Pandemija prouzrokovala poskupljenje nekretnina: Skok cijena očekuje se i na TK

5 min. za čitanje

Iako je pandemija virusa korona negativno uticala na kupovnu moć brojnih građana, broj prodatih novih stanova u BiH u četvrtom kvartalu 2020. godine je za 12,3 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, a čak 43% veći u trećem kvartalu u odnou na prethodnu godinu, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Razlog za ovakav skok prodaje stanova, uprkos pandemiji kovida-19, ekonomski analitičari vide u tome što su nekretnine često najsigurnije tržište za ulaganje.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u odnosu na prosječan brој prodatih novih stanova u 2019. godini, ove godine je taj broj veći za 9,7 odsto.

Cijena kvadrata stana je takođe neznatno viša u odnosu na isti period prošle godine, jer  prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа u četvrtom kvartalu 2020. godine iznosi 1.724 KM.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar SWOT, u razgovoru za “Nezavisne” je rekao da je u situacijama velikih kriza, kao što je situacija izazvana virusom korona, najsigurnije da novac bude u nekretninama.

“Svako ko je planirao da uloži novac u neki biznis odustao je od toga, jer je situacija takva da ne možete biti sigurni šta će uslijediti. Samim tim taj, da tako kažem, višak novca je uložen u nekretnine i da se čekaju bolja vremena, koja će sigurno doći, kada se nekretnina može prodati i novac uložiti u ono u šta je namjeravano”, rekao je Duduković.

Dodao je da su čak neki građani povlačili sredstva iz banaka plašeći se da ne dođe do problema u ovom periodu.

“U bankama su inače male kamatne stope na oročena sredstva pa se ne isplati štedjeti novac u bankama i građani misle da je sigurno novac uložiti u nekretnine i eventualno tu istu nekretninu iznajmljivati. Iako je bankarski sektor prilično stabilan, u duhu našeg naroda je da je novac najsigurnije imati u nekretnini”, kazao je Duduković.

Naglasio je da postoji još jedan razlog zašto je prodaja novih stanova u četvrtom kvartalu ove godine veća u odnosu na isti kvartal prošle godine, a to je da dio građana koji radi u inostranstvu zarađeni novac ulaže u nekretnine u BiH.

Istakao je da je nekretnina na neki način najsigurnija investicija, posebno ukoliko građani žele da sačuvaju svoj novac.

I na Tuzlanskom kantonu zabilježen je porast potražnje za stanovima, te mali broj  stanova u ponudi, što je zbog poskupljenja materijala i porasta potražnje uticalo i na rast cijena nekretnina.

Agenti za nekretnine pojašnjavaju nam kako je teško doći do tačnog podatka o tome koliko je cijena kvadrata nekretnina porasla u BiH proteklih godina, jer tržišne cijene variraju. U odnosu na prošlu godinu, kažu nam, ove godine možemo govoriti o porastu cijene kvadrata za između 10 i 15 posto.

Ističu da do tržišne cijene dolaze komparativnom metodom. Otprilike, u periodu od tri mjeseca može se doći do srednje tržišne cijene. Kako smo izašli iz recesije i kako smo osjetili globalni rast, tako su i cijene porasle. Ako je, naprimjer, kvadrat stana u Lukavcu u jednom trenutku bio 1.400 KM, kada je tržište bilo deprimirano, on se danas kreće između 1.550 i 1.650 KM. 

Zbog pandemije, evidentno je da će cijene novih stanova porasti zbog povećanja troškova izgradnje. Nabavka materijala i prevoz iz EU je danas do 70% skuplji nego što je bio slučaj prije pandemije. Cijena stanova u Tuzli je sada između 2.500KM – 3.200KM, dok se u Lukavcu, Gračanici i Živinicama očekuje povećanje, pa bi kvadrat stana trebao iznositi oko 1.900KM.

Kako kažu agenti za nekretnine, periodično se situacija može mijenjati, ali sigurno je kako ekspanzija gradnje znači da potražnja za stanovima neće tek tako jenjavati, a da ni cijene neće biti niže.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara