fbpx

Nijemci u Živinice donijeli biznis, među većim u Europi

2 min. za čitanje

Lokalna zajednica živiničkog naselja Dubrave sa radošću je dočekala ovaj milionski voćarski projekat koji će im donijeti jednu od najvećih plantaža u Europi, na kojoj bi u sezoni trebalo da bude angažovano i do 500 ljudi.

“Osim što se plantaža, koja se prostire na 300 zakupljenih hektara pravi u skladu sa najmodernijim sistemom navodnjavanja, u naselju Ciljuge ova je firma kupila parcelu i pravi distributivni centar za region, jer u Srbiji takođe imaju plantaže”, rekao je Asim Aljić, načelnik općine Živinice.

U tom centru u Ciljugama biće postavljene hladnjače, pa će zamrzavati i pakovati borovnice, a zatim će ih distribuirati u inostranstvo. Prethodnih godina napravili su manju plantažu u Bašigovcima. Rod je bio odličan, a sav prinos je izvezen u inostranstvo.

Mirza Muratović, odgovorno lice kompanije Elisa Berry, koja plantaže ima širom sveta, pojašnjava da se sadi 105.000 sadnica, a prvi se plodovi očekuju za dve godine.

“Zastupljene su različite sorte, među kojima ima najviše ‘duke’ borovnice, zatim ‘early blue’ i ‘blue crop’. Klimatski uslovi i zemljište pogoduju ovoj višegodišnjoj biljci, koja najbolje prinose ima u šestoj godini, iako može opstati i do 40 ili 50 godina, a jedan žbun daje i do pet kilograma prinosa. Interesiranje radnika je veliko i svaki dan dolaze ljudi koji se raspituju ima li posla za njih”, istakao je Muratović.

Vremenski uslovi su im, priča Muratović, ove godine išli u prilog, a nadaju se da će isto tako biti i naredne godine, te da će ovo mjesto uskoro postati prepoznatljivo po borovnicama.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

i to kad krene nasi politicari ce to ugasit jer nije im jasno kako oni tu nemaju udjela Nadam se da uspije i da bude jos veci broj zapsleni …Ovdje nema budcnosti

Bilvaktile, moja generacija se radovala
kada bi babo iz Njemačke dolazio…
A, sada, kada babo ode, fali i radosti.
Jerbo, babe se slabo vraćaju.