fbpx

Ovo su zaključci sa vanredne sjednice OV Lukavac na temu problematike u GIKIL-u

8 min. za čitanje

Jučer je u sali PU Lukavac na inicijativu načelnika Općine Lukavac održana vanredna sjednica OV Lukavac na temu problematike u GIKIL-u.

Nakon višesatne rasprave u kojoj su učestvovali i predstavnici kompanije GIKIL, vijećnici su jednoglasno usvojili sedam zaključaka:

 1. Nakon pola vijeka rada Koksare u Lukavcu, tokom koga je ovaj privredni subjekt imao veliki značaj za ekonomski razvoj, ali i predstavljao jedan od najozbiljnih izvora degradacije okoliša, pred nama se odvija proces realizacije izrečene mjere zatvaranja po nalogu nadležne Federalne inspekcije.
  Općinsko vijeće Lukavac ističe da su stanje sigurnosti i održavanja, kao i uticaj na okoliš ovog preduzeća, neprihvatljivi i da su postojali razlozi da se organi države, a u provom redu organi izvršne i pravosudne vlasti, ozbiljno i sistematično bave ovim problemom, kako bi primorali upravljačke strukture na ulaganja u obnovu, rekonstrukciju i održavanje proizvodnih pogona. Općinsko vijeće smatra da bi mjera zatvaranja ovog privrednog subjekta, izrečena nalogom inspekcije, bez sagledavanja postupka i posljedica zatvaranja, mogla prouzrokovati drugi niz štetnih posljedica po životnu sredinu. Općinsko vijeće je obaviješteno da su se posljednjih sedmica desile ozbiljne investicije u sisteme za zaštitu okoliša u ovom pogonu, što je potrebno predočiti javnosti i stručnim krugovima, kako bi se sagledao značaj istih i eventualna osnova za preispitivanje donešenih odluka.Smatramo neprihvatljivim dosadašnje postupanje upravljačkih struktura GIKIL-a iskazano kroz ignorisanje obaveza iz važeće okolinske dozvole, kao i organa države BiH koji su morali svih ovih godina kontinuirano vršiti pritisak da se mjere zaštite implementiraju. Posebno ističemo činjenicu da ovaj proizvođač ostvaruje dnevni promet oko 1 milion KM, da spada u red najvećih izvoznika u BiH, a da se ulaganja u okoliš posljednjih godina ne mogu mjeriti sa prihodima ostvarenim tokom desetak dana rada Fabrike, i pored činjenice da su obaveze u ova ulaganja definirane prvom okolinskom dozvolom kroz program koji je sama izradila i predložila Uprava GIKIL-a (automatizacija i modernizacija opreme).Smatramo da se oko procesa zatvaranja, koji je pokrenut prije nekoliko mjeseci upravnim aktom organa inspekcije, ne osigurava potreban nivo sistematičnosti, čime bi se kratkoročnim radikalnim mjerama tražilo brzo rješenje za veliki problem koji jako dugo traje.Veliki značaj GIKIL-a, kao i velike posljedice neplanskog zatvaranja ovog privrednog subjekta nameću nužnost sveobuhvatnog pristupa ovom problemu, te Općinsko vijeće izražava stav da je nužno prije konačnog provođenja upravnih mjera zatvaranja cjelovito i temeljito sagledati sve elemente, a posebno mogućnost da se proizvodni pogoni  dovedu na okolinski prihvatljiv nivo i očuvaju radna mjesta. Općinsko vijeće pruža podršku radnicima i sindikatima u borbi za očuvanje radnih mjesta, ali jednako tako ističe stav da nije prihvatljiv dalji nastavak rada ovog proizvođača na način kako je to bilo do sada.
 1. Općina Lukavac je procesima koji se odvijaju oko GIKIL-a dovedena u tešku situaciju, jer će snositi posljedice bilo kakvog daljeg toka događaja oko ovog proizvođača. U slučaju nastavka rada GIKIL-a bez korjenitih promjena prema zagađenju okoliša nastavila bi se dalja degradacija i ugrožavanje zdravlja stanovništva, a u slučaju zatvaranja ovih pogona došlo bi do gubitka oko 1.000 radnih mjesta, što će biti veliki socijalni udar na stanovništvo.
  Općinsko vijeće Lukavac iskazuje brigu i za stanje okoliša, i za radna mjesta, te ponavlja svoje opredjeljenje da se bori za otvaranje radnih mjesta, ali uz obavezno poštivanje minimalnih okolinskih i standarda performansi.
 2. Eventualnom trenutnom obustavom proizvodnog procesa više ne bi bilo mogućnosti ponovnog pokretanja proizvodnje, čime bi se praktično zatvorile sve druge varijante rješavanja sudbine GIKIL-a. Osim velike štete kroz gubitak radnih mjesta, trenutna obustava bi mogla dovesti do drugog niza neplaniranih i neželjenih posljedica po život i zdravlje ljudi, kao i degradaciju okoliša, te Općinsko vijeće smatra da se ova mjera mora tretirati na obuhvatan i sistematičan način.
 3. Zahtijevamo hitno sazivanje vanrednih sjednica Vlade TK i Vlade Federacije BiH na kojim bi se utvrdilo dalje postupanje po aktu Federalne inspekcije. Imajući u vidu činjenicu da je u toku implementacija rezultata nedavno održanih izbora i uspostava novih vlasti na kantonalnom i federalnom nivou, Općinsko vijeće traži očuvanje proizvodnog procesa do početka rada novih vlasti i da se istim pruži prilika za konačno rješavanje sudbine ovih proizvodnih pogona. Vlade kantona i entiteta moraju biti aktivno uključene u oba slučaja: ako GIKIL nastavlja sa radom moraju osigurati uslove i monitoring procesa, a ako prestaje moraju to provesti sigurno i zbrinuti radnike GIKIL-a.
  Općinsko vijeće zahtijeva od vlada TK i Federacije BiH da, za slučaj eventualnog zatvaranja GIKIL-a, urade i osiguraju uslove za realizaciju plana zbrinjavanja radnika GIKIL-a. Podsjećamo da je država BiH vlasnik polovine GIKIL-a, te da ima svoje predstavnike u Nadzornom odboru koji snose punu odgovornost za sve što se odvija u GIKIL-u.
 4. Općinskom vijeću Lukavac je poznato da je niz sudskih procesa po pitanju sudbine GIKIL-a pokrenuto i traje godinama, kao i da je na Rješenje Inspekcije, GIKIL uložio tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu sa prijedlogom da se donese privremena mjera odgađanja obustave rada do donošenja konačne odluke Suda. U toku bilo kog sudskog procesa obje strane će biti u poziciji da iznesu svoje argumente, a sudovi moraju donositi presude koje će imati smisla, jer će gašenjem fabrike svi procesi praktično postati beznačajni. Pozivamo organe sudske vlasti da se prije eventualnog gašenja GIKIL-a okončaju započeti sudski procesi, a da se uvaži privremena mjera do rješavanja po tužbama.
 5. Pozivamo organe Federalne inspekcije da razmotre donesen upravni akt o prestanku rada GIKIL-a na način da se uzmu u obzir specifičnosti složenog proizvodnog procesa i opasnosti po radnike i okolinu koje bi trenutna obustava proizvodnje mogla prouzrokovati. Federalna inspekcija ima zakonsko utemeljenje za postupanje po ovim stavovima u članu 145., 149. i 151. Zakona o inspekcijama. U proizvodnom procesu su uskladištene ili kontinuirano cirkulišu značajne količine štetnih materija koje mogu pri zaustavljanju proizvodnje biti ozbiljna sigurnosna i okolinska prijetnja. Zahtijevamo od Federalne inspekcije da se u okviru provođenja naloženih upravnih mjera obavezno ispoštuju odredbe zakona kojim se tretiraju veoma složeni proizvodni procesi. Proizvodnja u GIKIL-u može se sa aspekta složenosti i potencijalnih opasnosti smatrati jednom od najsloženijih koje imamo u BiH, te su stoga ispunjeni zakonski uslovi da se mora uraditi projektno-tehnička dokumentacija za eventualno zatvaranje, te odrediti odgovorni za realizaciju iste, kao i predvidjeti troškovi za provođenje.
 6. Općinsko vijeće smatra odgovornim članove Nadzornog odbora GIKIL-a – predstavnike državnog kapitala u upravljačkoj strukturi GIKIL-a, zbog neadekvatnog zastupanja inetersa lokalne zajednice i državnog kapitala, te ih poziva da podnesu ostavke na dužnos članova Nadzornog odbora te da nadležni organ umjesto njih imenuje stručna lica sa područja općine Lukavac
Podijeli ovaj članak
18 komentara
Subscribe
Notify of
18 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Indijci se smiju i izvlace desetine miliona KM preko svojih fantomskih firmi u Engleskoj dok se glupe Bosnje prepiru ko je napravio Koksaru, koga je Koksara trovala a koga hranila.

zatvorit to sranje od fabrike pod hitno ni onako niko nema fajde od nje osim cige iz Indije .
Truje nas sve redom i staro i mlado ,truje Sprecu i okolinu . Neka se tjera i Indijac i oni sto ga brane u 3 lijepe p. materine.

Ako Mital, njegov NO, njegov Sekretar i njegova Uprava toliko vole ovu fabriku zasto ne objave radnicima da taj isti Mital trazi od Faika Muhica (advokata GIKIL-a, advokata GSHL-a, Mitalovog licnog advokata) da stopira sudske odluke koje su radnici dobili za razlike plata i koje ce dobiti kasnije, kako bi GIKIL prebacio novac Stemcoru za nesto sto nije duzan.
Zasto Mital, Sekretar i Uprava ne objave da je Faik Muhic pokrenuo stecaj KHK .
Zasto Mital, Sekretar i Uprava ne objave da je Mital tuzio GIKIL i da hoce da mu GIKIL plati 12,9 mil USD.
Zasto Mital, Sekretar i Uprava ne objave da Mital hoce od GIKIL-a 15,9 mil USD u sto kracem roku.
Ako se plati sve gore navedeno onda GIKIL nema pare za projekte za dobijanje okolinske dozvole.
Pa da li su ovo sve pokazatelji da Mital zajedno sa Vlastima BiH rusi GIKIL. Nije Mitalu stalo da GIKIL radi.
Njemu je stalo da GIKIL stane i da tuzi Vladu TK kao garanta u poslovanju. Ovom tuzbom ce uzeti vise para i vjerujte mi dobice ih.

Konacno neko shvatio. Mitalu ide u prilog zaustavljanje jer ce Vlada TK platiti 172 000 000 KM duga prema Stemcoru .. Za zaustavljanje ce optuziti ljude koji nemaju veze sa ulaganjima iz proizvodnje i odrzavanja, a upravo je Mittal upravljao sve do danas. On je trebao ispuniti obaveze iz stare okolinske dozvole koja je izdata 24.1.2012, nije, a zasto jer je uzimao 300 000KM svaki mjesec za usluge konsultacija stranih strucnjaka . Pogledajte zapisnike Nadzornih odbora, Mital je naredivao da se smanji odrzavanje i da se placa Stemkoru dug.

Joj Lafinasa Delica jest srocio zakljucke i plasirao ih opstinskom vijecu samo da ih ono usvoji hahaha jojjj professora emirutusa dragi Boze pa dokle ovaj prdelic misli zamarat narod svojim saopcenjima i priopcenjima ko ponjave dugim…? Delicu de uradi bolan u ovom Lukavcu vise sta konkretno covjece placen si da budes IZVRSNI OORGAN, a ti si se pretvorio u Polni Organ i jebes nas vise od dvije godine svojim objavama, dojavama, statusima, tribinama, saopstenjima, …samo pises ” pisac” pa ne zivi se od tvojih pismenih vjezbi jade jadni kad ces napraviti bilo kakav dinamicki operativni plan za bilo koje pitanje ovdje na ovoj opstini koji podrazumijeva sve elemente od aktivnosti, rokova, ucesnika do realizacije tih aktivnosti i Analize efekata uradjenog??? U koju si ti skolu ljudino isao? U neku za pisce? Kakve su ti ovo recenice u ovim zaklujuccima da se ispuni ” minimum okolinskih zahtjeva”?! Jesi li ti delicu uopste inzenjer?! Kakav minimum?! Ko odredjuje gdje je minimum ?! Jel Jake , Adem , ti i taj Hodzic vi ste za minimum ?! Sta ti znaci ovo kako si rekao nekakvo ” sveobuhvatno analiziranje situacije u gikilu blabla?”. Koji si ti Delicu Ublehas to se rijetko radja! Brines ti sad ko biva za radna mjesta , ili ih vidis mozda kao ” glasacko tijelo”?! Koje bi mogao ovakve da izgubis ako gikil stane?! To tebe brine delicu providan si !!! Mala je ovo zemlja koji si ti kriminalac!

Ovdje ne trebaju podnijeti ostavke samo Bosanski clanovi NO.
Ostavke trebaju da podnesu i Indijski “ciganski” clanovi NO, Sekretar i Uprava.
Zatim, da bi ovo funkcionisalo, drzava treba da uzme upravljanje i da proba dovesti ovu fabriku na zdrave noge.
Sta ce GIKIL dobiti ako ostanu ovi cigani dole. Uvijek ce imati svoja 3 clana u NO a drzava 2 clana i uvijek ce biti preglasani sto je i slucaj sada.
Rjesenje je pozatvarati domacu gamad (Upravu i Sekretara) i ovog ciganina Gangulija dok nije pobjegao, postaviti prinudnu upravu i raditi.

Ove sidikalce imamovica i hodzica sto uzimaju samo plate a nista nerade istjerati iz koksare i postaviti prave i vrijedne sindikalce a ne postavljti politicki aktivne sindikalce koji tjeraju vodu na svoju vodenicu ili u ovom slucaju koksare na vodenicu DELICA

Gasiti trovača pod hitno, nije 1000 radnika vrednije od 200 hiljada ljudi koje truju…svaki dan dobit milion maraka a ne mogu godišnje 10 miliona da ulože u modernizaciju i ocuvanje okoliša. Samo čupaju pare iz GIKIL-a i onda će pobjeci iz ove zemlje, a vama ovcama i ovnovima, koji će te kako kažete braniti fabriku do tadnje kapi krvi, poručujem da ćemo i mi, koje nas vi trujete, zalagati se svim silama da vas ugasimo….možete raditi ali da postujete zakone ove zemlje, ne može niko biti iznad zakona pa ni ovaj vas stipsa Indijac…

Da li je su to mjere koje predlaže Jaca iz SBB da Lukavac prodiše.

Otac od te iste Jace je bio Sekretar u Gikilu.
Odgovoran za zakonitosti poslovanja.
Ali, dobra plata, životno osiguranje i šta sve još samo da šute.
Ovaj sad Sekretar ima platu od 4.500KM.
Pa Vi vidite.

Pramod Mital sam odlucuje i daje instrukcije upravi Gikila. On UPRAVLJA , odredjuje koliko ce se uloziti u odrzavanje i ulaganja u okolis preko Nadzornog odbora i Uprave i lose je upravljo. Vlada TK treba poduzeti mjeru oduzimanja prava upravljanja , jer je doveo drzavnu imovinu u katastrofu i ugrozio 500 000 stanovnika. Nadzorni odbor kojim upravlja Pramod Mital prihvatio je i obavezao se na projekte zastite okolisa u prosloj dozvoli koja je izdata 24.1.2012. Punih 5 godina Mital je imao vremena da ispuni obaveze koje je dobio. 24.1.2017 dozvola je istekla. Ovo stanje danas je posljedica neulaganja punih 5 godina. Zasto? Zato jer Pramod Mital na sastancima NO usmjeravao novac prema Stemcoru i u placanje konsultanskih usluga stranaca 300 000KM mjesecno a tih usluga zapravo nije bilo .
Sada Mittal zeli prebaciti sve na rukovodne radnike u proizvodnji i odrzavanju koji uopce nemaju poluge moci nabavke, upravljanje novcem , prodajom, uposljenja radnika i td. To je sve pod rukovodstvom licno njegovig covjeka Gangule. Nista se ne nabavlja bez njih. Sada , lijepo da se prepozna odgovornost i da odgovara Pramod Mital, odume mu se upravljanje.

Lafinas je nepismen!, U prvom zaključku piše ” najozbiljnih”?! E lafinasu karinasu džabe si tolike škole duho, ne može ono Poljice iz tebe da izađe!

Ovo je Edin vec pisao, kakvo vijece kakve gluposti?

kako ja vidim iz komentara, ovom Mittalu i domaćim izdajnicima neko treba je*** mater jer očito sve čine kako bi upropastili državni kapital (77 miliona maraka koje pripada svima nama u TK!). Ovdje nema više vremena za lijepe riječi, pa vlast raspolaže fizičkom silom kad je tući ex borce ili ratne invalide, a ne smije ništa ovom ci*anu koji je došo iz indije da nas uči poslovanju i demokratiji.
Eh to je ova naša draga država, jedan cigančina iz Indije je zaštićeniji bolje nego naši borci, omladina, invalidi, penzioneri. Na kraju će ova ležerna vlast izazvat da radnici uzmu pravdu u svoje ruke i napune koksnu bateriju i živim ciganskim (il’ izdajničkim mesom!)

Ja, Lafinas se ovim putem Javno izvinjavam Gikilu i Gospodinu Mittalu sa kojim sam od” referenduma” u Talu, i želim da kažem da je To naaaajvveeecaaa firmaaa na opstini Lukavac koja slobodno može da nas zagadjuje koliko hoće jer oni su GiGANT a ja Lafinas Sam karina koja je samo radi izbora pričala da ću se zalagati za Ekologiju i da će Lukavac da ” prodise”!. Ovim putem još jednom želim se izvinuti što Sam svojim pisanjima i tribinama o ekologiji uvrijedio Gospodina,Mitala i time direktno nanio štetu naaaajboooljjjojj kompanijiiii na našoj opštini koja je čak bolja i više smrdi i od kompanijeee GIPS sa kojom takođe JA Lafinas imam odličnu saradnju odkako me gospodin Junuzovic naučio pameti,zadnji put kod njega na sastanku!. Sve ovo JA lafinas pisem i radim,za dobro svih građana opštine posebno ovih sa respiratornim problemima nebil prije sisli,sa spiska živih. Do ponovnog javljanja Voli vas Vaš lafinas uz sada već tradicionalni pozdrav :” da Lukavac prodise”!.

I predhodnih 15 godina GIKIL je radio sa manje više istom proizvodnjom kao i ove godine kada su ko biva u dobitku a ko biva gomilali GUBITKE proteklih 15 godina. Neko ( SDA-PDA – GUTIĆ – KUKIĆ) ( ljudi koje zaboli za BiH izuzev za uskofamilijarne odnose) su im potpisivali godišnje izvještaje o poslovanju i “GUBITKE” te su doveli sve nas da plaćamo Mitalu čak i izvještačene gubitke.
Nisam pravnik nego mašinac ali je ovo toliko očito da se samo ” OVNIĆI IZ SDA i PDA” mogu upecati na ovo. Isti koji nikada nisu eksera zakovali a vodili su ministarstva.
10 puta državi je bilo jeftinije da je radnicima slala plate (još bi nešto i pošta zaradila) a da ovi nisu niti dolazili na posao.

Mašinac, idi ti kuj eksere te iste što drugi ne znaju da zakuju, nije politika za tebe…

Gdje je text