Od decembra cijena stana u Lukavcu iznosit će 1.999KM/m2

3 min. za čitanje

Tržište nekretnina, prošle godine osjetilo je značajne negativne posljedice pandemije koronavirusa. Situacija se poprilično stabilizovala, ali pandemija koronavirusa ostavila je trag na svim sektorima i donijela veće cijene u svakoj od industrija širom svijeta. Građevinski sektor je također pretrpio određene posljedice, cijene građevinskog materijala su skoro duplo veće nego ranijih godina, a kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, cijene su porasle na svjetskom tržištu i mi u BiH teško možemo na to utjecati.

Prevoz ali i duplo skuplji građevinski materijal uz ostalo je, prema riječima Spahe Ljajića, potpredsjednika Udruženja učesnika u prometu nekretnina FBiH, uticao i na povećanje cijena stanova u našoj zemlji.

Iz tog razloga kontaktirali smo kompaniju Delta Group koja trenutno u našem gradu posjeduje najveće i jedino gradilište na kojem je započela gradnju Delta kvarta. Riječ je o objektu koji se sastoji od prizemlja i 9 spratnih etaža i 88 stanova u zgradi Delta 4, kao i 60 stanova u zgradi Delta 5.

Mi i pored svih problema koje je prouzrokovala pandemija i naglog poskupljenja građevinskog materijala, prevoza, ali i života, ne odustajemo od kvalitete po kojoj smo prepoznatljivi. Prethodnih mjeseci smo bili prisiljeni povećati cijene, ali smo naše potencijalne kupce uvijek na vrijeme upozorili o ovom nezavidnom potezu. 

Na naše pitanje, da li se spremaju nova poskupljenja, jer su cijene prema podacima državne Agencije za statistiku ponovo porasle, dobili smo potvrdan odgovor.

Nažalost, cijene materijala i gradnje rastu iz dana u dan. Svim našim potencijalnim kupcima ovim putem želimo najaviti da će doći do povećanja cijene i da će od 1. Decembra cijena stana u Delta kvartu iznositi 1.999 KM/m2. Naravno, svi naši potencijalni kupci do 1. Decembra, još uvijek mogu obezbijediti stan po cijeni od 1.850 KM/m2. Nadamo se da neće doći do novih poskupljenja u narednoj godini i da će tržište da se stabilizuje, izjavili su za naš portal iz Delta Group Lukavac.

Što se tiče cijena, u drugom kvartalu 2021. godine cijena je iznosila 1.812 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 925 eura. U poređenju s istim periodom 2020. godine, cijena stana u novogradnji je veća za 10,2 posto, podaci su državne Agencije za statistiku.

U Federaciji Bosne i Hercegovine prosječna cijena novog stana u drugom tromjesječju iznosila je 2.004 KM (1.023 eura) po kvadratnom metru.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar