fbpx

Premijer Novalić objasnio kako je gorivo u FBiH zapravo jeftino

2 min. za čitanje

Federalni premijer Fadil Novalić (SDA) na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH govorio o cijenama goriva te upoređivao cijene u ovom bh. entitetu sa situacijom u susjednoj Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj je danas, znači evo, od jutros, gorivo benzin 4,06 KM, kod nas je prosječna cijena 3,56. Dakle ravno 50 feninga. 3,71 KM je dizel, a 4,30 u Hrvatskoj. Dakle skoro 60 feninga više. Oni imaju četvrtinu nafte koju vade izu svojih izvora, dakle toliko o ograničenju cijena. I ja bih je ograničio na 4,30, kao što je ograničio Plenković, međutim onda bi mi stvarno prošli loše”, rekao je Novalić.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić je na Facebooku emitovala ovo Novalićevo obrazlaganje uz komentar:

“Premijer Novalić nas je na sjednici parlamenta upravo ukorio i objasnio kako je gorivo u FBiH, zapravo, jeftino. Dodao je da je svojevremeno, po farmerke odlazio u Trst, te da se ne želi vratiti u ta vremena.”

Na stranici Hrvatskog auto-moto kluba (HAK) mogu se vidjeti prosječna cijena goriva u ovoj zemlji, koja iznosi 3,78 KM za litar benzina, dok jedan litar dizela iznosi u prosjeku 3,77 KM.

Vlada Hrvatske je posljednjim intervencijama zadržala cijene goriva u Hrvatskoj na kakvoj-takvoj granici izdržljivosti. Tako je za litar benzina potrebno izdvojiti 13,50 (3,49 KM) i 13,08 za litru dizela (3,38) van autoputeva. Na autocestama cijene su veće i do 20 posto.

Zemlje poput Slovenije, Srbije, Mađarske, Turske, Bugarske, Moldavije imaju približne ili niže cijene goriva nego BiH, pri čemu treba uzeti kolika su prosječna mjesečna primanja u Bosni i Hercegovini i koja je cijena goriva, a kolike su prosječne plate u zemljama regije i Evrope.

Cijena benzina 95 u Federaciji BiH kreće od 3,36 KM do 3,56 KM, dok je dizel od 3,56 KM do 3,76 KM. 

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Veliki mag ,David Copperfield je mali naivac u odnosu na domaće političke opsjenare. ONI od dva-tri kahvena zrna mogu napraviti plantažu…