fbpx

O zagađenju Lukavca razgovarano u Sarajevu

2 min. za čitanje

Resornu ministricu dr. Editu Đapo su upoznali sa aktuelnom ekološkom situacijom u Lukavcu i trenutnim procedurama koje se provode sa ciljem izdavanja okolinskih dozvola, a koje nisu u skladu sa zakonskim propisima.

Mogu reći da je sastanak protekao u korektnoj atmosferi i da imamo razloga smatrati ga uspješnim. Uvažavajući instituciju u kojoj se nalazimo, uspjeli smo ostati smireni, iako su u pojedinim momentima emocije proradile. To se posebno odnosi na razgovor o već izdatoj okolinskoj dozvoli sa Energy Solutions, izjavio je jedan od članova delegacije Jakub Mahovkić.

Ministricu su upoznali sa koracima koji će biti poduzimani u narednom periodu. To podrazumijeva pokretanje upravnog postupka povodom izdavanja spomenute dozvole, inicijativu Općinskom vijeću da i Općinsko pravobranilaštvo Lukavac pokrene upravni spor i druge aktivnosti koje mogu uključivati i proteste građana.

Ukazali smo i na probleme velikih giganata, koji krše uslove okolinskih dozvola koje posjeduju. Naveli smo primjer Fabrike cementa Lukavac, koja je umjesto 10 dobila dozvolu da koristi 30 % alternativnih goriva, a to znači drastično veću količinu spaljenog otpada u Lukavcu. Iako se radi o najsavremenijom tehnologiji smatramo da je to previše jer imaju dozvolu da spaljuju apsolutno sve osim živih ljudi. I oni sami su bili iznenađeni da su izdavane takve dozvole. Razumijemo ministricu koja je nova, ali je jasno da uposlenici ovog ministarstva nisu dobro radili svoj posao, rekao je Mahovkić.

Ministrica Đapo je najavila da će se obratiti nadležnom ministarstvu u Vladi TK i Općinskom vijeću Lukavac, sa definiranim stavovima Ministarstva po ovom pitanju.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

sta je tacno *** imao za kazat?

Ja mislim da bi na ovim sada izborima koji slijede trebali od izabranika traziti da smanje zagadenje tako sto ce provesti grijanje iz Termo elektrane kroz cijeli Lukavac a ne ovako kako je sada u gradu je grijanje razvedeno a u zaseocima nije i ti iz zaseoka lozenjem cumura i drva dodatno zagaduju atmosferu