fbpx

Općina Lukavac “najzagađenija” minama u BiH: Nastavlja se deminiranje

1 min. za čitanje

Općina Lukavac svrstava se u red najzagađenijih minama u BiH. Iako je dosta teritorije očišćeno, skoro 50%, još uvijek dosta poslova ostaje da se uradi.

U posljednje 2 godine deminirano je 3,3 miliona kvadratnih metara, a novi projekti planirani su i ove godine.

Uprkos pandemiji, i na području općine Lukavac u posljednje dvije godine radilo se intenzivno na procesu deminiranja, tj. uklanjanja minsko eksplozivnih sredstava. U ovom preriodu očišćen je znatan dio teritorije u MZ Orahovica, gdje je pronađena i ogromna količina eksplozivnih sredstava.

Aktivnosti na deminiranju u narednom periodu nastavit će se na području Milinog Sela, ali i na teritoriji između Dobošnice i Sižja.

Općina Lukavac svake godine planira značajna sredstva za sufinansiranje u procesu deminiranja, ali tih projekata je sve manje. Pored mina, veliki problem predstavljaju i neeksplodirana ubojita sredstva. Kako navode iz resorne službe u Općini Lukavac u posljednje vrijeme su zatrpani velikim brojem prijava o uočavanju NUS-a raznih vrsta i to od krupnije municije, artireljisko-raketnih sistema, tromblona i ručnih bombi.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ko je postavljao neka sada uklanja.
Lijepo se dogovorite. I podijelite bratski.
Kao i u ratu.
J….ste nam djetinjstvo.

Ima ova SD i uvlakaca deminera (((((((

Svaka cast, to je jako bitan posao, da se ocisti, da ljudi ne ginu i ne strahuju. Zemlja ce isto tako moci da se koristi, ako iko bude ostao da je koristi, tj ako svi ne zapale za Njemacku. U svakom slucaju, ciscenje od mina je trebao da bude prioritet, a mineri koji su minirali su zivi, i sa jedne i sa druge strane te su mogli biti kontaktirani da pomognu deminiranje za opste dobro, no to bi vec bilo previse logicno.