fbpx

OO SDA Lukavac: Saopštenje za javnost povodom održane 13. sjednice OV

4 min. za čitanje

Na e-mail redakcija@sodalive.ba stiglo je saopštenje za javnost Kluba vijećnika OO SDA Lukavac, povodom održane 13. sjednici Općinskog vijeća, koje prenosimo u cjelosti, bez dodatnih izmjena:

Na danas održanoj 13. sjednici Općinskog vijeća Lukavac Klub vijećnika SDA Lukavac je podržao Nacrt Budžeta Općine Lukavac za 2018.godinu. Nadležne općinske službe su kvalitetno pripremile nacrt Budžeta za slijedeću godinu i smatramo da je isti dobra polazna osnova za konačno usvajanje Budžeta.

Svakako da će SDA Lukavac blagovremeno amandmanski djelovati kada za to dođe vrijeme, ali pozivamo i građane naše Općine da učešćem u Javnim raspravama u narednih 30 dana daju svoj doprinos u kreiranju budžetske politike Općine Lukavac.

Klub vijećnika SDA je podržao donošenje Odluke o kreditnom zaduženju Općine Lukavac koju je predložio Općinski načelnik Edin Delić, a koje se odnosi na završetak projekata regulacije korita rijeka Spreče, Jala i Turije.

Što se tiče Periodičnog izvještaja o izvršenju budžeta Općine Lukavac za period 01.01.2017.-30.9.2017.godine, Klub vijećnika SDA nije prihvatio navedeno iz nekoliko razloga.

Prije svega, razlog ovakve odluke je izrazito slabo izvršenje prihodovne strane od tek 36%. Isti je slučaj i sa izvršenjem rashoda od 30%. Kada se uzme u obzir činjenica da se za 9 (devet) mjeseci izvršenje nije niti približilo polovici očekivanog, onda s pravom možemo govoriti o nerealno planiranom i „prenapuhanom“ budžetu, na što je uostalom ukazivano s naše strane u periodu kada se ovaj budžet donosio – proglašavao.

Još jedan od razloga jeste činjenica da su određene budžetske stavke za devet mjeseci dosegle  izvršenje od 100-150%, a da druge stavke nisu nikako izvršene ili imaju minimalno izvršenje 10-20%. Posebno je poražavajuće da su one stavke koje su suštinski važne za građane općine Lukavac ostale neiskorištene i netaknute (problematika pasa lutalica, projekti i oprema po MZ, rekonstrukcija cesta, izgradnja infrastrukture, podsticaj zapošljavanja mladih, podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, transferi za socijalne pomoći i sl.)

Prijedlog Izmjena i dopuna budžeta općine Lukavac za 2017.godinu također nije podržan od strane našeg Kluba vijećnika, a razlog toga prije svega leži u činjenici da je Općinskom vijeću Lukavac u fazi donošenja uskraćeno pravo i mogućnost da raspravlja i da se izjasni o budžetu. Podsjećamo da je početkom ove godine, Općisnki načelnik Edin Delić proglasio Budžet Općine Lukavac za 2017.godinu bez da je isti dao na razmatranje Općinskom vijeću.

Kada tome dodamo činjenicu da se radi o cca. 500.000,00 KM pogrešno planiranih budžetskih sredstava i pozicija za devet mjeseci, jasno je da ovakav rebalans budžeta nije mogao biti podržan.

Na kraju, Klub vijećnika SDA Lukavac je bio protiv davanja saglasnosti za novo kreditno zaduženje kojim sredstvima bi se izmirivale ranije nastale obaveze. Naime, potrebno je napomenuti da su potraživanja Općine Lukavac puno veća od dugovanja i iznose približno 4 miliona KM. Pored toga, trenutno se na računu Općine nalazi gotovinski iznos od cca. 4,6 miliona KM (na dan 30.09.2017.).

Posebno, u vrijeme kupovine skupocjenih automobila i namještaja, rastrošnosti pri trošenju budžetskog novca u rekosntrukciju zgrade Općine, ali i sječe platana koje po jednom stablu košta nekih 650 KM, stava smo da nam novo kreditno zaduženje nije potrebno.

Detaljan izvještaj i obrazloženje pojedinih odluka ćemo objaviti u narednim danima na našoj web-stranici: www.sdalukavac.ba

Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bronhi načelnik ne odustaje od novih kredita a na računima opštine Lukavac ima skoro 5 miliona KM.

Koliko dasaka u glavi fali Bronhiju da ima ovoliki novac na računima a cijelu godinu traži nove kredite. Majku mu, kao da tim radi za Banke a ne za narod!

A opoziv,,,nista,,,prpa lopovi.

Za opoziv treba imat nešto više od dobre volje. Meni su otvorili oči i treba pustit čovjeka da radi a i 2018 .g. je blizu možda SDA ode u penziju. Ako jedan lik sa 5 poltrončića iz SDP može radit šta hoće, neka radi u čemu je problem boljeg trenutno nema.

Poltrončići su:12 ruku SDA.Mehmed Suljić,Ramiz Frljanović,Đeđo i Sakići
Ustvari 12+5 Poltrončića
Tih 5 Preletača
Prvi SDP-Nezavisni-SDA
Drugi SBB-SDA
Treći SBIH-SDA
Četvrt LDS-SBIH-Izgleda SDA
Peti SDP-SBIH-Izgleda SDA
Od 60 Ramizovih glasova zavisi većina

Ide opoziv.Neće mu pomoć ni novi član SDP-a,a ni svi poltroni koji vole Tuzlu više od Lukavca i Fukare više od Siuxsa

Ej moj haftakhaftakus.dabogda ti sve troje djece bili Volonteri Općine Lukavac
Da li bi tako pisao da ti Općina duguje 3500 KM,molio bih da uzmu kredit samo da te pare dobiješ a oni ne daju zaslužene pare Volonterima
Kad je trebalo Potpista Ugovor SDA načelnik prvi potpoisa kad je trebalo raditi Volonteri su Prvi,kad je trebalo Isplatiti eh važnija je kampanja,kad je trebalo tužit Ucjena od SDA ”Ako tužiš nikad nećeš imat Posao na Općini i Kantonu”
I dalje stojim pri tome Opoziv Svakako DA,ali Opoziv Vijeća

Vidim da nastavljaš valjati gluposti, vijeće seljaku u mozgu se ne može opozvati lafinaš umno ograničen može. Oćeš dići kredit da vratiš dug a imaš veća potraživanja od dugovanja je potez koji nijedan normalan menadžer neće povući. Neka se potrudi kockasta spodoba da naplati dugovanja prema opštini pa neka onda diže kredit. Jesi skonto Tuzlak?

Ako se mogla Opozvati VladaTK Premijera Čauševića,može se opozvati i Ova Lažna Kupljena Većina u OV,Mihad i Almir znaju više prolaza kod naroda nemaju,oni su svoje Potrošili,Sami su krivi,
SDA je napravila Volonterski dug
SDA OV većina neželi isplatiti Dug koji su Napravili
Slažemo se možda je i Načelnik mogao naći više sredstava da isplati SDA dugove pa da završi kao Čeliković
Bitnija je ipak Pobjeda SDP 2018 i 2020 od Svega i Od Volontera
SBIH je na najvećem udaru,ali opet će proletit u kantonalnu skupštinu 2018,imaju Čelić,Kladanj TE JOŠ PAR MINIJATURNIH OPĆINA I PREKO 3%
Berkovica,Gnojnica,Puračić,Caparde,Prokosovići,Babice… su SBIH dovele u OV i SDA u Vlast…Almir Gnojnica i Mihad Puračić su izgubili više od pola svojih glasača,a i Sejfić ne stoji dobro,bitno je njih razbit jer je SDA Kamen
Ucjenjenih,Onih za 30 KM,Opštinara te Ministarskih rođaka,Starijih nepismenih…će uvjek biti za 10 mandata u Kantonalnoj i Općinskom vijeću 2018-2020,Iako Gube oni na kraju Kupe i pobjede

Pa ako ima para na računu općine to je dobro,to znači da načelnik radi izgleda dobro,lako je pare potrošiti a teže zaradit.
Kredite diže svaki pametan direktor ali ako ih pametno utroši i dobije zaradu na osnovu kredita,ako ima para na računu onda je lakše i ratu kredita vratit a ako nemaš eto problema.
Možda bi ipak trebalo malo popustiti i dati šansu načelniku da izgura svoj mandat pa onda podvući crtu i vidjet pravo stanje na općini i na računu…

Kako će biti para dužan si za
-Eko Centar
-Voloterima
-Drugima
Kod Općine Kredit nije radi zarade već isplate dug iz Predhodnog perioda
Ali Ko Šiša Volontere,”Ti bi da volontiraš da potpišeš ugovor i da ti se isplati”
Gutić po nalogu Kuke pritišće za Eko Centar
kad smo konji zadržali Predhodnog načelnika 12 godina,dug za Eko Centar nastao negdje 08/09 a kamate stvarao predhodni načelnik,a Novi ih mora vraćati ,Zašto?