fbpx

Primjer Edisa Smajića poticaj za predaniji rad s djecom s poteškoćama u razvoju

3 min. za čitanje

Ovom dječaku s dijagnozom ADHD sindroma, odnosno poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje, u njegovom životnom izazovu da prevaziđe poteškoće i postane tipično razvijeno dijete pomogle su aktivnosti u okviru Centra “Mali svijet“ iz Lukavca čiji je korisnik, i njegova učiteljica Šejla Ivanović. 

Ona je u razgovoru za Fenu ispričala da je Edis prije nekoliko godina u “Mali svijet“ stigao s prvom dijagnozom poremećaja iz autističnog spektra te da je imao fond od pet riječi, ali mu je naknadno ustanovljena dijagnoza ADHD sindroma. 

– Ja sam bila njegova terapeutkinja i nas dvoje smo počeli borbu kao da smo krenuli na otvoreno more i ne znamo gdje ćemo završiti. Edis je šest godina u tretmanu i rezultati su nevjerovatni. Puno je komunikativniji, kada je komunikacija spontana – kaže Ivanović. 

Ističe da joj je njegov primjer poticaj da predanije i s još većom radošću radi s djecom s poteškoćama u razvoju. Edis je danas, kaže, tipično dijete, kojem su doktori prije mjesec danas odlučiti “skinuti” dijagnozu ADHD sindroma. 

– Edis je moja snaga. Zamislite kako se osjećate kada doktorica kaže da Edisu skine dijagnozu – kaže Ivanović. 

Edis je svoju pažnju i način da se izrazi pronašao u umjetnosti te su nedavno njegovi crteži predstavljeni i na Međunarodnoj likovnoj koloniji Bistarac u Lukavcu. 

– Najviše volim slikati. Mislim da su umjetnici dobri ljudi. Volim crtati svoje prijatelje. Prijateljstvo među djecom je veoma važno. Imam mnogo prijatelja i mnogo rođaka – kaže ovaj dječak. 

Edisova učiteljica ističe da ADHD sindrom, kao i autizam ne smiju predstavljati tabu teme. Živjeti s autizmom je teško, posebno u BiH zbog predrasuda, a djeca s autizmom su, ističe, jako inteligentna i veoma osjećajna. 

– Trebamo ih samo dobro upoznati i uploviti s njima u tu borbu. Moja iskustva iz takvih borbi su nevjerovatna. Čak i u mom privatnom životu ova djeca su postala motivacija da čovjek nikada ne treba odustati – poručila je. 

Dodaje da joj je najveća životna satisfakcija radost djeteta koje joj se zahvali na zajedničkoj borbi. Centar “Mali svijet“ u Lukavcu danas je dom za brojnu djecu iz cijele Bosne i Hercegovine, a okuplja stručnjake – edukatore, rehabilitatore, psihologe, socijalne pedagoge. 

Smatraju da u svako dijete treba vjerovati i da svako dijete ima svoju priliku kroz život. 

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Šeki legendo