fbpx

Primopredaja terenskih vozila civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika

2 min. za čitanje

U sklopu projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u proteklih par mjeseci vršeno je prikupljanje podataka o postojećim ljudskim i tehničkim kapacitetima koji su na raspolaganju u trenutnim tipovima operativnih jedinica i službi za odgovor u BiH.

U Mapi puta su utvrđeni nedostatci u odnosu na opšte potrebe operacija odgovora na katastrofe u skladu s međunarodnim standardima te identificirane potrebe za razvoja kapaciteta.

S tim u vezi, danas će u Sarajevu biti izvršena primopredaja dva terenska vozila civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika, a bit će i predstavljen prvi izvještaj Procjene kapaciteta za odgovor na katastrofe i Mape puta za BiH, najavljeno je iz UNDP-a.

IDRM projekt se realizuje u saradnji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom civilne zaštite, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Odjelom za javnu sigurnost Brčko Distrikta, kantonalnim i općinskim vlastima, te drugim agencijama.

Štete uzrokovane katastrofama u BiH kontinuirano se povećavaju, a stanovništvo se svakodnevno suočava s katastrofama manjih razmjera.

Kao odgovor, na sve učestalije ekstremne vremenske pojave Projekt „Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa“ (IDRM) ima za cilj da ojača institucionalne kapacitete za smanjenje rizika od katastrofa (DRR) na svim nivoima vlasti postavljanjem pravnih i strateških okvira i provedbom mjera za upravljanje rizicima od katastrofa i klimatskih promjena.

Projekt finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom civilne zaštite, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Odjelom za javnu sigurnost Brčko Distrikta, kantonalnim i općinskim vlastima, te drugim agencijama.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pa šta su to donirali?bicikla,polovne Lade nive il’ šta već?

Jel GA Lafinas primio lično ili je poveo i onog svog pujdu iz Poljica iz CZ?