fbpx

Održan okrugli stol na temu “Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe u funkciji razvoja turizma – primjer Grada Lukavac”

2 min. za čitanje

U okviru 20. sajma turizma i ekologije LIST Lukavac 2022, u subotu 7. maja u Centru za kulturu Lukavac je upriličen Okrugli sto na temu “Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe u funkciji razvoja turizma – primjer Grada Lukavac”.

U radu Okruglog stola učešće su uzeli: mr.sc. Mirzah Fočo, direktor Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Sarajevo, prof.dr. Izet Šabotić, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, prof dr. Edhem Muftić, dr. sc. Semir Hadžimusić, mr.sc. Lejla Kurtić Atić, Nela Arapčić, dipl.ing.arh., i Mihad Sakić, prof., članovi Komisije za zaštitu, obnovu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Grada Lukavac.

Na Okruglom stolu razmatrane su teme koje se odnose na korištenje naslijeđa/baštine u turističke svrhe sa iskustvima i mogućnostima istog na nivou Bosne i Hercegovine, Tuzlanskog kantona i Grada Lukavac. Predstavljeni su i konkretni projekti kao što su “Definisanje ambijentalne cjeline Stara gradska jezgra Lukavca”, te “Mogućnosti obnove i korištenja objekta Stare željezničke stanice Lukavac iz 1894. godine”. Govoreno je i o zaštiti biodiverziteta Turijske bare, kao i o nematerijalnom naslijeđu s posebnim osvrom na vašer u Puračiću.

Organizator Okruglog stola bila je Komisija za zaštitu, obnovu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Grada Lukavac.

Suorganizator: Kulturno-umjetničko društvo “Gajret” Puračić, a pokrovitelj Turistička zajednica Grada Lukavac. Podršku radu Okruglog stola dao je i Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, a v.d. direktor Zavoda Mensur Smajlović učesnicima Okruglog stola je uručio primjerak novog broja časopisa “Baština sjeveroistočne Bosne”.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Esencijalno su važne ovakve znanstvene manifestacije. One su fundament povezivanja multifunkcionalne vertikale povijesti,kulture,kuturno-prirodnih dobara u razvoju socioloških teorijsko-praktičnih pretpostavki kao preduslova za progresivni razvoj cjelokupnog društva.
Organizatori i kompetentni sudionici bi trebali dobiti široku društvenu podršku,kakao bi se ovakva manifestacija nauke razvila u značajnu multi-naučnu i kontinuiranu platformu toliko potrebnu društveno-političkoj zajednici.Prvenstveno čovjeku i građaninu.