Otvoreno pismo: Radnici ne smiju ispaštati zbog aljkavosti Zavoda za PIO

5 min. za čitanje

Mirsada Venturini-Mehmedinović, vlasnica i direktorica lukavačke Konfekcije FBM uputila je otvoreno pismo u kojem se osvrće na (ne)rad Zavoda za MIO/PIO FBiH, odnosno Kantonalne administrativne službe za Tuzlanski kanton.

Ogorčena poduzetnica je nakon pokušaja da izmiri svoje obaveze prema radniku koji je stekao uslove za penzionisanje naišla na niz administrativnih prepreka.

Nakon što je popunila i predala sve potrebne obrasce, isti su vraćeni zbog neispravnosti, međutim o tome ih iz Zavoda za MIO/PIO Tuzla niko nije obavjestio. Radi se o obrascima za 2004., 2005., 2006., 2007., 2008. i 2009. godinu.

Kako smo mi mogli znati da pomenuti obrasci nisu ispravni i ukloniti greške? Šta znači kad vam službenik državne institucije kaže da podnesete zahtjev prema drugoj državnoj instituciji da nešto proknjiži i kaže vam da to oni i onako neće uraditi, ali nek nam pismeno to daju?! Prihvata li se ako i poslodavac napiše da to neće/ne može odraditi ili smo mi osuđeni na vječno traganje za ‘ko je nadležan za to’ i na pisanje zahtjeva za koje znamo da neće biti uvaženi, navodi ona u pismu dodajući da prebacivanje nadležnosti u ovoj državnoj instituciji traje već 13 mjeseci.

Očigledno je, ističe ona, da kantonalni zavod za MIO/PIO ne smatra da je potrebno obavjestiti privredna društva o eventualnoj neispravnosti, smatrajući neprihvatljivim da sve što pravna lica traže mora biti propraćeno iscrpnim obrazloženjima, zahtjevima i sličnim aktima koja se moraju podvrgnuti službenoj proceduri i komunikaciji.

S druge strane, veći dio obrazloženja traženja dokumentacije, podataka i sl. se vrši na neki neprofesionalni način.

Neprihvatljivo je i da od pravnog lica neko traži da ‘ode tamo i da kaže da to proknjiže'… nešto što je uplaćeno godina i godina prije – A JOŠ NIJE PROKNJIŽENO! Da li je i to obaveza privrednog subjekta? Da li je normalno da se prebacuju odgovornosti i raspravlja nadležnost, a da to trpe obični ljudi? Da li je normalno da ostanete više od 12 mjeseci između ‘rekla Izeta da nije ispravno’, ‘rekla Sena da to neće zaprimit’ ‘rekla OVA ILI ONA’, a da niko ne kaže ništa konkretno, pita se Venturini-Mehmedinović.

Nije korektno, nastavlja, da neko od nas očekuje da obrazložimo radnje i događaje od prije par godina, a da u isto vrijeme kad se dogodilo odstupanje niko nije uočio i nije reagovao.

Sama rečenica od strane službenika u jednom zavodu “neraspoređena sredstva” od uplate iz 2011. godine je primjer aljkavosti.

Ako nisu raspoređena znači li da su odvojena na poseban račun i nisu utrošena? Ili su potrošena, ali nisu raspoređena? Da li onda trebamo tražiti povrat istih sredstava, naravno sa kamatama, i ponovo ih uplatiti i ‘rasporediti’ ma šta to značilo?, pitanja su koja nema odgovora.

Ako postoje nesuglasice vezane za uplate i ako nisu knjižene ili rasknjižene blagovremeno zar nije logično da zaposlenik može dobiti penziju, a zavrzlame, koje su uglavnom nastale zbog aljkavosti zaposlenika Zavoda za MIO/PIO Lukavca i Tuzle rješavamo bez ugrožavanja njegove egzistencije?

Također, ističe da radi na kantonu i u opštini gdje posluje jedan od vodećih dužnika po pitanju doprinosa – Rudnik “Kreka”.

Kako onda njihovi radnici ide u penziju? Lično smatram da je to neosporivo pravo radnika, čak i u slučajevima kad poslodavac duguje, jer svi znamo da se dug ne briše. To su relacije između države i poslodavca i radnik ne bi smio trpiti zbog tog. Iz mog iskustva sam zaključila da je lakše „svesti račune“ sa zavodom za  MIO/PIO ako ne plaćaš i počinjem da razumijem zašto sve više i više privatnih pravnih  subjekata razmišlja o pokretanju bojkota plaćanja doprinosa. Možda bi tada službenici u državnim institucijama napokon shvatili odakle su finansirani, osim naravno iz kredita MMF-a(koji ćemo svi vraćati), kaže Venturini-Mehmedinović.

Podijeli ovaj članak
10 komentara
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jest se sreća našla javiti… Mislim da je ovo prva a i posljednja radnica koju je ova dotična penzionisala…

Mirsada, BRAVO ! Svaka čast. Potpisujem ti sve i jednu riječ !

Ova novopečena političarka Venturini izrabljuje žene u svojoj firmi,zbog čega je kao takva prepoznata i kažnjena na izborima.Bolje bi da poveća plaće svojim radnicama te da im stvori uslove rada dostojne čovjeka.Pa tek onda da šalje otvorena pisma.Ovo su informacije od njenih uposlenika.Stoga joj preporučujemo da se ponaša prema SVOJIM RADNICIMA ONAKO KAKO BI ONA ŽELJELA DA SE DRUGI PONAŠAJU PREMA NJOJ.

Omladinac, prvi jest. A firma je tek 10 godina. Da li je jedini? Ko zna. A ti si omladinac pa otvori sad i zaposli ostale omladince da kod tebe zarade penziju. Kad si sposoban kritikovati sigurno si i sposoban nesto ostvariti.

Miki svaka cast. Pravi stari politicar. Zna se iz koje stranke su stari politicari u ovoj zemlji. Naravno “parkiran” u nekoj javnoj ustanovi koja izrabljuje i njene zene i ostale uposlene u privatnom sektoru i na kraju poslodavce. Haj bolan smisli nesto pa “izrabljuj” i ti godinama nekog u tvojoj firmi. Ili jos bolje… daj im platu koju sad imas s njihove grbace a ne zaradis je. Ti znas sve sigurno. Et i ja znam da krades od drzave i lazno se predstavljas. ????? bravo Miki.

Ja mislim da netreba komentatisati nego samo Vaši novinari istraživači neka provjere moje navode kod bivših radnica ove Firme i sve će vam biti jasno.Svakako ukoliko urednik ovog portala g.Osmanović Dino kolega iz stranke bude objektivan i dozvoli da se istina objavi na Vašem portalu.Nije potrebno da zamjenom teza štitite loše poslodavce,jer im dajete podršku da se izživljavaju na ovoj Lukavačkoj raji.Provjerite da li u ovoj firmi ima vijeće uposlenika ili sindikat pa će Vam sve biti jasno.A gospođa Ventirini je visoko pozicionirana u “VAŠOJ STRANCI” I ZALAŽE SE ZA PROSPERITET,BLAGOSTANJE I ZAKONITO POSLOVANJE.A nemam ništa protiv da provjerite i mene naravno.Pozdrav radničkoj klasi uz želju da za svoj rad primaju adekvatnu naknadu.

Da bi otvorili ovakvu firmu morate se prvo udati za Italijana,a onda dobiti dozvole da se možete primaknuti putu M4 na nekoliko metara a takođe i lokalnom putu kroz Hrastik u puračiću na dva metra i onda tu nagurati Bosanske sirotinje za nikakve pare da ti radi.Svakako poslije toga kao uspješna poslovna žena kreneš u politiku da pomogneš i ostalim građanima da ostvare svoj san i sa “NAŠOM STRANKOM” krenu u Bolji život.(Otvori se zemljo da propadnem).Nedaj bože da svi moramo raditi kod ovakvih poslodavaca.

Trolovi našli da razglabaju o osobi a ne o vijestu. Šta sad je tu bitno ko je poslao pismo? Ako je zena privatnik pa znaci ne smije da se buni protiv ove birokratske PIO bande. Po toj logici i ovi sa biroa treba da šute da ne talasaju jer nece nikad “bundžije” dobiti posao. Ko ne zna saznaće kad mu bude trebalo kako je to u FZ PIO.

U pravilu se nerado uključujem u ovakve rasprave, ali ih podržavam i zalažem se da sve što može predstavljati javni interes i biti društveno relevantno, zaslužuje pažnju javnosti. Međutim, uvijek se rastužim kada naiđem na očito zlurade komentare, nepoznavanje teme ili tendenciozno zauzimanje za neki stav ili “stranu” bez obzira na argumentaciju.
Dakle, gospođa Venturini je ukazala na jedan manje-više poznat problem u radu naših javnih službi i državnih institucija što poslodavcima, ali i njihovim uposlenicima predstavlja nepotreban problem u poslovanju i funkcionisanju preduzeća. Nažalost, ne radi se samo o Fondu PiO FBiH, ima takvih primjera na svakom koraku, ali je ovaj Fond i njegovo funkcionisanje životno važno za veliki broj građana treće životne dobi, kao i onih koji se za mirovinu spremaju. Logično bi bilo da svi podržimo njenu “sugestiju” javno upućenu toj instituciji i na taj način utičemo da Fond PiO unaprijedi svoj rad u interesu svih građana, i uposlenika i poslodavaca.
Ali po našem “dobrom” običaju neki komentatori se rađe bave osobom koja je na problem ukazala nego suštinom problema.
A šta se zapravo prigovara gospođi Venturini?
Što je samostalno, bez ičije pomoći otišla u nepoznati svijet, stekla odgovarajuća znanja i vještine s kojima je vrativši se u svoju zemlju i svoj grad, i uprkos svim problemima koje takav korak prate, hrabro i sa rizikom koji se tu podrazumijeva, pokrenula posao u djelatnosti o kojoj je najviše naučila, zaposlila radnike, obaveze iz poreza i doprinosa prema javnim fondovima izmiruje redovno. Pa po čemu je onda zaslužila da je popljujete?
Jedan komentator tvrdi čak da je kažnjena na izborima. Baš fino, nju su “kao birači kaznili”, a kandidate koji cijeli radni vijek rade u javnim preduzećima, ustanovama, institucijama, često ne znajući ni šta im je predmet rada ni kako ga obavljati, provodeći radno vrijeme svuda više nego tamo gdje im je posao, često skloni korupciji i mitu…itd., eh oni nisu kažnjeni od birača, i oni su uglavnom vijećnici koji donose odluke koje poslije treba da primjenjuju i poštuju osobe poput gospođe Venturini i drugih poslovnih ljudi koji dolaze iz realnog sektora i moraju svojim poslovanjem obezbijediti novac i za sve troškove našeg monstruozno glomaznog javnog sektora.
Vjerovatno je tačno da plate u kompaniji koju vodi gospođa Venturini nisu dovoljno visoke, pogotovo u odnosu na napore koje taj posao od uposlenika zahtjeva, ali nije ona otvorila kompaniju za “prisilni rad”. To je jednostavno stvar tržišta. Radi se o niskoakumulativnoj djelatnosti koja se na tržištu suočava sa veoma oštrom konkurencijom. Cijena rada je veoma značajna u troškovima proizvodnje. Ali zašto se komentatori nisu sjetili da predlože konkretan način da se uposlenicima u toj, kao i u drugim kompanijama iz realnog sektora povećaju plate? Evo prijedloga: neka vlast donese propise kojima će obaveze privrednih subjekata po osnovu poreza, doprinosa i parafiskalnih nameta smanjiti npr. za 20%, a gospođa Venturini i drugi poslodavci svojim uposlenicima povećaju primanja u tom procentu.

P.S.
Ako mogu da biram, uvijek ću u političkoj stranci radije biti sa osobama koje su pokazale da mogu i znaju nešto napraviti svojim sposobnostima i vještinama, nego sa onima koji nikada samostalno ništa nisu napravili, a vječno su na grbači naroda.

Nusret Ćurović,
predsjednik OO Naše stranke

Dobro ti Ćuroviću braniš seficu MIću,a ni ti nisi ništa bolji od nje,a tek koji je poslodavac Nataša ili njen Damir to svi znaju u Lukavcu.Takve gluposti se mogu prodavati samo Lukavčanima.Al valjda ćemo i mi skontati da u Lukavcu imamo dovoljno pameti da nas niko nemože levatiti.Na žalost do tada ćemo samo biti seljaci iz Lukavca kako nas nazivaju ovi iz grada Tuzle koji upravljaju našom općinom uz pomoć domaćih izdajnika i poltrona.