fbpx

OŠ Prokosovići: Moguća smjena menadžmenta ukoliko se utvrdi da je škola grubo kršila određene propise

5 min. za čitanje

Učenica sedmog razreda OŠ Orahovica – Prokosovići, kako tvrde njeni roditelji, pokušala je počiniti samoubistvo zbog međuvršnjačkog nasilja. Djevojčica se na ovaj korak odlučila zbog, kako kaže njena majka, dvomjesečnog maltretiranja i fizičog i verbalnog, kako u školi tako i van nje, piše RTV Slon.

“Htjela je počinit sebi zlo. Hvala Bogu suprug je brzo reagovao, nije došlo do toga”, priča nam majka učenice.

Nakon ovog događaja, roditelji djevojčice su otkrili poruke koje je ona krila i zbog čega je sebi htjela oduzeti život. Uvrede i prijetnje upućivali su joj, kako kaže, drugi učenici iz škole.

“Prvo što sam uradila, sve dokaze sam poslala roditeljima i razredniku i direktoru OŠ Prokosovići Damiru Turkiću. Sve sam dokaze poslala i njemu i svim roditeljima, niko se nije odazvao, niko nije tražio ni da sasluša”, priča majka učenice.

Na insistiranje roditelja djevojčice održan je roditeljski sastanak, čiji rezultati nisu umirili zabrinute roditelje. Majka kaže da je najviše pogodilo što je za školu bilo bitno to da se prepiska iz sporne viber grupe školske djece, dešavala van objekta škole i u vrijeme kada se ne odvija nastava, iako je, priča nam, njena kćerka i u školi napadana i maltretirana. Tome su tvrdi svjedočili i pojedini nastavnici, za što ima i pisane dokaze.

Škola se ipak uključila u cijeli slučaj, ali navodi direktor, određene mjere bit će poduzete tek ukoliko bude utvrđena odgovornost.

“Škola je postupila u skladu sa pravilnikom diciplinske odgovornosti učenika i protokolom prevencije međuvršnjačkog nasilja i poduzela sve mjere koje su predviđenje.

– Koje su to mjere?

Da sad ne nabrajam taksativno, ali sve što je ono bilo u domenu škole je poduzeto.

– Da li su učenici na neki način kažnjeni?

Pošto su istražne radnje i dalje u toku, pošto je riječ o maloljetnim osobama ne bih iznosio ništa dok ne dobijemo rezultate istražnih radnji nadležnih organa”, kazao je za RTV Slon Damir Turkić, direktor OŠ Prokosovići

A nadležni organi, odnosno Uprava policije MUP-a TK, kako nam je potvrđeno, provodi istragu.

“Ovim putem možemo potvrditi da je Upravi policije MUP TK-a, OKP PU Lukavac od strane roditelja prijavljen događaj u vezi maloljetne učenice JU OŠ Prokosovići, po kojem postupaju istražitelji OKP PU Lukavac. S tim u vezi, obavljeni su razgovori sa određenim licima, pribavljena je određena dokumentacija, a u skladu sa ZKP F BiH o događaju je upoznato i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, a nakon što se poduzmu sve neophodne mjere i radnje, Tužilaštvu će biti dostavljen Izvještaj. U rad je takođe uključen i Centar za socijalni rad Lukavac.

U postupanju po svim događajima/prijavama u vezi sa djecom i maloljetnicima, Uprava policije MUP TK-a primjenjuje Zakon o zaštiti djece i maloljetnika u krivičnom postupku F BiH, iz kojih razloga nismo u mogućnosti dati više informacija o prijavljenom događaju”.

Sa ovim događajem upoznato je i resorno kantonalno ministarstvo, zbog čega je danas sa menadžmentom OŠ Prokosovići održan sastanak. Pitali smo da li je moguća smjena menadžmenta ukoliko se utvrdi krivična odgovornost?

„Pa svakako, kada dobijemo zvanične informacije, u toku je istraga, mi ćemo u okviru svojih nadležnosti i postupiti. Ukoliko se utvrdi da je škola grubo kršila određene propise unutar našeg nadzora, moguće su i te mjere, ne treba prejudicirati, pustimo istražne organe da utvrde činjenično stanje”, kazao nam je Elmir Tukić, šef Odsjeka za informatizaciju i opće poslove u Ministarstvu obrazovanja TK.

Majka učenice razočarana je reakcijom škole, nastavnog osoblja i drugih roditelja. Smatra da je prava reakcija izostala. Upravo zbog toga se, kaže odlučila sve iznijeti u javnost u nadi da će osim, svog, na ovaj način zaštititi i drugu djecu koja možda baš u ovom trenutku prolaze kroz isto.

„Ovo mora stati, danas je moje dijete, sutra je vaše, bilo čije, moramo da spasimo život”, kaže majka učenice.

Djevojčica koja je, prema tvrdnjama roditelja, pretrpjela nasilje, trenutno je kod kuće, ne ide u školu i ide na tretmane psihologu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments