fbpx

Premijer Delić: “Ako bi se taj belaj, gluho bilo, desio…”

6 min. za čitanje

Nakon naručenog teksta na jednom od lukavačkih portala kojeg samo što nije potpisao akter koji se spominje i intervjua na vlastitoj televiziji u kojem je na pitanje o mogućnosti izbora na premijersku poziciju, izmedju ostalog’, izjavio “ako bi se taj belaj, gluho bilo, desio…” , u ovom članku ćemo objaviti šta je obećano prilikom predizborne kampanje i šta je na kraju, za nešto više od dvije godine, ispunjeno.

Ono što je sigurno najveće postignuće su kilometarska pisanja statusa po Facebooku o svemu i svačemu, koji su često prelazili granice ukusa i dostojanstva pozicije jednog općinskog načelnika, na koja je naš načelnik umjesto konkretnog posla potrošio sate i sate, svog i našeg vremena.

U toku izborne kampanje 2016. godine građani su mogli da vide, na izbornim tribinama da čuju, program koji je nakon izbora nestao i više se ne spominje. Naš portal uspio je doći do skraćene verzije od 23 obećanja, a šta je ispunjeno?

Puno se obećalo, malo uradilo

Uzmemo li u obzir broj datih i ispunjenih obećanja, te dinamiku njihove realizacije, ovim tempom rada do kraja mandata od četiri godine ni trećina obećanja neće biti ispunjena.

Analizirajući skraćeni i najbitniji plan, lako je primjetiti da je od ukupno 23 veoma ozbiljna obećanja u potpunosti ispunjeno samo jedno, osam djelimično, dok je 14 obećanja ostala prazna priča. Riječ je o obećanjima na kojima se zasnivala kompletna kampanja načelnika, ali i kandidata stranaka koje su ga podržavale.

Vratimo se planu i program, tada zajedničkog kandidata tri stranke ljevice, danas predsjendika OO SDP Lukavac, a koji čak u dokumentu koji smo analizirali podcrtava VAŽNOST činjenice da on nije član niti jedne od stranaka koje ga podržavaju i da to ne namjerava biti, jer je došao da bude profesionalac, a ne političar. Vrijeme će pokazati šta će biti izgovor za prihvatanje funkcije premijera u Vladi TK i da li će ambicije preovladati ispred interesa svakog građanina na koje se poziva.

Ukoliko se ispune najave da bi aktuelni načelnik Općine Lukavac mogao biti mandatar buduće Vlade TK, onda bi sasvim sigurno nosioc ove javne funkcije bila osoba sa procentualno najlošijom realizacijom datih obećanja.

Šta je obećano i ispunjeno nakon dvije godine vlasti možete pogledati u nastavku:

ISPUNJENO 

 1. Sistemsko rješavanje pozicije i razvoja Centra za podršku djeci po konceptu organizacije “Mali svijet”

Iako je Centar osnovan zahvaljujući prije svega dobrim ljudima širom BiH i aktivistima ove organizacije, ne može se osporiti da je dijelom za to zaslužan i načelnik Edin Delić.

DJELIMIČNO ISPUNJENO

 1. Provodjenje mjera “Pitka voda za sve”
 2. Saniranje kljucnih postojecih klizišta
 3. Nivo zaštite plovnih područja i uređenje korita rijeke Jale
 4. Revitalizacija podrške kulturnim, sportskim i umjetničkim aktivnostima
 5. Obnoviti Domove kulture i opremiti ih, kako u Lukavcu tako i u naseljima
 6. Temeljito primijeniti sistem zdravstvene zaštite, tako da je ljekarska pomoć dostupna svim građanima u područnim ambulantama najmanje jednom u sedmici te da se pregledi u Domu zdravlja odvijaju u dvije smjene
 7. Poduzeti mjere da umjesto današnjeg stanja u kome samo jedno sanitetsko vozilo opslužuje preko 300 km2 naše najveće opštine na TK u Domu proradi minimalan broj saniteta po standardima
 8. Razvijat ćemo podršku za poljoprivrednu proizvodnju na farmama i individualno u smislu stručne podrške, planiranja, prikupljanja, prerade i plasmana proizvoda

Nećemo suditi o tome koliko su procentualno obećanja ispunjena ili nisu. Držat ćemo se činjenica kao i obično, a na vama je da procjenite koliko je njih ispunjeno i koliko zasluga pripada pojedincima.

NIJE ISPUNJENO

 1. Ekologija i glavna parola izbora “Da Lukavac prodise” koja figurativno zapravo govori o cijelom sistemu, a preko najvažnije teme svih Lukavčana. Lukavac nikada nije bio zagađeniji kako sa ekološke strane, tako i sa strane međuljudskih odnosa.
 2. Ustrojit zakonit i transparentan rad opštinske administracije uz potpunu i temeljitu eliminaciju svih oblika korupcije. 
 3. Nestranačko zapošljavanje mladih i školovanih kadrova sa općine Lukavac.
  Građani su svjedoci zapošljavanje po raznim relacijama, što je neiscrpna tema, ali ćemo je ostaviti nakon završetka konkursne procedure za prijem 9 uposlenika.
 4. Transparentno trošenje javnih sredstava
 5. Pokrenuti ofanzivu na svim frontovima za revitalizaciju Modračkog jezera, kao KLJUČNE okosnice ekonomskog razvoja opštine.
 6. Otvoriti opŠtinu prema Srebeniku,
 7. Saobraćajno povezati Puračić sa Bikodžama i Prokosovićima.
 8. Uraditi glavni izlaz iz grada sa raskrsnicom u Bistarcu.
 9. Raditi na prikupljanju i zbrinjavanju otpada.
 10. Izgradnja kolektora i pročistača otpadnih voda.
 11. Humano pristupiti rješavanju problema pasa lutalica, ali i ostalih životinja.
 12. Estetski urediti središte Lukavca i naseljenih mjesta
 13. Posebno voditi računa da proširimo podršku u zdravstvenoj zaštiti djece sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima.
 14. Na području opštine ćemo razviti reprenzetativni rezidencijalni objekat za podršku starim i iznemoglim licima.

Objektivnosti radi, treba reći da su načelnik i općinska vlast radili i neke infrastrukturne projekte (pružni prelaz, podjela betonskih cijevi, postavljanje ulične rasvjete i asfaltiranje sokaka) koji nisu bili dio predizbornih obećanja.

Međutim, svakog razumnog građanina istovremeno i frustrira činjenica da takvi “poduhvati” pokušavaju biti predstavljeni kao nečiji rezultat i njihovo vlastito postignuće, dok ustvari predstavljaju redovne aktivnosti službi koje ne bi trebale ni da se spominju u 21.vijeku.

Ionako smo ih platili mi, građani, još davno, više puta.

Podijeli ovaj članak
20 komentara
Subscribe
Notify of
20 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka cast da je jedan portal se usudio da objavi ISTINU o delicu i njegovim slugama sta su sveocecali a nisu ispunili Najgora stvar je sto je zavadio narod u na Lukavackoj opcini i objavite jos jednom one njegove ekoloske govore i kombajn na vodi iz 2016 .

Ja Sam Lafinas Pitagora iz Nepala , od fejsbuka otekla mi Glava , zato kad ulicom hodam zamnom viču ” eno Bundoglava”; šta me briga šta pričaju jer Ja Sam Lafinas to je strava.

Samo iskusni i sposobni mogu proći jer to je kriterij nepriksnovenog načelnika.Iskusni se prije svega trebaju odlikovati osobinom ” uvlakača”.Tako uz pomoć istaknutog uvlakača zaposlena.je u opcinu supruga odanog clana partije.Trenutno je na sceni rjesavanje statusa tj zapošljavanja po famelijarnoj osnovi tacnije odanog vijecnika- uvlakača.Apetiti rastu kako to da neko bude premijer a pobogu nije sposoban i još iz Kalesije.Kada se sve uzme u obzir ipak su uvlakači uspjeli posebno oni koji su naučili mijenjati dresove.I na kraju sve ce biti divno iako bi Lukavac mogao ostati bez hiljadu radnih mjesta ali će prodisati.Prodisat ce uz pomoc kompanija bez dimnjaka koje on i niko drugi privolio da dođu u nasu opcinu sa platama ćak većim od 300 km.Posebnu pažnju zaslužuju borci za okoliš a predvode ih istaknuti vijećnici samozvani ekolog tzv ” LABUD” i drugi takođe vijećnik-pravnik za sve i svasta.Nema šta sve je to nacelnik lijepo složio još samo da zemljaka magistra geodezije postavi za načelnika i sve ce biti potaman.

Nije taj nikakav magistar, samo se voli predstavljat kao magistar. Nekakvom nelegalnom odlukom, svi koji su imali cetverogodisnji dodiplomski studij, proglaseni su magistrima na tom fakultetu. Taj nema ni dana na postdiplomskom studiju. Jadnik umislio samo da je ispred njegovog imena titula mr.

Svaka čast za analizu nerezultata.
Ovako može svatko biti Načelnik.Možda nije ni loše što odlazi.
Niko ga nije mogao opstruirati jer sam 2 godine donosi i usvaja budžet.
Kojeg li će sada ne stranačkog kandidata ljeviica ponuditi ?Il će se Kenan, Mahovkić i Brkić za vratove?

Mozda mi stvarno griješimo u vezi načelnika jer u svemu zaboraviti eksperta savjetnika koji je tu po zadatku visih organa.Uvezivanje specijane udarne grupe sa magstrom Brkic S na čelu mogla bi itekako degradirati sav dosadašnji rad nacelnika.Moze se vidjeti i angazman volontera opet probranih kadrova odanih politici poslusnosti koji su tik da dobiju i radno mjesto a pitanje je vremena kada ce se to dogoditi.Posebno se u svemu ističe Devetačka veza sindikalca i Turijska veza ekologa.Nevladin sektor i građanska udruzenja imaju primat u djelovanju na polju infrastrukture u čemu se opet ističe Bokavicka veza.U svemu zaobici uglađenog gospodina iz Turskog Lukavca koji je izlizao stolicu u načelnickoj kancelariji i glumeci odanog partijskog kadra je posebna priča.O prošlosti navedenog je suvisno pisati jer on je promijenio sve politicke dresove i sada je sa zavrsenim Travničkim trodnevnim fakultetom kandidat za jednu od komisija pri skupstini TK.Odluka je donesena premijer mora biti on jer on je spas za sve nas!? Nastavlja se….

Ode i ovaj portal u politicare.Kad su koga drugog analizirali sve ove predhodne godine?Ako ce te da radite ozbiljno de budite principijelni.Malo analizirajte i godine rada RAD Lukavac,Dom zdravlja,Sportski savez,Centar za kulturu,Sud Lukavac,Obdaniste itd itd….Samo na vasem portalu se spominje nekakav drustveni razdor i ne slaganje izmedju stanovnika opstine Lukavac (sto je samo propaganda),a spominje se samo u zadnje dvije godine.Zasto bas?
Konkursi???Do u nazad dvije godine vrlo slabo se ta rijec mogla cuti na nasoj opstini u javnim ustanovama.Sjetimo se Doma zdravlja i Opstine Lukavac.
A zna se ko cini vecinu u zakonodavnoj vlasti na opstini (u vijecu) i koje su sve opstrukcije vidjene od strane vijeca u radu nacelnika i ostalih javnih ustanova i to po prvi puta moglo se vidjeti javno na TV Lukavac.
A ostala je i cuvena recenica sa vijecnicke govornice u stilu “pozivam sve da krse zakon”.Zato mozda bi bilo bolje malo analizirati rad predsjedavajuceg vijeca i samog vijeca opstine Lukavac?
I u sam centar Mali svijet vi bi “malo dirnuli”,nego osjetljiva je tema i djeca su u pitanju pa znate da ce te u startu imati osudu javnosti.

Vas lafinas je posvadjao narod na opcini Lukavac svojom lafinom i laznim obecanjima . Kada je Mujkic gradio po Devetaku svi ste ga napadali a sad kada ovaj delica slusa adema i jaketa i sve gradi po Turiji to nikome nesmeta a Lukavac dalje bez pitke vode

Lafinas dobio i izbor a jos uvjerljivije reizbor.
Toliko o posvadjanom narodu na Opstini.
Pozz

Sve si u pravu,Delić nije zlatan ali pored dosadašnjih načelnika je car.pa nije ni on djeda mraz pa da vadi pare,i kod ga vijeće opstruira,SAMO ŠTO JE NATJERAO LIJENŠTINE IZ OPŠTINE DA DOLAZE NA POSAO SKIDAM MU KAPU DO PODA.to niti jedan načelnik nije uspio.niti smio

Sta su uradili i obecali prije Delica? Pa sta su ispunili?

Od kud to sada da su Delic i Struja nerazdvojni??? Do skoro su se mrzili sada se grle gdje stignu.

Sto nisu se usudili objaviti za sve ostale,prije !

Hajte molim vas vidi se da lažete
1.Ekologija:Lukavac ovaj put nije najzagađeniji u Svijetu Sarajevo nas preskočilo a sve zbog nekoliko zgrada pripojenih na Gradsko grijanje i cijene priključka
2.Izgrađen je asfalt preko Ratiša za Srebrenik
3.Maksimalno je data podrška Udruženjima aktivno starenje
4.Transparentan rad,svaki put koji se radi je objavljeno na netu zna se cijena i mjesto vrijeme rada
5.Zapošljavanje Aktuelni načelnik zaposlio novog Šefa Civilne zaštite,uporedite s starim pa recite nešto
….
Ko je kriv SDA ovcima što nemogu priznat poraz,šta će ih tek zadesit 2020 na Lokalnim
SDA Love portal okanite se ćorava posla vi ste sad u koaliciji s Lafinašem na Županijskom nivou
Ovdje ga kritikujete a sad bi prihvatili da Premijer postane

Kako je glup ovaj sodalive

Glyp je gotov kao ti ” Davore”!.

Jadan li si soda live sramota

Procitaj malo i komentarisi 2 delica lafinasa portala LUKACACKI BA I LTK INFO pa to je sdp-delic ba portali kojima bi i u vrijeme komunizma pozavidjeli na crvenoj propagandi. Hvala Bogu i postenim novinarima pa imamo SODA LIVE

E moj soda live jadan li si,sramota

Ovo djeca mogu vidjeti da je negativne komentare za DELICA pisali LOPOVI I KRIMINALCI koji su dvadeset godina krali a DELIC je za godinu dana napravio sto satro veliki muslimani iz SDA nisu makli sa mrtve tacke za dvadeset godina.DA JE NAMA U BOSNI I HERCEGOVINI JOS DESET DELICA DA NAPRAVE DRZAVU ZA NAROD A NE KAO ELITA LOPOVA IZ SDA SAMO RADE ZA SVOJ DZEP.