fbpx

Premijer Gutić upriličio sastanak sa članovima uprave GIKIL-a

2 min. za čitanje

Razgovaralo se o podršci Vlade Tuzlanskog kantona i resornog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, kao i skorašnjih dešavanja u vezi sa sudskim sporovima koje su firme „Inkometal“ AG Cirih iz Švicarske i „Kemokompleks“ d.o.o. Zagreb iz Hrvatske pokrenule protiv jednog od suosnivača GIKIL-a, Koksno – hemijskog kombinata d.d. iz Lukavca.

Zaključeno je da će svi privredni subjekti na području Tuzlanskog kantona u Vladi imati partnera s kojim će u okvirima zakona i realnih mogućnosti zajedno pokušati iznaći najbolja rješenja za probleme s kojim se budu susretali.

– Porezna politika i visina doprinosa koji se uplaćuju je nešto na što se žali veliki broj privrednih subjekata i što vide kao otežavajuću okolnost u poslovanju. Iako su ova ali i neka druga pitanja u nadležnosti federalnih organa vlasti, to nas ne amnestira da mi sa svoje strane iniciramo izmjene propisa koji definiraju ove poteškoće i tako pokušamo pomoći privredi“, istakao je Premijer Gutić, te dodao da Vlada već analizira kantonalne propise čijim će eventualnim direktnim izmjenama pokušati olakšati poslovanje privrednih društava.

Također, zaključeno je da se u narednom periodu Ministarstvu dostavi dokumentacija u vezi sa pokrenutim sudskim tužbama prema Koksno – hemijskom kombinatu, kako bi se mogla sagledati cjelokupna situacija, shodno tome zauzeti određena stajališta i poduzeti konkretne mjere.

Osim premijera Gutića i direktora Gangulyja, sastanku su prisustvovali zamjenik generalnog direktora GIKIL-a Suad Dubravić, izvršni komercijalni direktor Sulejman Pučić i sekretar Društva Erna Mehmedović, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, sekretar Ministarstva finansija TK Merima Hajdarević i pomoćnik Ministra industrije, energetike i rudarstva Ishak Gergić.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

hebo vas indijac!

Pa, ljudi moji, zar je to moguce !? Dokle ce se tolerisati gramzivost svjetskih hohstaplera koji se
bave “biznisom”, onih koji su na poklon dobili citave kombinate.
Onih koji gledaju da SVE izvuku a NISTA ne uplate.Onih koji kupe sav kajmak a tesko se rastaju od sadake koju MORAJU da daju zajednici. Jedva sto mizerne dohotke podijele.
I sve im je malo i traze jos.Ovo sto ovdje rade iza paravana” demokracije” “biznisa”, “slobodne ekonomije” to ne mogu radti ni u jednoj zemlji zapadnog politicko-ekonomskog modela.
Tamo MORAS da platis Bogu bozije, i caru carevo . I tu NEMA pogadjanja. Ili ces postovati pravila igre ili ces platiti penale i – meraja.
Samo u ovakvim kvazi-politicko-ekonomskim kreauturama ONI mogu da opstanu jer Anam Oni nemaju ni koncepta,ni znanja,ni volje da se uhvate u kostac sa apokalipsom potopskih razmjera koja
ovo malo Zemljice i puka decenijama drzi u predsmrtnoj agoniji.Kako mogu da dozvole da ih neko godinama zavlaci i u oci laze!? Pa zar nemaju ni malo ljudskog ponosa da sakom od hastal udare i kazu:”E, pa, DOSTA JE !!!” U sustini, dzabe se pitam. Definitivno je jasno da je pravo pitanje koliko ce agonija jos trajati dok se sluzbeno ne objavi klinicka smrt. I kristalno je jasno da kriticna masa
gradjanskog nezadovoljstva nije sazrela.
Cir je pun gnoja i prijeti da smrtno inficira i ono malo zdravog sto je preostalo.Kada nema druge,cir se mora stisnuti da bi gnoj izasao. Inace…