Premijer Tuzlanskog kantona razgovarao sa radnicima GIKIL-a

4 min. za čitanje

Kao što je to premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i obećao na nedavnom sastanku sa predstavnicima Sindikata GIKIL-a, delegacija Kantonalne vlade, predvođena premijerom Gutićem, susrela se danas u krugu GIKIL-a sa radnicima ove lukavačke fabrike.

Premijer je ovom prilikom radnike direktno upoznao sa svim aktivnostima koje je Vlada do sada poduzela kako bi spasila i zaštitila državni kapital u ovoj kompaniji, te istaknuo da su i radnici i Vlada na istoj strani i da imaju isti cilj, a to je spriječiti dalje propadanje Fabrike i zaštititi oko 1.000 radnih mjesta u ovom proizvodnom gigantu.

Prema riječima premijera Gutića, Vlada smatra da Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije nije kvalitetno urađen. Prije svega to se odnosi na lošu zaštitu državnog kapitala u GIKIL-u, a ugovorom je propušteno i da se obezbijedi pravna zaštita pred domaćim pravosuđem.

– Nije istina da ministar i ja ne želimo da se susretnemo sa radnicima i predstavnicima GIKIL-a, i da ne radimo ništa kako bi smo zaštitili kompaniju od daljeg propadanja. Kao prvo, pozvali smo istražne organe da ispitaju postojanje eventualnih krivičnih djela u GIKIL-u, sazvali Skupštinu Društva i pokušali preuzeti upravljačka prava nad kompanijom, notarski smo obradili sve odluke donesene na toj sjednici Skupštine, međutim sve naše aktivnosti nažalost trenutno su blokirane arbitražnim postupkom koji se vodi pred arbitražnim sudom u Beču, a zbog tog postupka, svoje postupanje u ovom predmetu zamrznuo je i Kantonalni sud u Tuzli. Samim tim onemogućen nam je upis vlasništva i preuzimanje kontrole u upravljanje kompanijom, rekao je premijer Gutić i ponovio da Vlada ne podržava trenutnu Upravu u ovoj fabrici, ali da, obzirom da, zbog spomenutih sudskih postupaka ne može da formira novi Nadzorni odbor u kojem će imati većinu, Vlada nema mogućnost da je smijeni.

– Upravo je to razlog zbog čega smo na početku i pokrenuli cijelu priču oko utvrđivanja stvarnog vlasništva i preuzimanja kontrole nad kompanijom. Trenutni sudski postupak koji smo pokrenuli, a koji je zakočen arbitražnim postupkom, onemogućava nas da bilo šta konkretnije uradimo po ovom pitanju, rekao je Premijer i dodao da su Vlada i sindikat u ovom procesu u potpunosti na istoj strani, ali da Vlada ne može uraditi ništa van zakonskih procedura.

– Dokaz da svim snagama želimo zaštititi GIKIL, njegovih oko 1.000 radnika i imovinu, jeste i nedavna odluka Vlade Tuzlanskog kantona. Osigurali smo finansijska sredstva i angažirali ekspertnu advokatsku kompaniju koja se bavi arbitražnim postupcima i međunarodnim privrednim pravom za odbranu naših interesa u arbitražnom postupku, rekao je premijer Gutić.

U svom obraćanju pred oko 300 radnika GIKIL-a, premijer i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović pozvali su Općinu Lukavac da izmiri svoja dugovanja prema GIKIL-u, a koja trenutno iznose približno koliko i iznos za jednomjesečnu plaću uposlenika u GIKIL-u. Neophodno je i da odblokiraju izdavanje okolinske dozvole za ovu kompaniju, te time omoguće njen dalji rad, a time i egzistenciju za radnike i njihove porodice.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, premijer i ministar su radnike informisali da Vlada traži i potencijalnog strateškog partnera kojem će biti ponuđeno učešće u vlasništvu u GIKIL-u, a sve ukoliko indijski partner ne ispuni svoje obaveze iz Ugovora o osnivanju zajedničke kompanije.

Podijeli ovaj članak
7 komentara
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Lukavac treba sto prije napustiti, to je jedina nada da se koliko-toliko spasi zdravlje. Sto se tice ovih zlotvora na obje strane, ne pise nam se dobro.

Pa napusti. Tko ti neda.
Ima nas koji volimo Lukavac, kakav je takav je.

A jeli? Volis Lukavac u kome ti djecu truju fabrike? Volis Lukavac gdje danas operes kola a sutra ujutro su prekrivena prasinom is Sode? Volis Lukavac u kome pruga prolazi kroz pola grada i redovno vozovi ubijaju ljude? Volis Lukavac u kome nema metra puta bez rupa i gdje malo ozbiljnija kisa poplavi sve od Petraka do Bistarca?

A imaš “kola” majstore.
Pa sjedi u ista i makni se iz Lukavca kada ti sve smeta.

Što živite u industrijskom gradu selte se te su fabrike nastale prije vas što bi ih neko sad zatvarao radi šačice bjede koja hoće čist zrak

@CHE: Bilo bi dobro da mozemo napravit da svi otrovi zavrse u domovima vas koji volite Lukavac “kakav je takav je”, a da ostali gradjani udisu normalan zrak – kao u vecini gradova BiH. Da li ti dopire do svijesti da tvoje rodjeno dijete (ako ga imas), brat, sestra, otac, majka, itd., svakim danom imaju sve vece sanse da obole od najgorih bolesti upravo zbog Lukavca “kakav je takav je”??? Pokusaj zamislit da ce ti rodjeno dijete ici na kemoterapiju zbog karcinogenika koje ispusta koksara i soda, pa onda odgovori jel ti se svidja takav Lukavac!
Ja namjeravam napustiti Lukavac, ali nisam toliko mocan da odvedem cijelu porodicu i prijatelje odavde, stoga svim srcem zelim da Lukavac bude drugaciji od takvog kakav je. Znam i sta znaci ostati bez posla, ali vise volim 50.000 zdravih Lukavcana, nego 800 zaposlenih. Zdravo

Nek ima naprave plastenik