fbpx

Opština Lukavac uvodi takse za korištenje rupa na putevima i trotoarima

3 min. za čitanje

Na zahtjev kolegija povučena je jedna tačka, riječ je o prijedlogu da se pristupi sanaciji lokalnih i gradskih puteva a u predloženi Dnevni red dodana je tačka da se uz naplatu registracije automobila vrši i naplata specijalnih taksi za korištenje rupa na putevima u gradu, saznaje SodaLIVE.ba.

Do ove odluke je došlo nakon što je primjećen veliki broj udarnih rupa na putevima u gradu:

Procijenili smo da je budžetu potrebna “finansijska injekcija” i shvatili da vozači u našoj zemlji a posebno u Lukavcu, već godinama potpuno besplatno koriste rupe na putevima i rupe nastale krađom rešetki koje smo nesposobni spriječiti. Neki ih koriste za centriranje trapa, neki za balansiranje guma, uglavnom dosta vozača na ovaj način uštedi novac za vulkanizerske usluge. Smatramo da je korektno da se dio tih sredstava “slije” u kasu Opštine Lukavac – kaže Alija Nezirović, stručni savjetnik Opštinskog načelnika, te nastavio:

Mnogi gradovi nisu primjetili da budžet može biti dopunjen iz ovih izvora i u većini slučajeva odluče da rupe kvalitetno zakrpe i prihode obezbijede iz drugih sredstava. Mi ćemo napraviti evidenciju svih udarnih rupa u gradu, ali nećemo vršiti naplatu po svakoj rupi, veličini, dubine i sl. već ćemo odrediti prosječnu cijenu, jer s obzirom na veliki broj rupa, naplata po rupi je gotovo nemoguća. Vozači će imati pravo da koriste sve rupe neograničen broj puta na dan.

putevi1

Nezirović je dodao da će ukoliko bude usvojena ova Odluka, predložiti da naredni korak bude naplata korištenja rupa na tek izgrađenim trotoarima kojih je sve više u našem gradu:

–  Primjećen je i veliki broj rupa na tek izgrađenim trotoarima o čemu je vaš portal pisao nekoliko puta. Nismo se odlučili na sanaciju jer smo uvidjeli da veliki broj građana te rupe koristi za namjerne povrede i to dobro naplaćuje kod osiguravajućih kuća. Zbog toga, slično i sa rupama na putevima, odlučili smo predložiti da se vrši godišnja naplata korištenja ovih rupa. Vjerujemo da će vozači ali i građani imati razumijevanja i shvatiti koliko je ovo bitno za našu opštinu i budžet – naveo je Nezirović.

Sretan 1. April!

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

…ovi nisu normalni…

Ide Haso putem,kad vidi Mujo kopa rupu kraj puta.
-Šta to radiš Mujo?-pita ga Haso
-Ma treba mi slika za ličnu kartu a mora se vidjeti samo glava do ramena-reče Mujo.
Sutradan naidje Haso istim putem, kad ono Mujo kopa drugu rupu.
-A šta će ti ta druga rupa pita Haso?
-Ama. trebaju mi dvije slike.

Tacku na veliku pljacku !!!

@Kung Fu Ce, begenisem aktualan vic !
@zgembo , preciznu si dijagnozu odredio !

F60 – F69 !

Treba drzavi love tako da nista nova stid i sram da vas bude ..

vam ba *** lopovsku … :/ :/

Zajebana ta trava /krdža / što puše ti opštinari udara vrlo dobro u glavu, bolje bi bilo da udara u guzicu ne bi mogli toliko sjediti uz foteljama i glupih ideja stvarali, bolje im je nek malo izađu među narod,marva jedna! ⚡

Šta se ljutite sad što je grad ovakva rupa kakva i jeste vi ste birali ponovo Dževdu pa da on usmjerava opštinski novac u druge opštine i druge firme iz Doboja,Gračanice,Gradačca … dok naš grad i naše firme i naši ljudi(radnici) nemaju gdje da zarade sebi platu.
Nek propada grad kad smo tako htjeli