fbpx

Omerdić: “Kada će nadležne gradske službe sačiniti prijedlog odluke o zabrani odlaganja NUS proizvoda na površinske kopove?”

2 min. za čitanje

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnik Kenan Omerdić (SDP) aktualizirao je problematiku odvoza šljake, koja je prema našim informacijama planirana da se odlaže na PK Šikulje, a da se prevozi vozom kroz grad.

-Kada će nadležna služba postupiti po zaključku GV Lukavac (tada OV Lukavac – 2021.god.), te sačiniti prijedlog Odluke o zabrani odlaganja šljake, pepela i drugih NUS proizvoda na teritoriji grada Lukavca, posebno na otkopanim prostorima površinskih kopova Šikulje, Bistarac, Lukavačka rijeka i Crveno Brdo? Postavio je pitanje Omerdić uz obrazloženje:

-U oktobru 2021.godine, Klub vijećnika SDP-a u OV Lukavac uputio je zahtjev za naknadno uvrštavanje u dnevni red sa Prijedlogom odluke o zauzimanju stava Općinskog vijeća Lukavac o odlaganju šljake, pepela i drugih NUS proizvoda na teritoriji općine Lukavac, posebno na otkopanim prostorima površinskih kopova Šikulje, Bistarac, Lukavačka rijeka i Crveno Brdo.

Nakon što je se materijal uvrstio na dnevni red sjednice i duže raprave koja je uslijedila, isti je u pojedinačnom izjašnjavanju ODBIJEN sa 2 glasa PROTIV, 22 glasa SUZDRŽANA i 3 glasa ZA.

Naime, Emir Begović (SD BiH) i Armando Osmanović (SD BiH) su izričito bili protiv zabrane odlaganje NUS proizvoda na površinske kopove, a uz njih, samo suzdržani, su bili svi ostali prisutni vijećnici, osim vijećnika SDP-a.

Ono što je bitno naglasiti, iako je prijedlog SDP-a odbijen, predsjedavajući OV Lukavac je u toku rasprave predložio, a vijećnici jednoglasno usvojili zaključak:

Općinsko vijeće traži od nadležne službe da sačini prijedlog Odluke koja će regulisati predmetno pitanje imajući u vidu Prijedlog odluke Kluba SDP-a i prijedloge iznesene u toku rasprave o tačci dnevnog reda.”

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments