fbpx

Omerdić: Kapacitete zdravstvenog sistema usmjeriti na produženje zdravog životnog vijeka

3 min. za čitanje

Predstavnice Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje žena “Srce i duša” Prokosovići iz Lukavca organizirale su danas okrugli sto na kojem je predstavljena važnost podrške lokalnih institucija i saradnje s nevladinim organizacijama kako bi se poboljšali uvjeti života u Lukavcu s posebnim fokusom na manjinske i marginalizirane grupe žena.

Jedna od tema bila je potreba za kvalitetnijim odgojem i obrazovanjem za buduće generacije, ali i pitanje zdravstvene i socijalne zaštite posebno za osobe koji imaju manjak finansijskih sredstava ili su geografski u udaljenim područjima što im otežava pristup zdravstvenoj zaštiti.

Kako je kazala psiholog Esma Omerdić, zdravstveni sistem sam po sebi predstavlja najsloženiji sistem u svakoj državi pa tako i u Bosni i Hercegovini što je najbolje pokazala pandemija koronavirusa za koju niko nije bio pripremljen.

– Uz to neki ljudi imaju izrazito niske prihode i ne mogu priuštiti zdravstvenu zaštitu, neki imaju prepreke u smislu geografskog položaja i života na selu. Do nekih porodica ne može doći vozilom, a tu su i starije osobe koje nisu u mogućnosti prevoziti se do ljekara – podvukla je Omerdić.

Upravo to su razlozi zbog kojih je od iznimnog značaja prevencija što je potrebno osigurati za sve podjednako, a onda i adekvatno reagirati kada se uoči neki problem. Vizija i kapaciteti zdravstvenog sistema trebaju biti usmjereni na produženje zdravog životnog vijeka, smatra Omerdić.

Napominje da se kroz razne programe i projekte pokušava osiguravati i ekonomsko osnaživanje žena bilo da se radi o edukacijama ili pomoći u materijalnoj pomoći. Na ovim stvarima radi s nevladinima organizacijama zbog čega je naglasila koliko je važna saradnja između civilnog sektora i loklanih institucija.

Predsjednica Udruženje žena “Srce i duša” Amira Avdić kazala je da su u saradnji s odgovornim u institucijama kao nevladina organizacija dobile mnogo informacija na koji način doći do kvalitetnije zdravstvene zaštite žena u Gradu Lukavac o čemu, između ostaloga, Udruženje i brine.

Izrazila je nadu da će imati u podršku gradonačelnika Edina Delića kada je u pitanju institucionalna podrška posebno u smislu adekvatnog prostora za rad kako bi sarađivali i s drugim nevladinim organizacija, ali i odgovornim lokalnim institucijama.

U ime Fondacije CURE i Fondacije za osnaživanje žena Medina Mujić predstavila je položaj žena i preporuke za daljnje djelovanje u Lukavcu, naglašavajući da nevladine organizacije ipak mogu biti zadovoljne institucionalnom podrškom Grada Lukavca u Tuzlanskog kantona.Okrugli sto organiziran je u okviru projekta “Zagovaranje za ženska prava” koji finansira Evropska unija, a realiziraju Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena.

Fokus ovog Projekta je jačanje kapaciteta deset organizacija u deset općina, uz donošenje preporuka za institucije na lokalnom nivou o tome kako unaprijediti položaj žena.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Esma Kadiric da Tuzla prodise