fbpx

Odmarališta i izletišta načeo zub vremena

2 min. za čitanje
Foto: Salih Ramadanović

U Tuzlanskom kantonu omiljena mjesta za odmor i relaksaciju radnika, te proslave 1. maja bili su Zlača, Bistarac, Vijenac, Mačkovac, Svatovac…

Još se na lokalitetu Mačkovca organizuju centralne prvomajske svečanosti u Tuzlanskom kantonu, radnice se okupljaju na Zlači i Bistarcu, dok su nekadašnja radnička odmarališta Vijenac i Svatovac zapuštena i osuđena na propadanje, pišu Nezavisne.

Foto: Salih Ramadanović
Foto: Salih Ramadanović

Vijenac i Svatovac smješteni su u prelijepom prirodnom okruženju. Radnici su prije prošlog rata u BiH ove lokacije koristili za vikend odmore i proslave.

“Nekada se ovdje okupljalo više od 1.000 ljudi, koji su željeli da se druže u prekrasnom prirodnom ambijentu. Odmarališta su uvijek bila prepuna posjetilaca. Sve što je nekada bilo lijepo danas je uništeno. Ipak, siguran sam da bi ovaj kraj ponovo procvao kada bi se uredila izletišta i kada bi se o njima vodila briga”, kaže Salih Ramadanović, jedan od mještana u blizini tih lokacija.

U blizini Vijenca nalazi se jezero bogato ribom. Uz jezero je smještena vodenica, koja radi i koju koristi lokalno stanovništvo.

Foto: Salih Ramadanović
Foto: Salih Ramadanović

Mještani kažu da su na tim lokacijama nekada gostovala mnoga druga poznata muzička imena.

Ovi objekti su nekada bili u sastavu velikih privrednih giganata iz Lukavca. Odmaralište Svatovac je u vlasništvu KHK-a, preduzeća koje nije privatizovano i koje je u stečaju, dok je odmaralište Vijenac bilo u sastavu Fabrike sode Lukavac, ali sindikalni predstavnici ne znaju da li je i ta lokacija privatizovana.

“Radnici gledaju kako da prežive, a ostala im je samo sjeta na dane kada su 1. maj s porodicama proslavljali na Svatovcu ili Vijencu. Ipak, bilo bi im drago da se odmarališta i izletišta obnove zarad generacija koje dolaze”, zaključuju radnici iz Lukavca.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Načeo ih zub nemara,zub egoizma,zub primitivizma.Vrijeme sa tim nema ništa.

Ma, ne bi’ ja o ovoj sramoti mlogo pis'o. Bruka i golema tuga jes’.
Al’,gluho bilo,ako žbiri došanu Nejmanji, Slobodnom zidaru,
neće ostat’ kamen na kamenu.Jamiće nam i milać i ciglu.
Bezubo je vrijeme u odnosu na palikuće i Anam One.
Sve se mijenja sem kamenja, i NJIHA.

Sta bi? zar nece arapi to sve obnovit?