima.

U periodu odbrane od poplave i otklanjanju posljedica poplava, svakodnevno je u prosjeku bilo angažovano preko 1100 pripadnika Oružanih snaga koji su djelujući u spasilačkim misijama spasile preko 6.000 civila. Tri godine nakon velikih poplava, Oružane snage nastavile su uvježbavanje svojih pripadnika kako bi spremno u svakom momentu mogle pružiti pomoć civilnom stanovništvu. U tu svrhu održana je i vježba „Pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarne nepogode – poplave“.

„Mi smo organizovano pristupili mnogim aktivnostima gdje smo nastojali da u svim jedinicama širom BiH stvorimo jedinice gdje jedan dio ljudstva koji se može nositi sa tim pitanjima. Vi znate da se mi nalazimo na prostoru gdje vrlo lako može doći do požara, može doći do zemljotresa ili bilo kakvih drugih slučajeva i na cijeloj teritoriji smo se organizovali da imamo jedinice“, izjavio je general major Dragan Vuković, komandant Operativne komande OS BiH.

Na jezeru Modrac u Lukavcu pripadnici Oružanih snaga BiH, civilne zaštite Lukavac i Crvenog križa Lukavac demonstrirali su akciju pomoći spašavanja civila koji su zarobljeni u poplavljenom području, kojoj je prethodila demonstracija deminiranje terena kako bi se obezbijedio pristup unesrećenim osobama.

„Ova vježba bi trebala da posluži kao jedan primjer šta još sve može da se uradi na ovom najnižem nivou kako bi se postigao sinergetski efekat između oružanih snaga i lokalne zajednice“, kazao je brigadni general dr. Kenan Dautović, zapovjednik 5. pješadijske brigade OS BiH.

Općina Lukavac jedna je u nizu općina koje sarađuju sa oružanim snagama, ali i jedna od onih sa kojima su pripadnici oružanih snaga ostvarili najbolju saradnju.

„Ove stvari koje danas vidimo i prodiskutujemo često nas dijele dijele od života i smrti. Mi živimo na terenu koji je ugrožen i jednostavno kao lokalne zajednice ne možemo kvalitetno se organizirati u ovom smislu bez podrške vojske“, kazao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Najveći problem Oružanim snagama predstavlja obezbjeđivanje novčanih sredstava za nabavku novije i savremenije opreme koja bi zaštitila građane ali i vojnike koji učestvuju u spašavanju. Za angažman u vrijeme poplava Oružanim snagama odata su mnogobrojna priznanja, no upravo ona koja su došla od građana, lokalnih zajednica i institucija u BiH zauzimaju počasno mjesto i podstrek za unapređenje znanja i vještina.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Da je vojska kako treba a sluzio sam je u poplavi koja nas je zadesila dosla bi sa cisternom i hranom. Ovako nemaju ni oni sta jest. Konzerva ribe i cetvrt hljeba. I jos da od njih cekamo pomoc.